Blog

Dinamikus fülhallgatók 2023

Barillo István
2023.02.06 15:06

Mi az a fülhallgató meghajtó?

Ahogy a neve is sugallja, a meghajtó egy hangszóró, amely mozgatja a levegőt. Ez a mozgás nyomáshullámokat hoz létre, amelyek hangot vezetnek a hallójáratba. Ez egy olyan alkatrész, amely az elektromos energiát akusztikus energiává alakítja, más néven átalakító. A meghajtó a hangszórók és a fejhallgatók alapvető funkcióját látja el, és a hallható hangot hozza létre. Amint azt a fejhallgatók és fülhallgatók változó mérete mutatja, a meghajtók mérete is jelentősen eltér egymástól.

Dinamikus meghajtók jellemzői:

  • A legolcsóbb meghajtó típus
  • Kompakt és könnyű
  • Meglehetősen robusztus
  • Hangvisszaadás szempontjából nagy odafigyelést igényel a tervezés

Leggyakrabban dinamikus meghajtók találhatók a fogyasztóorientált fejhallgatókban. Miért? Egyszerűen azért, mert egy megfizethető választás. A rögzített mágnes – jellemzően neodímium – statikus mágneses teret hoz létre. Ez kölcsönhatásba lép a hangtekercs elektromos áramával, amely ezt követően az alkalmazott jellel előre-hátra mozog. A hangtekercs egy membránhoz van rögzítve, amely akusztikusan felerősíti a rezgéseket, és így hanghullámok keletkeznek.

Hogyan hatnak a dinamikus meghajtók a zenére?

Bár a mozgó tekercs alapkoncepciója közel 100 év alatt nem sokat változott, jelentősen finomították. A dinamikus meghajtók azonban hajlamosak lesznek a korlátozott sávszélességre és dinamikatartományra a rezonanciák és a teljesítménytömörítés miatt.

A dinamikus meghajtók hangminőségének eltérései a különböző felhasznált anyagoknak és a tervezés során megkötött kompromisszumoknak tudhatók be.

Bár általában a felépítésűk hasonló, de a felhasznált anyagok tekintetében jelentős eltérések mutatkoznak. Itt is igaz a szabály,  jobb hangminőség érhető el, ha hajlandó többet költeni egy fülhallgatóra . A másik oldalon a dinamikus meghajtókat könnyebb meghajtani, mint a többi meghajtó típust. Ez rengeteg megfizethető modellt tesz lehetővé, amelyekhez nincs szükség külső erősítőre az optimális megszólaláshoz. Manapság legtöbben fülhallgatót mobiltelefonhoz használnak. A technológia fejlődése ezekből az eszközökből kiszorította a Jack csatlakozót. Így, ha telefonnal akarjuk használni a fülhallgatónkat szinte mindig szükséges egy Jack átalakító, ami lehet egy egyszerű adapter, de lehet komoly hangminőség elérésére képes DAC is.

A dinamikus meghajtó jó alternatíva. Gondos tervezéssel és korszerű anyagok használatával manapság is sok fülhallgató képes versenyre kelni a manapság divatos hibrid, sztatikus, vagy planar modellekkel. A meghajtóra jellemző egyedi sajátosság a bejáratás, ami eltérő véleményeket generál, de mindenképpen pozitív hatással van a fülhallgató hangjára.

Íme néhány kiemelkedő dinamikus modell  a kínálatunkból:

MEE AUDIO PINNACLE P1 - Audiofil sztereó fülhallgató MMCX csatlakozós kábellel

A Pinnacle P1 úttörő kialakítása kényelmes viseletet biztosít alacsony impedanciával és meleg, dinamikus hangzással. A mobiltelefon használók a mikrofonos távvezérlőnek köszönhetően kényelmesen bonyolíthatják telefon hívásaikat és élvezhetik a kiváló minőségű zenei megszólalást. Az újszerű tervezési filozófiának köszönhetően a fülhallgatók viselhetők hagyományos módon és fülkörül vezetett kábelelrendezéssel is.

A Pinnacle P1 egy 10 mm-es mozgó tekercses meghajtót használ, 50Ω-es impedanciával, hogy javítsa a teljesítményt a frekvenciatartomány szélsőségei között. A dinamikus vezető teljes testtömegű és kissé meleg tónusú karaktert biztosít, miközben magas szintű felbontást és részletezőképességet biztosít. Rézbevonatú alumínium hangtekercset használnak, ami csökkenti a vezető mozgó tömegét, lehetővé téve a gyorsabb, jobban szabályozott vezetői mozgást és a magas frekvenciájú teljesítményt és felbontást. 

Bővebb információ a termékről: Link

AV-Online magazin teszt: LinkETYMOTIC ER2-SE
- Vezetékes referencia fülhallgató

Az új ER2 SE tiszta, pontos hangot nyújt nagyteljesítményű dinamikus meghajtókkal. Az ER2 SE az Etymotic neves, különféle illesztékekkel ellátott izolációját kínálja, amely 35dB + zajcsökkentést biztosít, így a zenében található összes részletet meghallja anélkül, hogy a hangerőt megemelné a környezeti zaj ellensúlyozására. Az ER2 SE egyenletes frekvenciaválasza a professzionális szakemberek és az audiofilek számára nyújt tökéletes választást. Ahhoz, hogy a fülhallgató 100% -os pontossággal rendelkezzen, az élő előadás felvételének pontosan ugyanazt a hangot kell előállítania a dobhártyán, mint az eredeti előadásé. Ennek elérése érdekében figyelembe kell venni a fül akusztikus tulajdonságait. A fül akusztikus rezonanciája és kürthatása a nyitott fülbe érkező audiojelet (2700 Hz) nagyfrekvenciás erősítéssel a normál hallás során a dobhártyán hallott hanggal megegyezően képezi le.

