Blog

HOGYAN VÁLASSZUNK FÜL-, ÉS FEJHALLGATÓT?

Teszt Elek
2021.02.02 21:53

Mikor fül-, vagy fejhallgató vásárlására adjuk a fejünket, mindannyiunkban felmerülhet a kérdés, hogy mi alapján döntsünk. Az árcédula alapján válasszunk vagy vannak egyéb paraméterek, melyek segíthetik a megfelelő termék kiválasztását?

Mikor fül-, vagy fejhallgató vásárlására adjuk a fejünket, mindannyiunkban felmerülhet a kérdés, hogy mi alapján döntsünk. Az árcédula alapján válasszunk vagy vannak egyéb paraméterek, melyek segíthetik a megfelelő termék kiválasztását?

Manapság számos modell között válogathatunk, de sokszor a széles termékskála nagymértékben megnehezíti a döntést. Egy aprócska trükkel azonban jelentősen leszűkíthetjük a keresett termékek körét. Pár egyszerű kérdést kell csak feltennünk és megválaszolnunk magunknak és máris körvonalazódik azon fülhallgatók típusa, melyek az igényeinknek éppen megfelelőek.

A legfontosabb talán, hogy mire is szeretnénk használni.

Lényeges az ár, de ugyanolyan fontos a hangminőség. És persze a forma, a hangerő, a zajcsökkentés, a kényelem, a súly, a hordozhatóság, a füles illeszkedése és a kábelhossz, már ha egyáltalán van kábele…

Sok mindent elárulhatnak a technikai adatok, azonban léteznek a füleseknek olyan aspektusai, melyekről semmilyen információval nem képesek szolgálni. A fül-, és fejhallgatók hangminőségének megbecslésére a legjobb eszköz a fülünk. Mikor több fejhallgatóba is belehallgatunk, - ugyan embere válogatja,- de hosszabb-rövidebb idő múlva felismerhetjük a jó és a kevésbé jó, vagy a nekünk tetsző és nem tetszők közötti különbséget. Ekkor általában azok dobozait is szemügyre vesszük és feltűnhet, hogy még két azonos specifikációval ellátott fül-, és fejhallgató is teljesen különböző módon szól zenehallgatás közben.

A döntés meghozatala során legtöbbünk számára az első nagy vízválasztó tulajdonság a termék ára. Általában a minőség és a teljesítmény egyenes arányban áll az árral, így ha tudjuk, milyen kategóriában szeretnénk kutakodni, akkor máris rengeteg terméket zárhatunk ki a szemlélődés során. Bár vannak jól ismert, hagyományos márkák, a kevésbé ismert nevű specialisták termékei esetében sokszor találkozhatunk különleges műszaki tartalommal és ebből következő nagyszerű képességekkel, lenyűgöző hangzással.

Fontos tudni, hogy a fülhallgatók esetében a hangzás és a mély hangok megfelelő visszaadásának képessége csak akkor lehet maradéktalan, ha az légmentesen illeszkedik hallójáratunkba! Amennyiben ez nem így van, a hangkép "szétesik" a mély hangok eltűnnek és idegenül szólal meg az egész. Egy fejhallgató fejrészeinek mérete szintén fontos szempont, főleg akkor, ha szeretjük a basszust. Általában minél nagyobb a fejrész, annál nagyobb a beépített meghajtó átmérője, ami természetszerűleg jobban képes reprodukálni az alacsony frekvencia tartományokat, vagyis azokat a területeket, melyek a basszusért felelnek. Ez persze csak egy része a jó hangzás előfeltételeinek és nem is minden esetben igaz teljes mértékben.

Az olyan műszaki specifikációk, mint a frekvencia tartomány, az érzékenység vagy az impedancia, egy azok jelentőségét ismerő vásárló számára fontos támpontot nyújtanak a felső kategóriás fejhallgatók közötti választásnál, azonban ezek nem feltétlenül hasznosak egy kevésbé jól informált érdeklődő számára. Emellett az is igaz, hogy az alsóbb kategóriák termékeinek specifikáció nem térnek el jelentősen. Mit lehet ilyenkor tenni? Például tájékozódhatunk az interneten, összehasonlíthatjuk a korábbi vásárlók értékeléseit és/vagy teszteket is olvashatunk az eszközökről.

Ez a „kisokos" segít eligazodni a fül-, és fejhallgatók világában, és végigolvasva ezt talán könnyebb lesz eldönteni valójában mit és hogyan keressünk a polcokon vagy a webáruházakban.

TARTALOM

  1. HOL ÉS HOGYAN HASZNÁLJUK A FÜLHALLGATÓT?
  2. FÜLHALLGATÓ TÍPUSOK
  3. HI-RES AUDIO – AVAGY, HA LÁTOD A KÜLÖNBSÉGET, HALLANI IS FOGOD!
  4. HOL ÉS HOGYAN HASZNÁLJUK A FEJHALLGATÓT?
  5. FÜL-, ÉS FEJHALLGATÓ TÍPUSOK
  6. EGYÉNI IGÉNYEK
  7. SZAKKIFEJEZÉSEK
  8. GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK
  9. ZENEHALLGATÁS ÉS EGÉSZSÉG

Kezdjük a legelején, a legegyszerűbb kérdéssel. Mégis milyen fül-, vagy fejhallgatóra van szükségünk, mire szeretnénk használni? A mindennapi zenehallgatáshoz keresünk egyet, melyet csak bedugunk, és máris indulunk a városba? Esetleg olyat, melyet akár a stúdiókban is nyugodtan használhatnának?

1. HOL ÉS HOGYAN HASZNÁLJUK A FÜLHALLGATÓT?

Modern, kicsi, hordozható. Mégis mesés hangzásra lehet képes, méltányos ár mellett. Ez az In-Ear technológiás, azaz hallójárati fülhallgató.

Ez a nem túlságosan régi találmány a leggyorsabban fejlődő eszközök egyike és számtalan kísérletező kedvű gyártó különleges konstrukciója mellett a ma általánosságban legkedveltebb "személyi audioeszköz", amin zenét szólaltatnak meg. A választék zavarba ejtő és a sok specialista megjelenése nagyon magasra tette a „lécet” a minőség vonatkozásában.

Ennek köszönhető a gyorsan terjedő, magas minőségű zenehallgatás igénye. A fülhallgató nagy előnye, hogy egy zsebben is elfér. Ez egyben hátránya is, mert a zsebből való óvatlan eltávolítás sokszor károsítja a mm-nél is vékonyabb kábelezés forrasztásait. Vannak akik azt mondják, hogy a fülhallgató „kopó-fogyó” eszköz. Nos, ha vigyázunk rá, akár hosszú éveken át kényeztetheti fülünket! Egyszerűen csak tisztában kell lennünk azzal, hogy finom, érzékeny holmi, ami nem nagyon bírja ha ráncigálják, dobálják. Bánj úgy vele, mint egy finom és vékony aranylánccal és akkor sokáig szolgál majd!

Izoláció, működési elv

A hallójárati (in-ear) fülhallgató bárhol használható és kimagasló előnye a kiváló izoláció (izoláció = mennyire szigetel el a környezet zajától). Fontos tudni, hogy az in-ear technológia akkor szól megfelelően, ha mélyen a hallójáratba illesztve, a szilikon, vagy más anyagból készült illesztékek légmentesen tömítik a dobhártya és a meghajtó membránja által közre zárt aprócska teret. Az ide bezárt levegőt kell ugyanis a membránnak megmozgatnia, hogy a hanghullámok megrezegtessék a dobhártyát és kialakuljon a hang érzékelése.

Ha és amennyiben nem tömít rendesen az illeszték, akkor a mélyhangok eltűnnek, csökken a dinamika és az egész hangzás természetellenessé válik. Ezért minden valamirevaló termékhez legalább 3 méretű fülillesztéket adnak a gyártók, hogy az emberek többségének füléhez megfeleljen. Előfordulnak olyanok, akik arra panaszkodnak, hogy a hallójárati fülhallgatók viselése kényelmetlen, néha fájdalmas. Mivel a jó hangzás egyik feltétele a megfelelően záródó fülilleszték, ezért sokan vagy nagyobb, vagy keményebb szilikon illesztéket választanak az optimálisnál, így ez alapján ítélik meg a fülhallgatót.

Mi azt állítjuk, hogy ez olyasmi, mint egy autón lévő gumiabroncs választása. Egy adott autóhoz sok megfelelő gumiabroncs létezhet, azonban a vezető preferenciája szerint választott lesz a vezető számára a legmegfelelőbb (az mennyire tapad, vagy billen meg erős kanyarban, illetve milyen tartós).

Nos, pont így van ez a fülillesztékeknél! Egy fülhallgató kipróbálásakor, vagy használatba vételekor figyeljünk oda a fülillesztékekre és a megfelelőt válasszuk ki, hogy az képes legyen a lehető legtöbbet nyújtani! Ma már arra is van lehetőség, hogy a fülilleszték specialistától szerezzünk be az igényeinknek, fülünknek jobban megfelelőt és egy ilyen használata "szárnyakat" adhat egy fülhallgatónak. (Lásd lentebb a „Fülilleszték” bekezdést).

A fülhallgatóknál fontos az izoláció, de vannak kevésbé jól-, és kimagaslóan jól izoláló gyártmányok. Már a fülhallgató alakja is enged erre következtetni. A fülkagyló kanyarulataiba minél pontosabban illeszkedő, nem henger formájú gyártmányok általában sikeresebben zárják ki a külső zajt. 

Fontos tudni, hogy az ár és minőség korrelálnak egymással. Ez azt is jelenti, hogy egy termék – legyen az bármilyen jó is – az árkategóriájából ugyan kiemelkedőt nyújthat, de nemigen veszi fel a versenyt egy dupla annyiba kerülő termékkel. Így érdemes a kritikákat és véleményeket is olvasni, hiszen egy fantasztikusnak tartott 5000.-Ft-os fülhallgató labdába sem rúghat egy középszerűnek mondott 30000.-Ft-os modellel szemben. Tehát fontos a büdzsé jó meghatározása, hogy ne kapjunk rosszabbat a vártnál!

Fülilleszték - meglepően fontos!

Az izolációt befolyásolja a kényelem és a hangminőség mellett a fülilleszték anyaga, formai kialakítása. A hagyományosan szilikon gumi anyagú illesztékeket drágább, magas minőségű gyártmányok esetében sokszor kiegészítik, felváltják a COMPLY memóriahab illesztékek, amelyek rendkívül pozitív hatást gyakorolnak mind a kényelemre, az izolációra, sőt, még a hangzásra is! Kellemesebb, lágyabb, melegebb hangzást kínálnak az ezzel ellátott fülhallgatók, miközben kényelmesebb a viseletük.

Az in-ear fülhallgatókkal szemben gyakran tapasztalt jelenség, hogy kicsúsznak a hallójáratból és igazgatni kell őket. Ennek oka az, hogy állkapcsunk mozgatása a hallójárat átmérőjére hatással van és beszéd, vagy rágógumizás során a szilikon anyagú fülillesztékekkel ellátott fülhallgatókat ezáltal „kipumpáljuk” fülünkből. Többek között ezt a jelenséget lehet a COMPLY memóriahab anyagú illesztékekkel korrigálni. Azokat összenyomva/ összemorzsolva kell a fülhallgatót a hallójáratba illeszteni és a testhőmérséklet hatására az kitágul, a mikro egyenetlenségeket is kitöltve stabilan betapad a hallójáratba. Jobban izolál, komfortosabb és még jobban is szól vele a zene. Optimális velük a fülhallgató mélyhang átvitele, így ezek használata első pillanattól kezdve nagyon élvezetes. Nem véletlen, hogy több mint száz gyártó működik együtt e COMPLY-al és kínálja - általában drágább – termékeit COMPLY illesztékekkel.

A fülhallgatók egy otthoni rendszerhez is könnyen csatlakoztathatók egy 6,3 -3,5mm jack adapterrel, de valójában a hordozható lejátszókhoz, okostelefonokhoz való használatra tervezik ezek zömét.

<< vissza a tartalomjegyzékhez


 2. FÜLHALLGATÓ TÍPUSOK

Minőségi technológiák a mikro méretű hangkeltők esetében

A fülhallgatók általánosságban egy ún. dinamikus meghajtót tartalmaznak, melyek a "hagyományos" hangszórók elvén működnek. Ez a teljes hallható frekvencia sávot igyekszik átölelni és a mély hangoktól a legmagasabbakig azt lesugározni. Olyan kialakítású meghajtó, ahol maga a fülesben levő tekercs mozgat egy membránt. Az általános technológiában is hatalmas különbségek lehetnek! A megszólaltatott hangok vonatkozásában, az anyaghasználatban, tervezési filozófiában, de az árcédula is figyelmeztethet bennünket arra, hogy különleges és egyedi készülékkel állunk szemben.

Egyre inkább teret nyernek a piacon az úgynevezett "kisszériás" gyártók, akik egyedi elképzeléseiket próbálják megvalósítani, sokszor kimagasló termékeket és értéket alkotva.

A neodímium mágnesek, a különleges membrán anyagok, mint például az egy szénatom lánc vastagságú anyag, a grafén megjelenése, vagy a kombinált anyagú kábelezés, tekercsek (oxigénmentes kristályos réz, vagy ezüst) még jobb hangzást, teljesítményt nyújtanak. Ezek az esetek többségében azonnal hallhatóan jobban, természetesebben az élő zenéhez közelebbi módon szólalnak meg. Tehát biztosan állítható, az ár és a minőség többnyire szorosan korrelálnak egymással. Árkategóriákon belül lehetnek meglepetések, de „csodák nincsenek”. A gyártók pontosan tudják, hogy mennyit érnek a termékek. Annyiba is kerülnek.

A mozgó tekercses dinamikus meghajtók mellett az ún. rezgőnyelves, vagy armatúrás technológia is elterjedt, (BA - Balanced Armature) amely kiegyensúlyozott, nagyfelbontású közép-, és magas hang tartományáról ismert. Szebben szólalnak meg a pengő, csilingelő hangok és az ún. jelenlét élmény (presence) is valósabb egy ilyen technológiás fülhallgató esetén. 

BA armatúra technológia

Ezeket a meghajtókat eredetileg a hallókészülékek és egyéb hallásjavító alkalmazások számára fejlesztettek ki, melyek jobb hanghűséget és részletességet kínálnak a hagyományos dinamikus meghajtókhoz képest. Hihetetlenül kicsik és könnyűek, és nagyobb teljesítményt nyújtanak kisebb hangerő mellett.
A BA (Balanced Armature) meghajtók elektronikus jelet használnak egy apró fém tű mozgatására, mely két mágnes között egyensúlyozik egy kis burkolat belsejében. Nem maga a mágneses tekercs mozog, hanem a tekercsbe bújtatott fém tű.

Általában precízebb és kiegyensúlyozottabb hangzás biztosít, bár egy armatúrával nehezebb a megfelelő hangzás elérése, ezért a drágább fülesekben egyszerre több, bizonyos frekvencia tartományok lesugárzására hangolt BA (Balanced Armature) drivert alkalmaznak oldalanként.

A BA meghajtók hihetetlenül kicsik. Ennek köszönhetően több hely marad a többi komponens számára a fülhallgatón belül, mely lehetővé teszi egyszerre több meghajtó kombinációját a legmegfelelőbb hangzás és teljesítmény biztosítsa érdekében. Lényegében súlytalanok - fontos paraméter a sport fülhallgatók kialakításánál, illetve bárhol, ahol a kényelem elsődleges szempont. Léteznek különleges egyedi megoldások, mint például a piezo elven működő lapmembrán, ami messze a hallástartomány felett képes alacsony torzítású, kiváló felbontású magashangok előállítására. Ez a High -End technológia nem olcsó és többnyire erősítőre, vagy specifikus lejátszóra van hozzá szükség. Olyankor azonban leesik az ember álla, hogy ilyen hangzás is lehetséges.

HIBRID / Multi driveres technológiák / In-Ear Monitorok

Fentiekből következik, hogy egy fülhallgatóban a meghajtókat és a meghajtó technológiákat is lehet kombinálni, és ekkor jön létre a hibrid fülhallgató. Vannak két, három, négy, sőt annál is több meghajtóval rendelkező fülhallgatók is. Jellemző, hogy a mély hangok lesugárzását dinamikus hangszóróra és a közép-, magas frekvenciák megszólaltatását rezgőnyelves meghajtó(k)ra bízzák. Ezen multi meghajtós és hibrid fülhallgatók általános jellemzője, hogy egy ilyet meghallgatva szinte egy másik világba lépünk be. Onnantól a „régi” fülhallgatónk többnyire már nem lesz megfelelő, hiszen olyan hangokat fedezünk fel az addig jól ismert zenékben, amikről addig nem is tudtunk... Csodálatos, de ára van.

Fülmonitorok / In-Ear Monitor (IEM)

A fülhallgatók azon célra konstruált változatait nevezzük fülmonitornak, amelyek a lényege, az eredeti hangfelvételek színezetlen és pontos visszaadása. Ezek referenciák a hangzás vonatkozásában és a lehető legközelebb visznek az eredeti hangfelvételhez. Ezekben nincs a manapság oly jellemző mélyhang kiemelés, de a magashangokból is csak annyi van, amennyi az eredeti felvételen. Ilyeneket és ezek még egyedibb változatait használnak stúdiókban, színészek, média szereplők és a zenészek a színpadokon, hogy hallják magukat és társaikat is. Nagyon pontosan, részletesen, ahogy a stúdióban is hallani fogja a hangmérnök. Kiváló termékek „hétköznapi zenehallgatásra” is és általában jóval strapabíróbbak egy egyszerűbb fülhallgatónál (pl. AudioFly: Cordura kábelezés)

Sok esetben lecsatolható kábelezést (MMCX, vagy hasonló csatlakozó szabvány) alkalmaznak és kimagasló minőségű és mennyiségű tartozékkal lehet a hangzást tovább finomítani a hallgató egyéni preferenciái szerint. Egyre inkább teret nyer a magas minőségű hordozható fül és fejhallgatók körében az úgynevezett "Balanced” avagy szimmetrikuskábeles meghajtás. Leggyakrabban cserélhető kábeles megoldással párosul. A lényege, hogy a fülhallgató jobb és bal oldalát külön + és - kábellel hajtjuk meg, szemben a hagyományos, közös testkábeles megoldással. Ez a meghajtási mód jelentősen növeli az audio teljesítményt, csökken a THD (teljes harmonikus torzítás) és eltűnik a közös testkábelre jellemző áthallás. A hordozható eszközökhöz leginkább a 2,5mm-es 4 pólusú és a 4,4mm-es szintén 4 pólusú csatlakozóval szerelt kábelek a legelterjedtebbek. Felismerhetőek a jack csatlakozón látható 4 önálló pólusról (nem összekeverendő a headsetes termékek 4 pólusával!)

A fülhallgatók hangját azonban nem csak saját maguk befolyásolják. Rendkívüli jelentősége van a fülhallgatót meghajtó erősítőnek és a lejátszott audio fájl minőségének is (ez egy lánc, amelyben a leggyengébb láncszem határozza meg az összesített minőséget). Ennek megfelelően egy okostelefon várhatóan sosem lesz képes valósághűen visszaadni a zenét, hacsak… Azt javasoljuk, hogy úgy válassz fülhallgatót, hogy a tervezett büdzséhez egy kis hordozható erősítőt is kombinálj, ha igazán szereted a zenét!

Ennek nem a hangerő a jelentősége. Egyáltalán nem… Az csak egy extra opció. Az erősítő az élő zene dinamikáját adja vissza. Azt a lüktetést és a hangok arányát, a csatorna szeparációt, amitől összeáll a borzongatóan élethű térhatásés hangzás, amitől beköltözik a zene az életedbe.

Általános szabályként elmondható, hogy adott költségvetésben, ha a fülhallgató olcsóbb, de befér mellé egy kis erősítő (pld: Topping NX7) a kapott hangzás jelentősen jobb lesz, mintha a teljes árat fülhallgatóra fordítottuk volna… ! Természetesen itt is van lehetőség a minőségi fejlődésre, választhatunk fülhallgatónkhoz akár vákuumcsöves technológiával szerelt erősítőket is, így még inkább kiaknázhatjuk a fülhallgatónkban rejlő képességeket.

<< vissza a tartalomjegyzékhez


 3. HI-RES AUDIO – AVAGY, HA LÁTOD A KÜLÖNBSÉGET, HALLANI IS FOGOD!

Nagyszerű segítségünkre lehet egy jó fülhallgató választásánál, a Hi-Res szabványnak való megfeleltetés. A Japan Audio Society dolgozta ki azt a szabványrendszert, amely megkönnyíti a választást. Mindegy milyen márka, mindegy milyen technológia, sőt, még az ár is mindegy! Abban biztosak lehetünk, hogy a Hi-Res logóval tanúsított gyártmányok rendkívül szigorú elvásároknak képesek megfelelni, amit a logó viselése hivatalosan tanúsít. Így elmondható, hogy minden ilyen logóval ellátott termék nagyon magas minőségre képes, amelyben csak igazi audiofilek képesek további különbségek megállapítására.

Úgy kell elképzelni, mint a televíziózásban a képfelbontásában bekövetkezett változásokat. A régi televíziók szemcsés, raszteres képe és a Full HD, vagy éppen 4K felbontás közötti különbséget mindenki azonnal észreveszi. Ugyanekkora a különbség a hangzásban a rosszabb felbontású mp3 fájlok, gyengébb eszközök, és a HI-Res Audio hangzás között. Látod a különbséget? Akkor hallani is fogod!

