Blog

USB DAC zajszűrése

Barillo István
2021.02.10 09:55

Sok zenehallgató kézenfekvő megoldásnak tartja, hogy meglévő sztereó rendszere mellé, vagy csak, mint lehetséges zenei forrást a laptopot vagy asztali számítógépet képzeli el megoldásként.

USB DAC ZAJSZŰRÉSE

Sok zenehallgató kézenfekvő megoldásnak tartja, hogy meglévő sztereó rendszere mellé, vagy csak, mint lehetséges zenei forrást a laptopot vagy asztali számítógépet képzeli el megoldásként. A számítógépes zenehallgatás számos előnnyel jár. Adott a nagy tárkapacitás, az internetes kapcsolatból adódó streamelési lehetőség, a számtalan telepíthető lejátszó megléte. Egy dolgot nem árt szem előtt tartani. A számítógép alapvetően nem zenehallgatásra optimalizált eszköz. 
A Jack csatlakozón megjelenő zene számos alapszintű elektronikán áthaladva – leginkább az alacsonyan tartott gyártásköltségnek köszönhetően – kapunk egy hangminőséget, amit fej vagy fülhallgatón hallgathatunk, esetleg tovább vihetjük a Hi-Fi erősítő felé. Ez a hangminőség számos kívánnivalót hagy maga után. Torzítás, gyenge dinamika, kétdimenziós ábrázolás jellemzi ezeket a megoldásokat. 
Az alapszintű DAC és a kis költségvetésű erősítő által nyújtott eredmény sok hallgató számára nem jelent megfelelő megoldást. Ilyen esetekre nyújt megoldást a külső USB DAC eszközök használata, mint pl. az iBasso DC04Pro. Feladatuk a számítógép USB portjáról kinyert digitális adat analóggá történő alakítása a számítógép beépített D/A konverterétől lényegesen jobb minőségben.

A komoly, asztali DAC és erősítő megoldások mellett egyre elterjedtebb az un. Plug & Play rendszerű mobil elektronikák használata. Ebben az esetben egy kisméretű, USB csatlakozóval rendelkező eszközt használunk, amely legtöbbször nem igényel telepítést, egyszerűen bedugva az USB aljzatba azonnal üzemkész. Ezek az elektronikák tartalmaznak D/A átalakítót és legtöbb esetben fejhallgató erősítőt is, valamint nem igényelnek külső áramforrást, a működésükhöz szükséges áramot az USB aljzatból nyerik.A probléma észlelése:

Számítógéphez csatlakoztatva eszközünket a kapott hangminőség lényegesen jobb, mint a PC beépített elektronikájából nyert minőség. Mégis számos zavaró problémával szembesülünk a zenehallgatás során. Pattogó hangok, folyamatos búgás, recsegés, ami leginkább két szám között hallható zavaróan.

A hiba oka:

Ezeket a sajátos hibákat minden esetben az USB aljzat okozza. 
A két lehetséges hibaforrás az un. földhurkok által generált elektromos interferencia és az ingadozó tápfeszültség.
A közös földhurok hatása olyan, mint egy hurokantenna, a közös földelésen lévő alkatrészek hurkot létrehozva antennaként viselkedve összegyűjtik a környezetükben található elektromos interferenciákat. Ezt halljuk búgó hangként pl. a házimozi rendszerünk aktív mélysugárzójából, ha gyengén árnyékolt jelkábelt vezetünk tápkábel mellett. A tápfeszültég ingadozás jellemző az USB aljzatokra, nem minden esetben tökéletes a tápellátásként megjelenő 5 Voltos feszültég, hála a gyenge, alul méretezett tápellátásnak. Ebben az esetben pattogó hang hallatszik a rendszerünkből.

Megoldások:

Földhurok probléma:

A probléma megoldása a földhurok megszüntetése az USB aljzatba dugott eszköz és a számítógép között, valamint a jel zajszűrése. 
Számos gyártó kínál megoldást erre a problémára, általában Pendrive méretű, passzív elektronikával szerelt eszközökkel. Ezek megszüntetik a földhurkot, valamint típustól függően zajszűréssel is rendelkeznek. ilyen eszközök pl: a Topping HS01, az AudioQuest JitterBug, az ifi Aidio iSilencer+ vagy az Oehlbach PureClock
A teljeskörű, magasszintű zajszűrés orvoslására megoldás lehet az ifi Audio nano iGalvanic3.0 galvanikus izolátora.


Tápellátás probléma:

Lehetőség van a DAC tápellátásának a javítására például a Topping P50 Lineáris hálózati tápegységgel, de léteznek egyszerűbb megoldások is erre a problémára. Ilyen ezköz a Topping HS01, vagy a Topping HS02 eszköze, amely megszünteti a tápkapcsolatot au USB aljzat és a bedugott eszköz között, majd saját táppal stabil, zavarmentes feszültséget biztosíthatunk a DAC számára.Ezek az egyszerű megoldások orvosolják mindazt a kellemetlen hibát, amit tapasztalhatunk, ha egy külső DAC/erősítővel szeretnénk javítani rendszerünk hangminőségét.TOPPING HS01 - USB audio izolátor és zavarszűrő

A Topping HS01 egy kompakt kialakítású, nagy adatsebességet és alacsony késleltetést lehetővé tevő USB izolátor és zavarszűrő. Kompatibilis a nagy felbontású streamekkel akár 768kHz/32bit PCM és natív DSD512 határig. A zajcsökkentés mértéke elérheti az 50dB-t. Ha a HS01-re csatlakoztatott eszköz kimeneti áramkapacitása meghaladja a HS01-ét, akkor szükség lehet egy külső tápegységre (akár egy telefon töltő), amely az USB Tpye-C bemeneten keresztül csatlakoztatható. A csomag egy USB-A apa, USB-B apa kábelt tartalmaz.

Bővebb információ: Topping HS01


 

TOPPING HS02 - Kettős USB audio izolátor és zavarszűrő

A Topping HS02 egy nagy teljesítményű USB izolátor és zavarszűrő kettős csatlakozással. Teljesen szigetelt, így nem vezet be új interferenciát kiegészítő tápegység használata során, az audiojel tökéletesen el van szigetelve bármilyen földhuroktól. Kettős bemeneti és kimeneti csatlakozási lehetőséggel rendelkezik: USB-B és USB-C a bemeneti oldalon, USB-A és USB-C a kimeneti oldalon. Mindkét oldalon egy-egy kapcsoló található a kívánt bemenet és kimenet kiválasztásához. A HS02 támogatja a magas mintavételi sebességeket is, akár PCM 32bit 768kHz-ig és DSD512-ig.

Bővebb információ: Topping HS02TOPPING P50 - Lineáris hálózati tápegység

A Topping P50 lineáris hálózati tápegység a D50 D/A (digitális-analóg) konverter, illetve az A50 és DX3Pro erősítők magas minőségű tápellátására szolgál. Kétféle (5 és 15 V) feszültségű kimenetén egyaránt 1A áramerősség érhető el USB és hagyományos DC csatlakozón.

Bővebb információ: Topping P50