Digitális kábelek

Digitális kábelek

SP/DIF digitális hangcsatlakozó - Sony-Philips digitális csatlakozási felület

Eredetileg a CD.lemezen tárolt digitális jel átvitelére, a Philips és a Sony által kidolgozott szabvány. Két típusát használják a gyakorlatban: az optikai és a koaxiális formátumot. Az SP/DIF csatlakozás előnye, hogy egy-egy vezetékkel köthető össze a DAC készülékkel például a CD lejátszó, digitális beltéri egység, hangprocesszor, számítógép vagy televízió. Az SP/DIF szabvány akár koaxiális, akár optikai kivitelében számos hangformátum továbbítására alkalmas, a lineáris PCM jeltől - például a CD - a Dolby Digital-ig vagy a DTS-ig. >>>

Digitális kábelek

SP/DIF digitális hangcsatlakozó - Sony-Philips digitális csatlakozási felület

Eredetileg a CD.lemezen tárolt digitális jel átvitelére, a Philips és a Sony által kidolgozott szabvány. Két típusát használják a gyakorlatban: az optikai és a koaxiális formátumot. Az SP/DIF csatlakozás előnye, hogy egy-egy vezetékkel köthető össze a DAC készülékkel például a CD lejátszó, digitális beltéri egység, hangprocesszor, számítógép vagy televízió. Az SP/DIF szabvány akár koaxiális, akár optikai kivitelében számos hangformátum továbbítására alkalmas, a lineáris PCM jeltől - például a CD - a Dolby Digital-ig vagy a DTS-ig.

Toslink optikai digitális csatlakozó:

Az SP/DIF digitális jel optikai formában való továbbítására alkalmas csatlakozótípus. Az optikai csatlakozón ugyanaz az SP/DIF jel kerül továbbításra, mint a koaxiális változaton, de valamivel gyengébb hangminőséget biztosít. Ennek oka az, hogy mivel mind a forrás, mind a fogadó készülék belső jelfeldolgozása elektronikus, ezért az optikai jelátvitelhez először egy elektromos-optikai, majd a fogadó oldalon egy fordított átalakításra van szükség. Az optikai jelátvitel alkalmazása akkor jelent előnyt, ha nagy távolságra (több mint 4-5 méter) kell a jelet továbbítani. Az optikai kábelek különböző típusai általában csak mechanikai kiépítésben térnek el egymástól, a hangminőségre nincsenek hatással.

Koaxiális digitális csatlakozó:

Az SP/DIF digitális jel elektromos formában való továbbítására alkalmas csatlakozó típus. Átvitelére árnyékolt vezetéket és RCA csatlakozót használnak, ezért nevezik koaxiális* digitális csatlakozónak. Jelölése általában narancssárga. Mivel a digitális jel alkalmas a kétcsatornás sztereó vagy akár a többcsatornás térhatású hang átvitelére, egyetlen kábel elég a jel továbbításához. A koaxiális jelátvitelnél nem mindegy, hogy milyen kábelt használunk. A 75 Ohm-os koaxiális kábel kialakítása ugyanis befolyásolja az elektromos jelátvitelt, így kihat a hangminőségre.

* Koaxiális kábel:

A koaxiális kábel a nevét onnan kapta, hogy a külső árnyékoló szerepet is betöltő úgynevezett harisnya ér körülöleli a belsejében futó eret.

USB csatlakozó:

Az Universal Serial Bus (rövidítve USB, magyarul univerzális soros busz) manapság nagyon elterjedt számítógépes csatlakozó, melynek kidolgozását a vezető számítástechnikai vállalatok által alapított USB Implementers Forum, Inc. kezdte 1994-ben. Előnyös tulajdonsága, hogy teljeskörűen Plug and Play összeköttetést biztosít, az összes modern operációs rendszer támogatja, és azonos felépítésű minden rendszeren. 2023-tól az USB négy specifikációgenerációból áll: USB 1.''x'' , USB 2.0 , USB 3.''x'' és USB4 . Az USB4 óta a specifikáció javítja az adatátviteli és tápellátási funkciókat. Az USB-t úgy tervezték, hogy szabványosítsa a perifériák személyi számítógépekhez való csatlakoztatását, mind az elektromos kommunikációhoz, mind az áramellátáshoz. Nagyrészt felváltotta az interfészeket, például a soros portokat és a párhuzamos portokat , és az eszközök széles körében általánossá vált. Az USB-n keresztül csatlakoztatott perifériák közé tartoznak például a számítógépes billentyűzetek és egerek, videokamerák, nyomtatók, hordozható médialejátszók, mobiltelefonok, Digital to Analog konverterek, stb.

HDMI csatlakozó:

High Definitio Multimedia Interface - Nagy felbontású multimédiás csatlakozó

A HDMI az első olyan széles körben támogatott multimédiás jelátviteli szabvány, amely egy kábellel teszi lehetővé gyakorlatilag bármilyen szabványú tömörítetlen kép- hang- és vezérlőjel továbbítását mindkét irányba. A képátvitel mellett alkalmas többcsatornás digitális hangjel egyidejű továbbítására egyetlen kábelen. Egyre több DAC készülék rendelkezik I2S digitális csatlakozóval, melynek a HDMI csatlakozó és kábel az alapja. Az I2S csatlakozóval érhető el a készülék által biztosított maximális jelátviteli sebesség és minőség.

 

Nézet:
Sorrend: