Blog

Fülhallgatók minőségi jellemzői

Barillo István
2021.02.09 09:52

Íme néhány hasznos tanács, mire érdemes figyelni fülhallgató vásárlásánál, mik azok a jellemző, amik segítenek eligazodni a számtalan jobbnál jobb fülhallgató között.

HANGMINŐSÉG

Először is, nem árt figyelembe venni, hogy ez a legfontosabb szempont, amikor zenehallgatásra alkalmas eszközöket választunk, függetlenül attól, hogy fülhallgatóról, fejhallgatóról, hangszórókról, DAC-ról vagy erősítőről legyen szó. Még a mikrofonok kiválasztásánál is szem előtt tartják ezt a szabályt. Mindig arra kell összpontosítania, hogy minél élethűbben adja vissza a kiválasztott eszköz az eredeti zene történését, hangulatát.

A FÜLHALLGATÓK JELLEMZŐ TULAJDONSÁGAI:

Hangkarakter - Ez a készülék aláírása. A legtöbb DAC / AMP semleges, a legtöbb AMP többnyire semleges, de a fejhallgatók és a fülhallgatók általában a karakter szempontjából rendkívül sokfélék lehetnek. Ezt általában a mély, a közép és a magas frekvenciás hang közötti tonális egyensúly jellemzi. Például egy meleg hangolás esetén a basszus és a felső basszus fokozódik a középtartományhoz képest, míg a V alakú hangolás általában a basszus és szubbasszus, valamint a magas hangok javulnak a középtartományhoz viszonyítva.

Térábrázolás - Az eszköz által létrehozott tér és a tér általános érzése. Ez az intimitástól, - azaz az "az érzés, hogy közvetlenül az énekes mellett ülsz", - a hatalmasig terjed, ami "az az érzés, hogy egy nagy koncertteremben ülök, körülvéve hangokkal minden irányból".

Textúra - Ez leírja az elem texturáltságának szintjét, ami alapvetően az, hogy a textúrák mennyire jól definiáltak, mennyire lágy vagy kemény a megszólalás.

Részletező képesség - Ez vonatkozik mind a makro, mind a mikro részletekre, alapvetően a hang kis részeire, amelyeket a jól megtervezett fülhallgatóknál hallunk.

Felbontás - Az általános felbontási érzetet számos tényező adja, de ez általában egy fülhallgató általános részletező képességére utal, a texturáltsággal együtt.

Ergonómia - A fülhallgatók esetében sok kényelmi szempont van, de a legfontosabb a fülhallgató belső alakja, amely lekerekített, vagy sarkokkal és élekkel határolt forma lehet. Ezek a jellemzők valóban befolyásolhatják a kényelmet. A hangportok szélessége és mérete, a szélesebb és rövidebb portok általában kevésbé kényelmesek a kisebb hallójárattal rendelkezők számára. Fontos tényező lehet a hangport szöge is, mivel egyes nagyméretű fülhallgatók derékszögben álló hangportja megnehezítheti a komfortos viselést.

Design/esztétika - Minden vásárolt eszköznek vonzónak kell lennie még akkor is, ha ez nem a vásárlás legfontosabb eleme. Sok gyártó fordít fokozott figyelmet a fülhallgatók megjelenésére, néha még ékszerként is viselhető modellek születnek, mint pl. a Campfire Audio Supermoon.

Csatlakozók - Fontos, hogy az fülhallgató a megfelelő csatlakozókkal rendelkezzen (2,5 mm, 3,5 mm, 4,4 mm). A hagyományos, 3,5mm-es Jack csatlakozóval szerelt kábel mellett elterjedőben van a szimmetrikus meghajtást nyújtó 2,5mm-es és 4,4mm-es Pentacon csatlakozóval szerelt kábelek. A fülhallgató lehet fix vagy cserélhető kábeles kialakítású. A cserélhető kábel előnye vitathatatlan, kontakt hiba, vagy szakadás esetén elegendő a kábelt cserélni így a kedvenc fülhallgató lényegesen tovább használható. A legelterjedtebb csatlakozók az MMCX, a 0,78mm-es kéttűs, és a DC csatlakozó.