A Hi-Res cerifikációval rendelkező termékek az alábbi paramétereknek kell megfeleljenek:

Analóg

• Mikrofon válaszadási teljesítménye: 40 kHz vagy magasabb felvétel közben
• Erősítő teljesítménye: 40 kHz vagy nagyobb
• Hangszóró és fejhallgató teljesítménye: 40 kHz vagy magasabb

Digitális

• Felvétel formátuma: A 96 kHz/24 bites vagy annál nagyobb formátumú felvételkészítési képesség
• I / O (interfész): bemeneti / kimeneti interfész, 96 kHz/24 bites vagy annál nagyobb teljesítmény mellett
• Dekódolás: 96 kHz/24 bites vagy nagyobb formátumú fájlok lejátszhatósága (mind FLAC, mind WAV szükséges)
  (Saját felvevőkészülék esetén minimális feltételként FLAC vagy WAV fájl szükséges)
• Digitális jelfeldolgozás: 96 kHz/24 bites vagy nagyobb DSP feldolgozás
• D/A átalakítás: 96 kHz/24 bites vagy annál nagyobb digitális-analóg konverziós feldolgozás

Vezetékes, vagy vezeték nélküli fülhallgatót válasszak?

Általános szabályként elmondható, hogy a vezetéknélküli fülhallgatók jelentősen kényelmesebbek viseletben, jobbak lehetnek sportoláshoz, sőt biztosan lehet velük telefonálni, akár egyszerre két telefonról is…De! A kábel még mindig jobb minőség átvitelére képes, különösen, ha van nagy felbontású hangzó tartalmunk. Ráadásul a kábeles fülhallgató akkumulátorát nem kell feltölteni, mert nincs neki, és a lítium -ion alapú akkumulátorokkal szemben ez nem véges élettartamú technológia. A csúcsminőséget ma még a kábel jelenti és ez várhatóan néhány évig nem fog változni!

Ennek ellenére A helyzet kezd „kuszálódni” mert a vezeték nélküli technológiák rendkívül gyorsan fejlődnek! Néhány éve megjelent a Bluetooth aptX technológia, amely a sávhatárolt bluetooth kapcsolaton keresztül képes már CD minőség (16bit 44.1kHz) átvitelének biztosítására, ami valóban kiváló hangzás. Azonban már elérhető ennek a HD változata is (AptX HD - 24 bit 48kHz) míg 2018-tól az LDAC kodek megjelenése immáron a valódi 24Bit 96kHz Hi-Res Audio hangminőség Bluetooth kapcsolaton keresztüli elérését teszi lehetővé. Ennek különleges jelentőségét az adja, hogy az Android 8.0 (Oreo) operációs rendszerben alapértelmezett módon megjelent az aptX, aptxHD és az LDAC kodek is, így hatalmas felhasználói közösség lehet képes csúcsminőségű audio vezetékmentes lejátszására a megfelelő eszközökön.

A fejlődés döbbenetesen gyors a vezeték kiváltása ügyében. Az úgynevezett TWS azaz True Wireless Stereo képesség teljesen vezetékmentessé teszi a fülbe behelyezhető fülhallgatókat és ennek ellenére nagyszerű hangzásra és vállalható 2-3 órás üzemidőre képesek az aprócska eszközök.

Időközben bejelentették a Bluetooth 5.0 szabványt, ami még stabilabb kapcsolatot, jobb hangminőséget és alacsonyabb energiafelhasználást eredményez. Az első „fecskék” már meg is jelentek a piacon, akik ilyen technológiával kínálnak termékeket (pld. Lypertek Pureplay Z7)

Mindezek ellenére az igazi audiofil fülhallgatók esetében a kábel dominál továbbra is, jóllehet ma már ott sem kell nélkülözni a vezetékmentességet, hiszen van megoldás mindkét technológia egyidejű használatára is. Az MMCX csatlakozóval szerelt fülmonitorokhoz már kapható olyan kiegészítő, (pl. iBasso CF01 TWS Bluetooth adapter), amely alkalmassá teszi kedvenc fülhallgatónkat a Bluetooth technológia használatára.

Mi azt javasoljuk, hogy ha valaki telefonhoz keres fülhallgató, nyugodt szívvel válassza a vezetékmenteseket, ha annak ára megfelel az elvásásainak. Akik kevesebbet költenének, vagy épp ellenkezőleg, nagyon magas minőséget szeretnének, azok helyezzék előtérbe a vezetékes fülhallgatókat ! (…egy erősítőt is belekalkulálva a költségvetésbe...) 

<< vissza a tartalomjegyzékhez


 4. HOL ÉS HOGYAN HASZNÁLJUK A FEJHALLGATÓT?

Elsősorban otthon szeretnéd használni?

Ha főként otthon szeretnéd használni, érdemes megfontolni néhány dolgot. Ha a fejhallgatót nagyrészt az otthoni szórakozáshoz használod, mint TV, DVD/Blu-ray nézéshez vagy játék konzol használatához – a vezeték nélküli fejhallgatók széles választéka áll rendelkezésre (akár mikrofonnal, vagy mikrofon nélkül), mellyel fokozhatja az otthoni szórakozás élményét. Ha inkább a kényelmes karosszékben ülve egy transzcendentális zenei élménnyel frissítené elméjét, ajánlatos egy kifejezetten fejhallgatóhoz kialakított erősítőt használni. Oldalunkon számos erősítőt kínálunk ahhoz, hogy az adott típust fejhallgatóhoz csatlakoztatva elképesztő élményben lehessen részed.

Az irodában használnád?

Ha a fejhallgatót főleg az irodában használod, ajánlatos egy zárt kialakítású fejhallgatót választani, amiből nem hallatszik ki annyira a hang. Így a környezetében tartózkodókat nem zavarja annyira a fejhallgatóból kiszűrődő hang. Azt tapasztaljuk, sok zenerajongó szívesen használ fejhallgató erősítőt az irodában vagy munkahelyén is.

Útközben?

Utazáskor szerencsés, ha a fejhallgató néhány különleges jellemzővel rendelkezik:

• Összehajtható, könnyű, könnyen tárolható és kezelhető útközben
• Rendelkezik passzív, vagy aktív zajcsökkentéssel/zajszigeteléssel
• Jól használható hordozható eszközökkel
• Rendelkezik Bluetooth funkcióval, rendelkezik az adott készülékkel kompatibilis mikrofonnal és/vagy vezérlő gombokkal

Sportoláshoz?

Amikor fülhallgatót, fejhallgatót használsz sporthoz vagy edzéshez, érdemes olyan modellt választani, amely az alábbi tulajdonságokkal rendelkezik:

• Verejtéknek ellenálló kialakítás
• Könnyű súly
• Gyors mozgás közben is jól illeszkedik, a fejen marad
• Hordozható lejátszóhoz alkalmazható fejhallgató

Stúdióban?

Ha a fejhallgatót egy stúdióban használja, érdemes megfontolni:

• Egy zárt kialakítású fejhallgató megelőzi, hogy a hang visszajusson a mikrofonokba
• Az egy oldalon vezetett kábelű fejhallgató zavarja legkevésbé a zenészt
• A semlegeshez közel álló hangzású fejhallgatóval a zenész hallhatja az előadás részleteit és hibáit
• Egy elég kényelmes és párnázott fejhallgató nem zavarja az előadót

<< vissza a tartalomjegyzékhez


 5. FÜL-, ÉS FEJHALLGATÓ TÍPUSOK

A kialakítás alapján:

• A hallójáratba illeszthető (In-Ear) fülhallgató
• A hallójárat bejáratához illeszkedő (Earbuds) fülhallgató
• A f ülre illeszkedő (On-Ear) fejhallgató
• A f ület teljesen befedő (Over-Ear) fejhallgató

a, A hallójáratba illeszthető In-Ear (IEM, hallójárati fülhallgató) fülhallgató

A Fül-monitor a hallójárat bejáratába ül, akkor működik, szól a legjobban, ha szorosan illeszkedik a járatba. A hallójáratba illeszthető fülhallgatók általában elég jól kizárják a környezet zaját anélkül, hogy szükség lenne valamilyen zajcsökkentésre (ANC). Azonban, a cégek már megjelentek az aktív zajcsökkentésű fülhallgatókkal, melyek extra zajcsökkentést biztosítanak. Az aktív zajcsökkentés azonban minden esetben hangminőség romlással jár ( ellenfázisú hang által okozott interferencia torzítás), így a passzív csillapítást célszerű előtérbe helyezni!

b, A hallójárat bejáratához illeszkedő fülhallgató (Earbuds)

A hallójárat bejáratához illeszkedő fülhallgató közvetlenül a fül bejáratához, a fülkagylóárokhoz illeszkedik. Kisméretű, kis tömegű és könnyű vele a közlekedés. A hallójárat bejáratához illeszkedő fülhallgató kialakítása nem teszi lehetővé, hogy kizárja a külső zajokat, és hangzásuk sem annyira letisztult, mint a hallójáratba illeszthető fülhallgatóké. Gyakran olcsóbb, minta a hallójáratba illeszthető fülhallgató. Számos hallójárat bejáratához illeszkedő fülhallgatót kínálnak gyártmányfüggő lejátszás vezérlő funkcióval és mikrofonnal.

c, A fülre illeszkedő On-Ear fejhallgató (Supra aural)

A fülre illeszkedő fejhallgató a fülkagylóra fekszik fel, nem fedi el teljesen a fület. Általában könnyebb és jobban hordozható, mint a fület teljesen befedő fejhallgató. Remek választás azoknak, akik hordozható fejhallgatót szeretnének és nem zavarja őket, hogy a fejhallgató a fülükre illeszkedik.

d, A fület teljesen befedő fejhallgató (Over-Ear)

Teljes méretű vagy Circumaural-ként is ismert. A fület teljesen befedő fejhallgatók általában nagyobbak a többi kategóriában találhatóknál, mivel a fülpárna a fül köré illeszkedik és nem támaszkodik a fülre. A fül és a hangszóró közötti távolságból adódóan, ez a kategória nyújtja a legkiterjedtebb hangszínpadot. A legmagasabb hangminőségre ezek a konstrukciók képesek.

Tulajdonság alapján:

• Nyitott / Zárt kialakítású
• Hordozható
• Zajcsökkentő (Noise Cancelling)
• Vezeték nélküli (Wireless)
• Sport

Zárt vagy Nyitott kialakítású fejhallgató

A fület teljesen befedő vagy a fülre illeszkedő fejhallgató kétféle kialakításban kapható. A zárt kialakítású fejhallgató csökkenti a környezetből érkező zajt, és nagymértékben megakadályozza, hogy a hang kijusson a külső környezetbe. A zárt kialakítású teljes méretű fejhallgató ajánlott a kültéri használatra vagy zajos környezethez, mint például egy DJ-pulthoz. További példák arra, hogy hol nélkülönözhetetlen egy zárt kialakítású fejhallgató: az irodában, könyvtárban, és más olyan helyen, ahol a közelünkben ülő személy szeretné élvezni a csendes környezetet. Természetesen, a zárt kialakítású fejhallgató akkor is jó választás, ha sokat közlekedik, ingázik. Fontos megkülönböztetni a zárt kialakítású fejhallgatót az Aktív zajcsökkentő fejhallgatótól. Az Aktív zajcsökkentés (vagy ANC) egy elektronikus úton előállított zajcsökkentő típus és általában nagymértékben lecsökkenti a külső zajokat. Sok, elektronikus zajcsökkentéssel nem rendelkező fejhallgató is kiválóan elvégzi a külső zajok csökkentését.

Amikor és ahol a legjobb választás egy zárt fejhallgató:

• Zajos környezetben
• Utazás, ingázás közben
• Irodában és könyvtárban
• DJ munkához
• Stúdió felvételhez
• Otthoni használathoz

A nyitott kialakítású fejhallgató közel sem csökkenti a külső zajt olyan mértékben, mint a zárt kialakítású. Az Önhöz közel ülő szinte tisztán hallhatja azt, amit akár alacsony hangerőn hallgat. Azonban, az optimális hangzás érdekében néhány fejhallgatót kifejezetten nem zárt kialakításúra terveztek. Ez esetben, ezek a nyitott kialakítású fejhallgatók a legalkalmasabbak az igényes zenehallgatáshoz.

Amikor és ahol a legjobb választás egy nyitott fejhallgató:

• Otthoni zenehallgatáshoz
• Keveréshez és hangszerelés rögzítéséhez (mastering)

Hordozható fejhallgató

A hordozható fejhallgató azokat a fejhallgatókat jelenti, amiket hordozható audio eszközökhöz használhatók, mint például egy okostelefon, iPod, vagy DAP ( Digital Audio Player). A kényelmes tárolás és hordozhatóság érdekében, közülük néhány összehajtható. Más hordozható fejhallgató nem a mérete alapján minősül hordozhatónak, hanem inkább azért, mert kiváló hangzást nyújt egy hordozható lejátszóval. Számos hordozható fejhallgatót kínálnak gyártmányfüggő lejátszás vezérlő funkcióval és mikrofonnal. Számos hordozható fejhallgatót találhatunk olyan kábel hosszal, ami különösen alkalmassá teszi arra, hogy a hordozható lejátszót a kezedben tarthasd. A hordozható kategóriának néhány alkategóriája létezik: utcai (Street); a nyak mögötti pánttal rendelkező, a fejpánt helyett, és fülre akasztható (Ear Clips), ami egy hurokkal rögzíti a fülön a fejhallgatót és nem egy fejpánttal. Az új vezeték nélküli fejhallgatók ilyen, fülre akasztható kivitelűek.

Zajcsökkentő fejhallgató (ANC)

Az aktív zajcsökkentő fejhallgatók ellenfázisú zaj generálásával nyomják el a folyamatosan fellépő zajhatásokat és oltják ki azokat. Ez egy repülőúton hasznos lehet, de minden esetben rontja a hangminőséget. Az aktív zajcsökkentő funkció számos fejhallgatónál megtalálható, sőt újabban fülhallgatóknál is kezd elterjedni. A folyamatosan zajos környzet zajelnyomására kiváló, de kimagasló hangélményhez nem alkalmas, az alkalmazott technológiából fakadóan. A passzív zajszűrést ajánljuk.

Vezeték nélküli fejhallgató

A vezeték nélküli fejhallgató a hallgató személy útjába álló vezetékek nélkül képes jelek vételére. Ez kiváló TV nézéshez, játék konzolokhoz vagy más házi mozi alkalmazáshoz. Fontos meghatározni, hogy hogyan kapcsolódik a rendszer a fejhallgatóhoz. A TV vagy más olyan készülék, ami digitális kimenettel rendelkezik, párosítható egy kiváló felbontású hangzást biztosító surround fejhallgatóval.

<< vissza a tartalomjegyzékhez


 6. EGYÉNI IGÉNYEK

Hangminőség, vagy hanghűség?

