Kábelek

Audio kábelek:

Olyan kábeltípus, amelynek jellemzőit kimondottan a hangjel továbbításához optimalizálták. A hangjelek elektronikai átvitelére ugyanaz a frekvenciatartomány szolgál, mint amilyenben a hangok a valóságban megszólalnak. Vagyis az analóg hangtechnikai berendezések frekvenciaátviteli tartománya egybeesik az emberi fül által érzékelt hangok tartományával. (20 - 20 000 Hz), illetve csak kis mértékben haladja meg azt. A hangminőségre az alkalmazott szigetelőanyagok tulajdonságai is hatással vannak. Az audio célra szánt kábeleknél az árnyékolóharisnya anyaga minden esetben rézalapú anyagból készül. Középkategóriás kábelekben LC-OFC* rezet alkalmaznak, drágább típusokban gyakran ezüstöt is. A legtöbb kábelnek - a húzással készülő gyártási technológiából eredően - irányhatása is van, ezért magasabb minőségű modelleknél nyíllal jelölik a helyes bekötési irányt. Ha nincs nyíl, akkor a kábelen futó felirat irányát célszerű figyelembe venni. (erősítőtől a hangsugárzóig - hangsugárzó kábel esetén). >>>

Audio kábelek:

Olyan kábeltípus, amelynek jellemzőit kimondottan a hangjel továbbításához optimalizálták. A hangjelek elektronikai átvitelére ugyanaz a frekvenciatartomány szolgál, mint amilyenben a hangok a valóságban megszólalnak. Vagyis az analóg hangtechnikai berendezések frekvenciaátviteli tartománya egybeesik az emberi fül által érzékelt hangok tartományával. (20 - 20 000 Hz), illetve csak kis mértékben haladja meg azt. A hangminőségre az alkalmazott szigetelőanyagok tulajdonságai is hatással vannak. Az audio célra szánt kábeleknél az árnyékolóharisnya anyaga minden esetben rézalapú anyagból készül. Középkategóriás kábelekben LC-OFC* rezet alkalmaznak, drágább típusokban gyakran ezüstöt is. A legtöbb kábelnek - a húzással készülő gyártási technológiából eredően - irányhatása is van, ezért magasabb minőségű modelleknél nyíllal jelölik a helyes bekötési irányt. Ha nincs nyíl, akkor a kábelen futó felirat irányát célszerű figyelembe venni. (erősítőtől a hangsugárzóig - hangsugárzó kábel esetén).

* LC-OFC (Long Chrystal-Oxygen Free Copper) - Hosszú kristályos oxigénmentes réz.

A Hitachi 1975-ben bejelentett szabadalmaztatott technológiája nemesgázban gyártott oxigénmentes rézkábelekre. A gyártás során olyan hideghúzási eljárást alkalmaznak, amelynek segítségével a vezetékben a kristályszerkezetet alkotó molekulák lényegesen hosszabbak lesznek, mint a hagyományos vezetőkben.

Oxigénmentes rézkábel:

A Hitachi szabadalmaztatott technológiáján alapuló gyártási folyamattal előállított rézkábel. Ez az eljárás a jelek átviteléhez sokkal kedvezőbb tulajdonságokkal bíró alapanyagot eredményez. A tisztaság és a kristályszerkezet hatása a vezetőképességre nem csak látható és hallható, de megfelelő műszerekkel mérhető is. A fém tisztaságának megadására százalékszámot használnak. A 99.999 százalékosan tiszta rezet "ötkilences" tisztaságúnak nevezik, ez az OFC minősítés határa. Készítenek hat- és hétkilences tisztaságú változatot is.

Összekötő kábel:

Olyan kábel, amely két szórakoztatóelektronikai berendezés egymással való összeköttetését valósítja meg. Az összekötő kábelek - szemben a hangsugárzó kábelekkel - gyengeáramú és viszonylag kis feszültségű jelet szállítanak, ezért fontos a zavaroktól való védettségük.

Sztereó csatlakozó:

A kétcsatornás sztereó analóg hangjel továbbítására szolgáló csatlakozótípus. A különböző berendezések jelenleg legelterjedtebb hangátviteli módszere, amely a leggyakrabban RCA csatlakozókal ellátott kábelpáron kerül továbbításra. Hordozható berendezéseken gyakran használják az úgynevezett "Jack" csatlakozót is.

Szimmetrikus jelátvitel:

Olyan hangátviteli rendszer, amelyben a két egymással pontosan ellenfázisban változó hangjelet továbbítanak egyszerre. Átvitelére három vezetékeret (két vezető és egy nullponti) és úgynevezett "XLR" csatlakozót használnak. Főként professzionális, vagy magas minőségű otthoni rendszereken található meg. Mechanikailag sokkal ellenállóbb, a zajokkal és környezeti zavarokkal szemben védettebb, mint az RCA csatlakozós aszimmetrikus jelkábel.