Blog

Zenei formátumok. Amit tudni érdemes.

MUZIX Audio
2021.02.09 08:35

Zenei formátumok - ZENEVOLUTION

Az otthoni hifi rendszerek összezsugorodnak

A hagyományos audio rendszerek szerepe csökken, mert egyszerűen alig van rá időnk, hogy leüljünk és csak zenehallgatással foglalkozzunk. A fiatalabb generációkat már alig érdekli. A fogyasztók egyre kevésbé használják a hagyományos sztereó rendszereiket,

CD gyűjteményeiket ugyan nem dobják ki, de azokat pincékbe / padlásokra száműzik. Az analóg zenehallgatás megfelelő eszközének kiválasztása sokszor túl bonyolult volt, hozzáértést igényelt.

Okostelefonod van? Mindened van!

2012 óta megduplázódott az okostelefon tulajdonosok száma. Magyarországon az emberek 61%-a használ okostelefont - ez 2012 óta 177%-os növekedést jelent! Az okostelefont egyre többen használják a kommunikáció, az információszerzés és a tartalomfogyasztás elsődleges eszközeként. Az okostelefonról internetezők aránya Magyarországon elérte az 52%-ot!

Zene, ahol és amikor csak akarod!

A zenehallgatás eszközévé az audio rendszerek helyett egyre inkább az okostelefonok válnak. Ma már fizikai adathordozó nélkül is hallgathatunk zenét bárhol és bármikor. Elég hozzá egy okostelefon és olyan kiegészítők, melyek képesek a zenét megfelelő minőségben megszólaltatni. A hazai okostelefonosoknak már 45%-a hallgat zenét online

A forrás file szerepe és jelentősége

A zene lejátszás folyamata egy láncolat, ahol a leggyengébb láncszem határozza meg az eredményt, azaz a lejátszás minőségét.

A digitális hangrögzítési eljárás lényege, hogy az analóg jelből másodpercenként sok tízezerszer mintát vesznek - majd az így kapott értékeket már puszta számokként lehet kezelni és továbbítani.

 

Az eddig legelterjedtebb digitális rögzítési szabvány a „Red book CD,” mely az úgynevezett PCM (pulzus-kód moduláció) elvén alapszik. Ez másodpercenként 44 100-szor vesz mintát az eredeti analóg jelből, a lekódoláshoz pedig 16 bit áll rendelkezésre. De a CD-nél jobb minőségű forrás file-ok már ma is léteznek! Sőt, a Hi-Res tartalom mennyisége folyamatosan nő és bármikor letölthető és hallgatható.

A ZENEI FORMÁTUMOK ÖSSZEHASONLÍTÁSA

Tömörítetlen hangformátumok

A tömörítetlen hangformátum pontosan az, aminek hangzik: valódi hanghullámok, amelyeket tovább rögzítettek és átalakítottak digitális formátumra, további feldolgozás nélkül. Ennek eredményeképpen a tömörítetlen hangfájlok általában a legpontosabbak, de nagy memóriaterületet igényelnek, percenként akár 34 Mb-et, 24 bites 96 kHz-es felbontásban.

PCM

A PCM a nyers analóg audiojelek digitális ábrázolását jelöli. Az analóg hangok hullámformákként léteznek, és ahhoz, hogy a hullámformát digitális bitekké alakítsák, a hangot bizonyos időközönként (vagy impulzusokban) mintavételezni és rögzíteni kell.

Mint ilyen, ez a digitális hangformátum rendelkezik "mintavételi sebességgel" (milyen gyakran vesz mintát másodpercenként) és egy "bitmélységből" (hány bitet használnak az egyes minták reprezentálásához). Nincs tömörítés. A digitális felvétel az analóg hang pontos ábrázolása.

A PCM a legelterjedtebb CD és DVD formátumú hangformátum. A lineáris impulzuskód modulációnak egy PCM altípusa van, ahol a mintákat lineáris időközönként veszik. Az LPCM a PCM legelterjedtebb formája, ezért a két kifejezés majdnem felcserélhető ezen a ponton.

WAV

A WAV a Waveform Audio fájlformátumot jelenti (más néven Audio for Windows). Ez egy olyan szabvány, amelyet a Microsoft és az IBM 1991-ben fejlesztett ki.

Sokan azt feltételezik, hogy minden WAV fájl tömörítetlen audiofájl, de ez nem teljesen igaz. A WAV valójában csak egy Windows tároló az audió formátumok számára. Ez azt jelenti, hogy a WAV fájlt is tartalmazhat tömörített audio tartalmat, de ez ritkán használják.

A WAV formátumot (pontos neve: RIFF WAVE) a Microsoft definiálta a Windows operációs rendszer számára "Resource Interchange Format" (RIFF) néven.

 

Egy Wav állományban három adatblokk van, ún. chunkok (részek) a következő adatokkal:

- A Riff-rész az állományt azonosítja, mint WAV állományt.
- A formátum-rész néhány jellemzőt tárol, mint a mintavételezési gyakoriságot.
- A data-részben a tényleges adatok vannak.

A legtöbb WAV fájl tömörítetlen hangot tartalmaz PCM formátumban. A WAV fájl csak egy csomagolás a PCM kódoláshoz, így jobban alkalmazható a Windows rendszereken. Azonban a Mac rendszerek általában megnyitják a WAV fájlokat bármilyen probléma nélkül.