Mindannyiunknak más és más a hallása. Többségünk nem hall igazán jól, legalábbis, ami a műszerek által mérhető tartományokat, adatokat jelenti, DE! Ezt egyikünk sem gondolja, vagy érzi így! Többnyire azért nem, mert az általa hallott hangok az életében számára a valós hangokat jelenti, és ha az nem felel meg egy műszer által mért skálának, hát pont nem érdekli. De hogyan tudjuk megállapítani, hogy jó-e egy füles? Minden esetben, ha egy füles hangminőségét szeretnéd megítélni, akkor mindenképpen próbáld először akusztikus hangszereket tartalmazó zenével. Ezzel ugyanis annak hanghűségét a valóságos hangokhoz képest tudod megítélni. Az, hogy mennyire tetszik valamely zenével, az más kérdés… Minden füles más és más, és a hangot sok esetben színezik, az igazi hangoktól eltérően megszólalva.

A magas hanghűség (Hi-Fi) tehát azt jelenti, hogy az eszköz megközelítőleg úgy szól, mintha az az életben hallanád! Ennek persze számos fokozata van és elér az úgynevezett High-End Audio-ig, ahol a fejlesztés, során a végtermék ára már nem szempont. Mindegy mennyibe kerül, de lehetőleg a legtöbbet nyújtsa, amit nyújtani tud minőség terén.

A magas hangminőség pedig a számodra tetszetős hangzást jelentheti, ami minden ember esetében akár más és más…

Bővebben itt olvashatsz erről a témáról

Illeszkedés és kényelem

A kényelem fontos. Egy rövid ideig viselve minden fejhallgató kényelmesnek tűnik, azonban hosszabb idő után már elkezdhetjük érezni mi nem stimmel vele kapcsolatban. Legalább húsz percig fent tartva egy fejhallgatót már képesek leszünk reálisan eldönteni, hogy az mennyire passzol a fejünkre. Amikor zárt, circumaural fejhallgatót választunk, tartsuk szem előtt azt az általános apróságot is, hogy minél nagyobb a hangszórófej annál jobb. Azoknál a füleseknél melyek feje a fülünkön ül, ott általában a kisebb a jobb. Persze ezek az állítások nem minden esetben állják meg a helyüket. A kényelem a fül- és fejforma illetve a konstrukció függvénye, emellett a párnázás vagy a bőr borítás is képes csökkenteni a nyomás érzetét. A fenti mixnek a súly is fontos alkotóeleme. Általánosságban szintén igaz, hogy a legtöbb esetben a könnyű fejhallgatók kényelmesebbek, mint súlyos társaik. Hosszas zenehallgatásra pedig a szuper könnyű, hordozható, szivacspárnás fejhallgatók lehetnek ideálisak.

A kényelemérzet másik fontos befolyásoló tényezője a fejpánt kialakítása. A legtöbb fejhallgató a lógó fejpánt stílust alkalmazza, azonban találkozhatunk a nyak mögött futó megoldásokkal is. A fülhallgatók teljes mértékig mellőzik a fejpántokat és ebből a szempontból sokkal kényelmesebbek. Bármilyen stílusú is legyen a fejpánt a lényeg az, hogy állítható legyen. A komfortérzetünket a forgatható fejhallgató fej is növelheti, főleg a fülkagylón ülő fejhallgatók esetében. Hozzáigazíthatjuk a fejünkhöz őket, ezáltal nem csak kényelmesebb lesz, de a kiszivárgó zaj is csökken.

Hordozhatóság

Általában a hordozhatóság nem okoz gondot. Aki gyakran hallgat zenét és nem válogatja meg a környezetet, hogy hol tegye, az általában a könnyűsúlyú, hordozható fejhallgatókat választja. Régebben a nehezebb zárt, circumaural fejhallgatók a keverő mellett voltak felfedezhetők és utazás közben nem sokkal találkozhattunk. A noteszgépek, a táblagépek elterjedésével a zárt fejhallgatók is beszivárogtak a mindennapi életbe. Az összehajtható kivitel utazás során nagyon hasznos, azonban nem árt, ha van egyfajta védőtokunk, amibe belehelyezhetjük a fejhallgatónkat.

Tartósság

Mindnyájan szeretnénk, hogy a fejhallgatónk a lehető legtovább bírja. A tartósság általában kézen fogva jár a nehezebb konstrukcióval. A könnyű fejhallgatók esetében nem feltétlenül, de sajnos valószínűbb, hogy megreped vagy eltörik valami. Ennek elkerülése érdekében, hogy ha nem a fejünkön hordjuk őket érdemes védőtokba helyezni azokat. Amennyiben felhajtható darabbal van dolgunk, ellenőrizzük annak forgópántjait, hogy lássuk, mennyire látszanak tartósnak. Ha pedig már tartósságra utaló jeleket keresünk, ne hagyjuk figyelmen kívül a kábelek minőségét sem. A kábel vékony és finom vagy tekintélyes vastagságú? Amennyiben magasabb árú fejhallgatót vásárolunk, érdeklődjünk utána, hogy kaphatók-e hozzá csere alkatrészek, mivel egy kábel vagy párna cseréje még mindig sokkal olcsóbb, mint egy teljesen új fejhallgató megvásárlása.

Kábelek

Olyan kábelhosszt érdemes keresni, amelyik a leginkább illik a szituációnkhoz, azonban a nagyon hosszú kábeleket célszerű elkerülni, mivel negatív hatással lehetnek a hangminőségre. Csökkentik a hangerőt és zajosabbak lesznek zenénk is és eközben óráról-órára egyre több gubanc jön létre. Egy rendes fejhallgatónál árnyékolt kábeleket alkalmaznak, hogy védjék a rajta futó jeleket a zajtól. Amennyiben túl rövid kábellel kapjuk meg a fejhallgatónkat még mindig vásárolhatunk hosszabbítót. Ekkor azonban győződjünk meg arról, hogy a hosszabbító kábel minősége megegyezzen a fejhallgató kábelének minőségével. A hosszabbítást ráadásul érdemes egy kábelből megoldani nem pedig többől, mivel a kapcsolódási pontok erősen degradálhatják a jelet.

Emellett az is megfontolandó, hogy milyen kábelezést szeretnénk. Célszerű eldöntenünk, hogy egy oldalon fusson be a két hangszórófejbe a kábel vagy mindkettőbe külön-külön. A többség az egyoldalas kialakítást preferálja, mert állítólag kevésbé gubancolódnak, a kétoldalas kivitelekhez képest. Viszont a szimmetrikus kábelezéshez ( lásd korábban „balanced”, vagy szimmetrikus kábelezés) minden esetben kétoldali rögzítésre van szükség. A kábel anyagának rendkívül nagy hatása van a hangzásra. Az oxigén mentes réz (OFC) kábelek érezhetően magasabb hangminőséget nyújtanak, míg a nemesfém alapú vezetők - ezüst, arany – a magas frekvenciákon rendkívül előnyös átviteli tulajdonságaik miatt a hangzást egészen képesek megváltoztatni. Tisztább, részletezőbb, meggyőzőbb hang az eredmény. 

Mint ahogy azt korábban is említettük, cikkünk nem tér ki a vásárlás minden aspektusára, technikai részletekbe sem nagyon bonyolódik, mindössze annyi a célja, hogy egy közel átfogó képet nyújtson a fül-, és fejhallgatók világáról. A fenti hiányosságok ellenére reményeink szerint írásunk még így is képes némi segítséget nyújtani, amikor fejhallgató vásárlásra kerül sor.

Illesztékek

Ha megvásárolunk egy fülhallgatót, a bejáratás után a következő lépés a megfelelő illeszték (tip) kiválasztása. Sajnos már itt sokan elbizonytalanodnak, mivel biztosítsák a megfelelő illeszkedést, hogyan kaphatjuk a számunkra legmegfelelőbb hangot? Első lépés tisztáznunk, hogy a két nagy csoport, a szilikon és szivacs illesztékek között mind izolációban, mind hangzásban különbségek vannak.

