Hangfal

Hangsugárzó:

Speciális kialakítású dobozba épített egy vagy több hangszóró. A beépítésre elsősorban azért van szükség, hogy ne jöjjön létre a mélyebb hangok átvitelénél az úgynevezett akusztikus rövidzár. *
A hangdoboz mechanikai tulajdonságai nagymértékben befolyásolják a hangsugárzó hangzását. Mivel a hangszórók által végzett mechanikus mozgások nehezen ellenőrizhetők és szabályozhatók, ezért általában a hangsugárzók okozzák a teljes hangrendszerben a legtöbb hallható torzítást. Ezért a hangsugárzó kiválasztásánál érdemes körültekintően eljárni. Vannak két- és háromutas kialakítású hangsugárzók is. Az "út" alatt azt kell érteni, hogy hány sávra bontva dolgozza fel a hangsugárzó a hallható frekvenciatartományt. Általában minél mélyebb hang leadására terveznek egy hangsugárzót, annál nagyobb annak űrtartalma, vagyis annál nagyobb hangdobozban kell a hangszórókat elhelyezni.

*Akusztikus rövidzár:

Ha egy hangszórót be nem épített állapotban hajtanak meg, a kónuszról kiinduló hanghullámok megkerülik azt, és annak hátoldalára jutnak, így a membrán két oldalán a levegősűrűsödés-ritkulások kioltják egymást. Így a membrán ugyan jelentős mértékben mozoghat előre-hátra, anélkül hogy hallható hangot hozna létre. 
Az akusztikai rövidzár kiküszöbölésére a hangszórót falba vagy dobozba kell építeni.

Nézet:
Sorrend: