Blog

Bemutatkozik a Topping 70-es sorozatú DAC és fejhallgató erősítő

Barillo István
2023.03.01 13:43

TOPPING 70-ES SOROZATÚ ELEKTRONIKÁK

A Topping úttörő volt a jó hangú, torzításmentes digital-analóg átalakítók tervezésében. A DAC-kínálatukat, mint az E30, E30 II, D50S, D30Pro és E50, mind jól fogadták és széles körben elismerték az audiofil közösségekben. A teljes konverter kínálatuk letisztult és pontos, jó hangzású digitális-analóg átalakítási képességekkel rendelkezik. A Topping mérnökei szintet kívántak lépni a hangminőség terén, miközben meg kívánták őrizni a korábbi DAC-generációik jellemzőit. Ez a tervezési szempont vezetett a Topping 70-es sorozat megszületéséhez, egy teljesen szimmetrikus és Hi-Res Audio tanúsítvánnyal rendelkező asztali DAC és fejhallgató erősítő családhoz. 

A 70 series család három új fejlesztésű komponensből áll. A Topping L70 NFCA fejhallgató erősítő, a Topping E70 asztali DAC, ami ESS Sabre ES902PRO 32 bites Hyperstream 2 chip-et használ a jelfeldolgozáshoz. Végezetül a Topping E70 Velvet asztali DAC, ami az AKM Technologies zászlóshajója, a Velvet Sound Verita technológián alapuló 32 bites K4499EX DAC chip-jét használja.

Topping 70 series termékcsalád:TOPPING L70
asztali NFCA fejhallgató erősítő

A Topping L70 fejhallgató erősítő ugyanazt a beágyazott NFCA (Nested Feedback Composite Amplifier) ​​kompozit modul ultra-nagy nyereségű visszacsatolásos tervezési technológiáját használja, amely a Topping A90-ben is megtalálható. Ez a technológia hihetetlenül jó műszaki paraméterekkel rendelkezik, például 146 dB-es dinamika tartománnyal, valamint alacsony, 0,3 µV-os zajszinttel. A maximális kimeneti teljesítmény hasonló a Topping A90-hez, 7500 mW névleges maximális kimeneti teljesítménnyel a szimmetrikus oldalon 32 Ω mellett és 3500 mW-tal 16 Ω mellett, ami bőséges teljesítményt jelent. 

Az előlapon három fejhallgató kimenet található, egy 6,35 mm-es, egy 4,4 mm-es szimmetrikus és egy 4 tűs szimmetrikus XLR. A Topping L70 sajátossága, hogy az állítható aktív hátsó kimenetek mellett beállítható, hogy melyik fejhallgató csatlakozó és melyik analóg kimenet legyen aktív. Így egyszerre csatlakoztathat fejhallgatót vagy IEM-et (fülmonitort) mindhárom aljzatra. Egyszerűen kiválaszthatja, melyiket szeretné hallgatni. Ez a különleges funkció teszi az L70-et kiváló tesztkészülékké, mivel minden fejhallgató kimenetnek van egy memóriafunkciója, amely egymástól függetlenül megtartja az utolsó hangerő beállítást.
Az L70 előerősítő szekcióként is használható, mivel a bemenetek és kimenetek külön választhatók, hogy ezeket az analóg kimeneteket a hangerőszabályzóval vezérelhessük.

Bővebb információ: Topping L70TOPPING E70 ES9028PRO asztali DAC 

Az E70 kivételes hangminőséggel büszkélkedhet, köszönhetően az ESS SABRE zászlóshajójának, a DAC ES9028PRO-nak. Ez a DAC 32 bites 8 csatornás HyperStream II architektúrával rendelkezik, amely lehetővé teszi, hogy egyszerre nyújtson nagy teljesítményt és kiváló hangminőséget. Az ESS Sabre ES902PRO 32 bites Hyperstream 2 chip az iparág legmagasabb minőségű, 124 dB jel-zaj aránnyal rendelkezik. Az Topping E70 áramköri kialakításának egyik sajátos aspektusa, amely a gyártó szerint nagy változást hozott, az a tiszta teljesítmény volt, ezért olyan egyedi fordított feszültségű vagy IV áramkör-tervezést alkalmaztak, amely lehetővé tette a Topping számára, hogy a DAC szakaszt a teljesítmény felső határáig tolja anélkül, hogy bármilyen elektromos zajt hozzáadott volna. A Topping E70 kiválóan teljesít a PCM feldolgozás terén, amely elérheti a 32 bites 768 kHz-es sebességet, a DSD-t akár a natív DSD512-ig, a DoP-t pedig a DSD256-ig képes megszólaltatni. 

A Topping E70 fő bemenete egy XMOS XU316 USB-fokozat, ami a legtöbb modern operációs rendszeren képes futni. A Windows-felhasználók egyéni Teyscon illesztőprogramot is letölthetnek és használhatnak, de a Windows működéséhez nincs szüksége az illesztőprogramra, mivel az E70 jól működik  Plug-and-Play módon is.

Bővebb információ: Topping E70TOPPING E70 VELVET AK4499EX asztali DAC

A Topping E70 Velvet tervezésénél a mérnökök a legújabb fejlesztésű zászlóshajó DAC chipeket, az AKM AK4499EX + AK4191-et integrálták az E70 Velvet áramkörébe. Ezek a konverter chipek iparágvezető technológiát, kimagasló teljesítményt nyújtanak nagy felbontású audiojel dekódolással. A Topping E70 Velvet-ben található DAC, az AK4499EX az AKM Technologies zászlóshajója, a Velvet Sound Verita technológián alapuló 32 bites arhitektúrájú jelfeldolgozó. Az AK4499EX kivételes jellemzőkkel rendelkezik a nagy felbontású dekódoláshoz, gazdag hangszínt és részleteket biztosít. Az AK4499EX + AK4191 DAC chipek támogatják a 44,1 kHz-768 kHz/16 bit-32 bit és a natív DSD64-DSD512 (Direct Stream Digital) szabványt. Lehetővé teszi a DSD(DoP) DSD64-DSD256 (DSD Over PCM) használatát is. A vadonatúj I/V átalakító áramkör jobb minőségű hangvisszaadást tesz lehetővé, mivel az egyedülálló áramköri kialakítás alacsonyabb torzítást és kevesebb zajt generál. 

Az E70 optikai és koaxiális bemenete akár 24 bites 192 kHz-es PCM-et támogat, amely alkalmas CD-lejátszókhoz, Set-top Boxokhoz és játékkonzolokhoz. Az E70 Velvet a fix kimeneti szintű DAC mód mellett DAC+ előerősítő móddal is rendelkezik. Ebben az üzemmódban a kimenő hangerőt -99 dB és 0 dB között szabályozhatja a multifunkciós gombbal vagy a távirányítóval. Ez a kialakítás nagyobb kényelmet biztosít, ha teljesítményerősítőhöz vagy aktív monitor hangszórókhoz csatlakozik.

Bővebb információ: Topping E70 Velvet