Blog

fejhallgató bejáratása

Barillo István
2022.11.10 14:12

Érdemes bejáratni a fejhallgatómat?

Amikor egy fejhallgató frissen kikerült a dobozból, az alkatrészei újak, és a megfelelően helyükre kell igazítani az optimális teljesítmény érdekében. Ez a folyamat alapötlete és oka.

Ez a bejáratási vagy beigazodási folyamat szabvány azon termékek esetében, amelyek működése során mozgó alkatrészeket tartalmaznak. Ennek az az oka, hogy a mozgó részeknek (mint a dinamikus meghajtóknak) idővel könnyebb és finomabb a mozgása a „bekopási” folyamatnak köszönhetően.

Mindenféle dinamikus hangszórónak szüksége van erre – az álló toronyhangsugárzóktól kezdve a könyvespolc méretűn át egészen a fej- és fülhallgatókig.

Még azt is észreveheti, hogy a közvetlenül a csomagolásból kivett fejhallgatók általában élesen szólnak, és az idő múlásával simábbak lesznek. Ennek az az oka, hogy idővel a folyamatos használat során a mozgó alkatrészek „bekopnak”. A bejáratás során puhul a membránszél, valamint a gyártás során keletkezett esetleges sorja lekopik, a tekercs szabadon mozog. Ennek következtében az esetleges hírtelen nagy terhelés hatására a még kemény membrán nem tudja pontosan a helyén tartani a tekercset, ami így megszorulhat és a meghajtó leégéséhez vezethet.

 

Ultrasone Edition15 fejhallgató bővebb információ: Link

A hangszóró „bejáratásának” ezt a folyamatát „beégetésnek” (angolul burn-in) nevezik. Ez tanácsos, de nem feltétlenül kötelező.

Hogyan működik?

Van egy módszer ennek a folyamatnak a végrehajtására. Ez általában valamilyen hangfájl lejátszását teszi szükségessé az új fejhallgatón több órán vagy napon keresztül, hogy bejárassa őket, és a legjobb hangzást hozza létre a fejhallgatón. Ez lehet zenei anyag, vagy speciális bejárató jel, a lényeg, hogy a teljes frekvencia tartományban átmozgassa a meghajtót.

De a bejáratáshoz szükséges idő általában nagyon relatív választás. Ez főleg azért van, mert az emberek kedvenc zenéi más-más módon veszik igénybe a meghajtót.

Ez a szám a 4 órától akár 400 óráig terjedhet! Állandó vita tárgya a szükséges bejáratási idő mértéke is. Vannak, akik úgy vélik, hogy felesleges a meghajtót napokig járatni, elég mondjuk 10 órán keresztü, majd a folyamatot egy meghatározott idő elteltével meg kell ismételni.

A másik vita tárgya a lejátszott zene. Vannak, akik úgy gondolják, hogy rózsaszín zajt kell használni, míg mások úgy érzik, hogy a hangsávokat a teljes tartományban – a basszus erős sávokat, csak az éneket és így tovább – le kell játszani a bejáratáshoz.

SIVGA SV023 fejhallgató bővebb információ: Link

Hogyan kezdjünk hozzá?

Egyszerűen csatlakoztassa a fejhallgatót egy hangforráshoz. Manapság még a YouTube-on is található zenei anyag a gyors bejáratáshoz. Miután csatlakoztatta, tegye félre a fejhallgatót és hagyja maximum fél hangerőn az ön által ideálisnak gondolt ideig működni.

Hány órát kell bejáratni a fejhallgatót?

Mint már említettük, ez itt válik bonyolulttá, mert mindenkinek megvan a maga választása. Mint ilyen, nincs határozott vagy arany szám a beégéshez. Ezt meg kell próbálni mindenkinek magának kideríteni. Javasolt a kereskedők véleményét kikérni a témában, hiszen legtöbb tapasztalattal ők rendelkeznek a fejhallgatóval kapcsolatban.

Bármi legyen is a szám, a fejhallgató megfelelő bejáratásának egyik biztos módja az, hogy olyan dalokat játsszon le, amelyek az összes hangfrekvenciát, azaz a basszust, a középső és a magas hangokat átölelik. Végső soron még egy általános 10 órás bejáratással is hallhatja a különbséget. Folytathatja a kísérletezést az órák számának időszakos növelésével és a fejlődések ellenőrzésével. Hiszen erről szól a hifi, hogy mindig próbálunk jobbítani a rendszerünkön.

Hogyan változtatja meg a bejáratás a hangszórók hangját?

A dobozból kivett fejhallgató mozgó alkatrészeket tartalmaz. Még az apró IEM-ekben is vannak elenyésző precíziós meghajtók. Ahhoz, hogy a zene hallható legyen a fejhallgatóban, majd eljusson a fülébe, a levegőmolekulákat nagyon meghatározott frekvencián kell rezgésbe hozni. Ezt teszi a fejhallgatóban lévő meghajtó membránja. Rendkívül precíz szerkezetben van elhelyezve, amely segíti a membrán mozgását.

Mivel azonban új, kicsit be kell járatni, hogy elérje a jó hangkimenethez szükséges optimális mozgást. Egyes vélemények szerint ezért hangzik az bejáratott fejhallgató lágyabban.

iBasso SR2 fejhallgató bővebb információ: Link

iBasso SR2 fejhallgató AV-Online teszt: Link

Mérhető a különbség?