A szivacs illeszték sokak számára kényelmesebb, jobban illeszkedő lehet, ám a hangképet puhítja, lágyítja, ami sok esetben egyáltalán nem hátrány (éles, magas kiemelt hangkeltők esetében) máskor viszont elmosódott-abb hangképet eredményezhet. A szilikon illeszték ezzel szemben gyakran nyers, éles, kemény hangzása pont az ellentétes hatást válthatja ki, precíz előadása nyomán minden jobban hallható, érzékelhető, de egy magasba húzó füles esetén akár bántóvá válhat a hangkép, ilyenkor érezzük, hogy hosszú ideig nem tudjuk hallgatni a kiszemelt fülhallgatót, bármennyire részletes is a hangkép.

Bővebben itt olvashatsz róla

Meg kell felelni

Az izolációt befolyásolja a kényelem és a hangminőség mellett a fülilleszték anyaga, formai kialakítása. A hagyományosan szilikon gumi anyagú illesztékeket drágább, magas minőségű gyártmányok esetében sokszor kiegészítik, felváltják a COMPLY memóriahab illesztékek, amelyek rendkívül pozitív hatást gyakorolnak mind a kényelemre, az izolációra, sőt, még a hangzásra is! Kellemesebb , lágyabb, melegebb hangzást kínálnak az ezzel ellátott fülhallgatók, miközben kényelmesebb a viseletük.

Bővebben itt olvashatsz róla

<< vissza a tartalomjegyzékhez


 7. SZAKKIFEJEZÉSEK

Izoláció: A külső zajoktól való szigetelés.

Szimmetrikus és aszimmetrikus I.: A fülhallgatóknál, a kábelek hosszúságára vonatkozó kifejezések. Előbbi a hagyományos, utóbbi a nyak mögött elvezethető kialakítást foglalja magába, ahol a kábel kettéosztása után az egyik ág hosszabb a másiknál.

Szimmetrikus és aszimmetrikus II: a sztereó technikában teljesen szétválasztott földelés a hangképre és torzításra is jótékony hatást gyakorol. (szimmetrikus). Az általános megoldás szerint a földelés vezetéke közös, gyengébb sztereo szeparációt és magasabb torzítást eredményezve (aszimmetrikus)

Kábelvezetés: Kétféle módszer létezik, az egyik a hagyományos fülből egyenesen lelógó, a másik pedig a fül felett átvetett kábel. Alapvetően minden füles kábele vezethető fül felett, de vannak olyan modellek, amik kifejezetten így vannak kialakítva, így azok egyenesen lelógatva nem nagyon használhatók.

V karater: A hangtartomány két vége (mély és magas) van megemelve, a kettő közé eső tartomány kevesebb hangsúlyt kap. A hangzásban több lesz a magashang és a mélyhang is. ( mesterségesen színezett hang)

Mélykiemelés: A hangtartomány alsó része van erősen megemelve, gyakran akár a többi tartomány rovására. Nagyon erős emelés esetén szokták "basshead"-nek is nevezni a hangzást.

Középkiemelés: A hangtartomány középső, illetve alsó része van kiemelve, általában ezt a hangzást hívják "meleg" hangképnek is.

Magaskiemelés: A hangtartomány magas része van kiemelve, a többi kevesebb hangsúlyt kap. Az ilyen karaktert hívják "világosabb" hangzásnak is.

Kiegyenlített/lapos: Semleges karakterisztika, nincs jelentős kiemelés egyik tartományban sem.

Armatúra (BA, balanced armature): Egyes fülhallgatók meghajtója, ahol nem maga a mágneses tekercs mozog, hanem a tekercsbe bújtatott fém tű. Általában precízebb és kiegyensúlyozottabb hangzás biztosít, bár egy armatúrával nehezebb a megfelelő hangzás elérése, ezért a drágább fülesekben egyszerre több BA drivert alkalmaznak oldalanként.

Dinamikus meghajtó: Régebb óta használt, egyszerűbb és olcsóbb technológia. Olyan kialakítású meghajtó, ahol maga a fülesben levő tekercs mozog. Általában az alacsonyabb árkategóriákban csak ilyet találunk. Jellemzően több mélyet tartalmaznak, mint az armatúrás fülhallgatók, illetve kicsit lassabb a meghajtó reakcióideje, és rossz tervezés esetén hajlamosak driver flex jelenségre.

Hybrid: Az armatúrás és dinamikus meghajtók együttes használata egy fülesen belül.

Frekvenciamenet: Annak a jellemzése, hogy a fülhallgató mennyire képes reprodukálni a frekvenciatartomány egyes részeit. Átlag felhasználó számára kevésbé érdekes részletekbe menően, de ebből a grafikonon ábrázolt mérésből látható jó a fülhallgató hangképe.

Driver flex: A fülhallgató hallójáratba helyezésekor fellépő jelenség, ami a fülhallgató házának zártsága miatt jöhet létre. A fülbe helyezéskor a meghajtó külső és belső fele közt nyomáskülönbség jön létre, ami (részben) a füles legkönnyebben mozdítható elemén csapódik le: a meghajtón. Gyakorlatban ez a hallójáratba helyezéskor hallható kattanás vagy pattanás jellegű hang, és hosszú távon nem tesz jót a meghajtónak.

Bővebben itt olvashatsz róla

Bejáratás (burn-in): A bejáratás az a művelet, mely során az újonnan legyártott fülesekben az alkatrészek "helyre rázódnak", így a hangjuk "simul", "beérik". Általában a dinamikus meghajtós fülesek profitálnak belőle inkább, az armatúrásoknak állítólag nincs rá szükségük annyira. Ez a bejáratási folyamat pár órától akár 250 óráig terjed. Lehet zenét hallgatva bejáratni, illetve maximalisták külön erre kitalált "zajokat" használnak, és addig nem is hallgatják fülesüket.

Bővebben itt olvashatsz róla

<< vissza a tartalomjegyzékhez


 8. GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

A nagyobb hangszóró jobb hangot jelent?

Nem feltétlenül! Rengeteg változó játszik szerepet a hang előállításában. Míg a hangszóró mérete hatással lehet a hangminőségre, egyéb tényező, mint a felhasznált anyag, a fül és a hangszóró közötti távolság, a fejhallgató akusztikus szigetelése stb. hasonló vagy még nagyobb jelentőséggel bírhat a hang előállításában.
A hangszóró mérete elárul valami fontosat a fejhallgató hangjáról? Ha azonos gyártó, hasonló anyagból készült fejhallgatóit hasonlítja össze, valószínűleg a nagyobb hangszóró szélesebb frekvencia átvitellel rendelkezik, a fejhallgató hangminősége szempontjából semmilyen valós összefüggés nem állapítható meg a hangszóró méretével.

Mi az impedancia?