Bővebb információ a termékről: LinkIBASSO IT00 - Audiofil fülhallgató grafén kompozit membrános meghajtóval

Az IT00 megjelenésével az iBasso árkategóriája egyik legjobb univerzális fülhallgatóját hozta létre. A kiváló grafén kompozit membrános meghajtó magasabb osztályú fülhallgatók megszólalását prezentálja,  és ennek köszönhetően az IT00 modell kivételesen univerzális, gyors, ugyanakkor nagyon zenei és a mélytartománya több mint meggyőző. A tökéletes és pontos mélyek, kiváló kivitelezése az egyik legfontosabb vonzereje az újdonságnak, ám sokan élvezni fogják a nyugodt és visszafogott, mégis részletező magashang tartományt is. Mint a díjnyertes  IT01, a kedvezőbb árú IT00 is kombinálja a rendkívül merev, mégis könnyű 10 mm grafén átalakítót és egy iker "Helmholtz-rezonátort", hogy ne csak emelje a legalacsonyabb frekvenciák hangnyomását, hanem stabilizálja, nyugodtabbá is tegye a hangképet a káros állóhullámok kialakulásának elkerülésével.

5 ΜM-ES TÖBBRÉTEGŰ GRAFÉN-KOMPOZIT MEMBRÁN

Grafén: az elemi szén egy olyan formája, amely egy atom vastagságú sík lemezekből áll, és az atomok méhsejt alakú rácsban rendeződnek el. A szén ezen különleges formájának törésállósága 100-szor nagyobb, mint az acélé. Különösen alkalmas fülhallgató membránnak, mert nem szükséges mesterségesen csillapítani, mint más anyagú membránokat, ugyanis a grafén membrán öncsillapítása kimagasló. A grafén miatt alkalmazható ultravékony membránanyag számos előnye közül az ideális membránanyagot közelítő képességekkel bír. Szélsőséges sebesség mellett is torzítatlan hanghullámok lépnek ki a felületből, amely egy audio eszköz esetében kimagasló előnyt jelent.

Bővebb információ a termékről: Link

AV-Online magazin teszt: LinkSOUNDMAGIC E80
- Csúcsminőségű Hi-Fi stereo fülhallgató

A SoundMAGIC E80-ban található nagy felbontású hangszórók pontos hangzást biztosítanak jól definiált basszus és sztereó szétválasztással, és lehetővé teszik az E80-as számára, hogy valódi zenei ábrázolást kínáljon.A sokszoros What Hi-Fi díjas sorozat csúcsmodellje. A SoundMAGIC E80 fülhallgatóban Japán gyártású, nagy tisztaságú réz tekercseket alkalmaznak. Az anyaghasználatnak köszönhető 64Ω-os impedancia ugyan nagyobb erősítő teljesítményt igényel, de ezzel együtt megnyílik az audiophile minőségi hang világa. A fülhallgató hordó alakú, alumíniumból készült ház kialakítása segíti a külső zajokkal szembeni izolációt. Az E80 csatlakozója is fémből készül, így biztosítva a védelmet a külső elektroszmog ellen. A Twisted Core kábelköteg csavart huzalból készül, a magot a 400D Huang Das selyemből készítik, amely jó húzóerőt és hatékony védelmet nyújt a vezetéknek a fejhallgató élettartamának meghosszabbítása érdekében.

Bővebb információ a termékről: Link


 


SIVGA M200 - Egy dinamikus meghajtós klasszikus fülhallgató OFC kábellel és mikrofonos távvezérlővel

Sivga minőségi alapanyagokból összeállított első klasszikus fülhallgatója. Kellemes és természetes hangzás, strapabíró alumínium ház, valamint rugóval védett sodort kábel a 3,5mm-es csatlakozónál. Az oxigénmentes réz kábelen egy megszokott kialakítású mikrofonos távvezérlő egység található, amely kompatibilitást kínál Android és iOS rendszerű eszközökkel is. A tartozékok között hordtasak, fülpárna, kábel csipesz és fül mögötti kábel vezető is megtalálható. A fülhallgató matt pezsgő színben elérhető.

Bővebb információ a termékről: Link


 

HIFIMAN RE800S - In-ear vezetékes prémium fülhallgató

Az RE800 egy kimondottan részletes, finom és akusztikus hangzású zenei fülhallgató egy 9,2mm-es, alumínium házba épített, nano részecske bevonatú meghajtóval és kiterjesztett mély frekvencia tartománnyal. Párosítva egy hordozható erősítővel, ez a részletgazdag és dinamikus hangzás garantáltan lelket önt szinte bármilyen zenei stílusba. 3,5mm-es jack csatlakozójú változat.

Bővebb információ a termékről: Link