Sajnos nincs túl határozott válasz. Míg az audiofil közösség többsége úgy gondolja, hogy a bejáratás javítja a hangzást, erős ellenkezés van a gyakorlattal szemben. Ennek az az oka, hogy a jó hangzásról alkotott elképzelés erősen relatív szempont. A legjobb megoldás az lenne, ha türelmes lenne a fejhallgatójával, és türelmesen közelítene a bejáratáshoz. Hallgassa meg fejhallgatóját, mielőtt elkezdi a bejáratást, majd utána is, és alakítsa ki saját véleményét.

Ne feledje, hogy minden fejhallgató-modellnek saját hangkaraktere van. Előfordulhat, hogy nem minden fejhallgatót igényel bejáratást. Azonban minél feljebb megy a fejhallgató-palettán, a fejhallgató bejáratása határozottan jó gyakorlatnak tűnik.

Mit gondolnak a szakértők?

Steve Guttenberg, a CNET munkatársa szerint „Úgy gondolom, hogy a fejhallgatók hangja idővel „érik”, és nemrég alkalmam volt összehasonlítani egy vadonatúj Etymotic ER-4PT fülbe helyezhető fejhallgatót a 10 éves ER-4P-vel. Úgy éreztem, a régebbi szett „valamivel „lazább” és lazább a tónusegyensúlyban.” A két modellnek azonosak a specifikációi, mégis eltérő hangzásúak.

A WIRED -es szakírók teljesen értelmetlennek tartják az új fejhallgató bejáratásának gondolatát – "A kétértelműség és a voodoo megzavarhatja a vásárlókat, és gyorsan kolosszális időpocsékolássá válik. A tény az, hogy a bejáratás mára törzsi tudássá vált"

Érdekes módon Tyll Hertsens , az Inner Fidelity vezető szakértője tesztelt egy csomó AKG-t, és arra a következtetésre jutott hogy: "Számomra egyértelmű, hogy valóban hallható különbség van egy pár Q701 fejhallgató bejáratása után. Mérhető és hallható különbségeket tapasztaltam. Bár a mért különbségek kicsik, úgy gondolom, hogy az emberi észlelési rendszer kitűnő és képes észrevenni - néha tudatosan, néha tudat alatt – a finom különbségeket. A különbségeket hallottam, bár nyilvánvalóan meglehetősen nyilvánvalóak. Teljesen meg vagyok győződve arról, hogy bár léteznek bejáratási effektusok, a legtöbb embernél a fejhallgató karaktere „drámailag megváltozik” ennek eredményeként, többnyire a fej alkalmazkodása és a hanghoz való hozzászokás okán.

Konklúzió

Mivel nem létezik egyértelmű iparági szabvány, és nincs számszerűsíthető bizonyíték, amely megcáfolná az új fejhallgatók bejáratásának előnyeit, így mindenki maga döntse el, hogy hallható-e a különbség.

De, képzeld el: nem kerül semmibe, nem károsítja a fejhallgatót, és jó módja annak, hogy meghitt kapcsolatba kerüljön a fejhallgatóval, és hogyan változik a hangzás az idő múlásával. A fejhallgató bejáratás körüli nézetek zavarba ejtőek. Amint azt fentebb tárgyaltuk, még a vaktesztek is csak elhanyagolható eredményeket hoztak. Ezek az eredmények egy meghatározott típusú fejhallgatóra vonatkoztak.

Egyes webhelyek odáig mennek, hogy a fejhallgató „gyengén” szól, amikor először kivesszük a dobozból, és rendszeres szünetekkel kell beégetni, nem pedig maratoni járatással. Mint mondtuk, érthető a zűrzavar.

Ha be kell járatni a fejhallgatót, akkor a cél az legyen, hogy jól érezze magát a kapott eredménnyel. Ez könnyen elérhető, ha egyszerűen csak hallgatja a fejhallgatót legalább néhány órán keresztül.

A lejátszás után, tekintve, hogy eleve jó fejhallgatókba fektetett be, nyilvánvalónak kell lennie, hogy a hangzás jobb, mert elég sok időt szánt arra, hogy megismerje őket. Ezt gondolja az egyik iskola.

Egyszerűen fogalmazva, érdemes bejáratni a fejhallgató némi szkepticizmussal. Az új fejhallgatóknál nincs kötelező bejáratás, és a hangzásbeli különbség sem jelentős a bejáratás miatt.

Ennek ellenére fontos, hogy új fejhallgató vásárlásakor megfelelő időt töltsön különböző típusú zenék hallgatásával. A bejáratás mellett természetesen nem szabad figyelmen kívül hagynia az alapvető kényelmet sem. A megfelelő illeszkedés szinte mindig az optimális hangzás kulcsa. A fülkörüli fejhallgatóknál elengedhetetlen, hogy kényelmes fülpárna legyen, a fülhallgatónál pedig érdemes a memóriahab vagy a dupla karimás illesztéket figyelembe venni.

Bármit is tesz, ha a lehető legjobb hangzás elérésére törekszik, valószínűleg érdemes átgondolni az egész rendszer felépítését. Kezdve a zenei anyaggal, vagy a fejhallgató meghajtásához használt erősítővel , vagy végül az audio lejátszóval.