Egyszerűen megfogalmazva, az impedancia az áramfolyás gátlását határozza meg egy elektromos áramkörben. Míg az ellenállás kifejezetten az egyenáramú áramkörök jellemzője, az impedancia ettől eltérő, kifejezetten a váltakozó áramú áramkörök jellemzője, a kapacitás és induktivitás hatását veszi figyelembe. Mire utal a fejhallgatóm impedancia értéke? (hány Ohm-os?) Arra utal, hogy az optimális hang eléréséhez szükség lehet egy fejhallgató erősítőre…

Magas impedancia

Nem javasolt hordozható eszközökkel használni, mint például egy iPod-dal. A legkézenfekvőbb indok, a legtöbb esetben a fejhallgató hangereje nem lesz elég magas egy hordozható eszközzel. Ez azért van így, mert egy magas impedanciájú fejhallgatóhoz nagyobb feszültség szükséges, mint amit egy hordozható eszköz képes szolgáltatni. Ezért, egy magas impedanciájú fejhallgató alkalmazásakor ajánlatos egy erre tervezett fejhallgató erősítő használata, vagy erre a célra tervezett lejátszó használata( DAP)

Alacsony impedancia

Az alacsony impedanciájú fejhallgató általában hangosabb lesz hordozható eszközhöz kapcsolva. Azonban, néhány esetben, még egy alacsony impedanciájú fejhallgatóhoz is ajánlott egy fejhallgató erősítőt alkalmazni. Ennek oka, az alacsony impedanciájú fejhallgató jellemzően sokkal jobban szól, ha nagyobb árammal tápláljuk. Egy alacsony impedanciájú fejhallgató frekvencia átvitele nagymértékben megváltozik és feljavul (különösen a mély tartományban) amikor egy elegendő áramot biztosító erősítővel használjuk. Ritkán, néhány alacsony impedanciájú fejhallgató esetén, mint az AKG Q701, ami nem csupán a jobb minőség eléréséhez igényel nagy áramot, hanem a megfelelő hangerőhöz is. Ez egy jó példa arra az esetre, amikor a fejhallgató impedanciája nem túl magas, ám az érzékenysége sem. Ebben az esetben a fejhallgató meghajtásához több energia szükséges.

A hordozhatósági tényező

Majdnem minden esetben, egy 32 Ohm vagy alacsonyabb impedanciájú fejhallgató kompatibilis és/vagy közvetlenül csatlakoztatható egy hordozható készülékhez vagy számítógép fejhallgató kimenetéhez. Egyes 32 Ohm impedanciájú fejhallgató estében, a legjobb hangminőség érdekében érdemes erősítőt használni, de néhány felhasználó számára megfelelő, ha fejhallgatókat egy mobil eszközzel hallgatja. A legtöbb hallójáratba illeszthető fülhallgatót a gyártó arra tervezte, hogy a hordozható eszközökhöz közvetlenül csatlakoztatható legyen. Létezik olyan erősítő, hordozható és telepített is, ami a <32 Ohm impedanciájú fejhallgató legjobb hangminőségének eléréséhez szükséges, egy 32 Ohm vagy alacsonyabb impedanciájú fejhallgatóhoz ritka esetben lehet szükség erősítőre. Ha egy vezetékes fejhallgatón nem található impedancia megjelölés, biztosan feltételezhető, hogy a fejhallgató használható hordozható eszközökhöz. Ha egy fejhallgató adatai között 100 Ohm alatti impedancia értéket és egy magas érzékenységet találunk, szinte biztosan használható hordozható eszközökhöz.

Mit árul el a fejhallgatóm frekvencia átvitele?

A frekvencia átvitel megadja, hogy a fejhallgató milyen frekvencia értékek között képes hangot visszaadni. Ez a legalacsonyabb mély frekvenciára és a legnagyobb magas frekvenciára utal. Az emberek többsége nem hall 20 Hz alatti és 20 kHz feletti hangokat, de valójában 16kHz felett már nagyon kevesen hallanak. Egy olyan fülhallgató, amely precízen és egyenletesen képes visszaadni a 20Hz-16kHz közötti frekvenciatartományt, az jelentősen szebben szól mint egy olyan, amely ugyan átvisz 40kHz-ig, de egyenetlenül. Ez utóbbinak színezettebb, természetellenesebb hangja lehet akár. A Hi-Res Audio tanúsítás mégis megköveteli, hogy legalább 40kHz felső határfrekvenciáig legyen képes megszólalni egy hangkeltő. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy ez a fejhallgató jobb egy olyan fejhallgatónál, aminek a felső határfrekvenciája 20 kHz. Azonban, a hallástartományon túli hangok „visszahatnak” a hallható tartományra is és ez az oka annak, hogy a szabvány megköveteli a 40kHz elérését.

Fül-, fejhallgató vagy Headset

A headset egy olyan eszköz, amely elsősorban kommunikációra szolgál, így azt a fülünkbe, fejünkre helyezhetjük, segítségével telefonbeszélgetést folytathatunk. A headset mindig tartalmaz mikrofont. Egy headset lehet mono és sztereó is, azaz alapvetően zenehallgatásra készült sztereó fül-, fejhallgató is bírhat headset funkcionalitással. Ez különösen érvényes a Bluetooth eszközökre, amelyek zöme akár egyszerre két telefonhoz is kapcsolódhat egy időben. A fül-, vagy fejhallgató egy olyan audio eszköz, ami fülbe/fejre helyezhető és csak hallgatásra alkalmas. Összefoglalva, ha nincs mikrofonja, akkor az egy fül-, vagy fejhallgató. Ha van rajta mikrofon, az egy headset.

<< vissza a tartalomjegyzékhez


 9. FEJHALLGATÓ ÉS EGÉSZSÉG

Szeretnénk néhány tanácsot adni ahhoz, hogyan őrizheti meg füle egészségét fejhallgató használatakor.

Milyen hangerőn?

Az egészségügyi határérték tartós hangerő esetén 85dB-ben maximalizálja a hangnyomást. Ez egy konkrét készülék esetében nem tudható, hogy milyen hangerőállást jelent, így lássunk néhány jól értelmezhető alapszabályt. Soha ne hallgasson zenét a legnagyobb hangerő 70%-nál magasabb szinten, ha a fül-, vagy fejhallgatót hosszabb ideig - egész nap - használja, vagy ne állítson 80%-nál magasabb szintet, ha a fejhallgatót egy órán keresztül használja. Alapvetően, annál jobb, minél alacsonyabb szinten tudja tartani a hangerőt! Ez nem csupán hallását óvja, de a készülékeket is abban a tartományban tudja használni, amelyben azok a legszebben képesek reprodukálni a hangot. Használjon zajszűrő illesztéket a külső zaj elnyomására és akkor alacsonyabb hangerőn is minden apró részletet hall majd! Ráadásul öreg koráig!

Alacsony frekvenciás mágneses mező

A legtöbb fejhallgató-meghajtó alacsony frekvenciás mágneses mezőt hoz létre, miközben elektromos jelet alakít át akusztikussá. Néhány gyártó ezért különleges fém árnyékolást fejlesztett ki, hogy azok, akik munkájukból adódóan kiemelkedően sok időt töltenek el felhallgatóban, ne legyenek kitéve a legkisebb egészségügyi kockázatnak sem. Ilyen technológia pl. az Ultrasone által használt ULE (Ultra Low Emissions), mely akár 98%-kal is csökkentni ezt a sugárzást más fejhallgatókhoz képest. A fogyasztói kereslet növekedésével az ULE egészségmegőrző technológia bekerült minden Ultrasone termékbe.

Ne használja a fejhallgatót a külső zaj elnyomására!

Ha egy zajos közegben tartózkodik, ne növelje a hangerőt, hogy elnyomja a külső zajt. Jobban teszi, ha egy félig zárt vagy valamilyen zajcsökkentő, zajszigetelő kialakítású fejhallgatót használ.

<< vissza a tartalomjegyzékhez

Egyéb cikkek amik érdekelhetik:

Zenei formátumok
- Mi az a PD töltés?