Amire szükséged van

- Számítógép
- Zenelejátszó, mint az iTunes, a Windows Media Player, vagy a Foobar2000
- 5 perces zenei file mérete:  164MB
- Gyors szélessávú internet a letöltéshez

Előnye

- Az iTunes lejátssza
- A tömörítetlen hang eredeti hangzása jobb, mint az mp3 vagy az FLAC. Az igazi audiophile zenehallgatók állítólag kihallják a tömörítetlen fájlok különleges hangzását 
- A lejátszás könnyen kezelhető az  iTunes ban további szoftverek alkalmazása nélkül is
- A legtöbb számítógépnek olyan hangkártyája van, amely képes a 9624 digitális hang feldolgozására

Hátránya

- Nem képes metaadatokat hordozni
- Hosszabb letöltési idő
- Nem ajánlott okostelefonokhoz

AIFF

Az AIFF az Audio Interchange File Formátumot jelenti. Hasonlóan a Microsoft és az IBM által a WAV for Windows fejlesztéséhez, az AIFF egy olyan formátum, amelyet az Apple Mac rendszerekhez 1988-ban fejlesztettek ki.

A WAV fájlokhoz hasonlóan az AIFF fájlok többféle hangot is tartalmazhatnak. Például van egy tömörített verzió, az AIFF-C és egy másik, az Apple Loops nevű változat, amelyet a GarageBand és a Logic Audio használ - és mindegyikük ugyanazt az AIFF kiterjesztést használja.

A legtöbb AIFF fájl tömörítetlen hangot tartalmaz PCM formátumban. Az AIFF fájl csak egy csomagolás a PCM kódoláshoz, így jobban alkalmazható Mac rendszereken. Azonban a Windows rendszerek rendszerint az AIFF fájlokat megnyitják mindenféle probléma nélkül.

Veszteségmentes tömörített hangformátumok

A veszteségmentes tömörítés egy módszer, amely csökkenti a fájl méretét anélkül, hogy bármilyen veszteség keletkezne a minőségi eredeti forrás fájl és a kapott fájl között. A hátránya, hogy a veszteségmentes tömörítés nem olyan hatékony, mint a veszteséges tömörítés, azaz az egyenértékű fájlok 2x-től 5-ször nagyobbak lehetnek.

FLAC

A FLAC a Free Lossless Audio Codec programot jelenti. Hamar az egyik legkedveltebb veszteségmentes formátum lett a 2001-es bevezetése óta.
Tömörített veszteségmentes formátum csökkenti a fájlméretet és megtartja a bináris audio tartalmat változtatás nélkül.

 

Előnye, hogy a FLAC akár 60% -kal is tömörítheti az eredeti forrásfájlt adatvesztés nélkül. Másik előnye, hogy a FLAC nyílt forráskódú és jogdíjmentes formátum, nem védett, így nem jelent semmilyen szellemi tulajdonra vonatkozó korlátot .

A FLAC-ot a legtöbb program és eszköz támogatja, és a legfontosabb alternatívája az MP3-nak valamint a CD arhíválásnak. Ezzel alapvetően a nyers, tömörítetlen audio fájlt kapjuk az eredeti méretnél fele akkora méretben.

Amire szükséged van

- Számítógép, mobiltelefon, tablet vagy szerver
- Ingyenes zenelejátszó, mint foobar2000, vagy Winamp
- 5 perces zenei file mérete:  61,3MB
- Jó szélessávú letöltési sebesség

Előnye

- Az mp3-nál jobb hangminőség, nagyon közel az eredeti forrás zenéhez
- A szoftver telepítése után a legtöbb számítógép új hangkártya nélkül is lejátssza
- Kisebb, mint a forrásfájl a könnyebb letöltés érdekében
- Albumokra vonatkozó metaadat információkat tartalmaz
- Android telefonokon minden további szoftver nélkül lejátszható

Hátránya

- Az iTunes nem játssza le
- A legtöbb számítógépen FLAC dekóder telepítése szükséges
- Minőségi kompromisszum az egyszerű használat érdekében

ALAC

Az ALAC jelentése az Apple Lossless Audio Codec. 2004-ben fejlesztették ki és indították el, mint szabadalmaztatott formátumot, de 2011-ben nyílt forráskódú és jogdíjmentes lett. Az ALAC-ot néha Apple Lossless néven említik.

Bár az ALAC jó, a tömörítés kevésbé hatékony. Azonban az Apple felhasználóknak nincs igazán választásuk a kettő között, mert az iTunes és az iOS natív támogatást nyújt az ALAC számára, és egyáltalán nem támogatja az FLAC-ot.

WMA

A WMA jelentése a Windows Media Audio. A legtöbben, mint veszteséges tömörítési eljárást ismerik, de van egy veszteségmentes alternatívája, a WMA Lossless, amely ugyanazt a kiterjesztést használja. 

Az FLAC és az ALAC-hoz képest a WMA Lossless a legrosszabb a kompressziós hatékonyság szempontjából. Ez egy szabadalmaztatott formátum, így nem jó a nyílt forráskódú szoftverek rajongóinak, de natív módon támogatja mind a Windows, mind a Mac rendszereket.

A WMA Lossless legnagyobb problémája a korlátozott hardvertámogatás. Elsősorban Windows alapú környezetben működik, vegyes, vagy más operációs rendszert használó környezetben nem alternatíva

Veszteséges tömörített hangformátumok

A veszteséges tömörítés olyan tömörítési forma, amely a tömörítési folyamat során elveszíti az adatokat. Az audio kontextusában ez azt jelenti, hogy a fájlméret minőségét és hűségét feláldozzuk a hely megtakarítása miatt. A jó hír az, hogy a legtöbb esetben nem fogja hallani a különbséget. Ha azonban túlságosan vagy túl sokszor tömörítené a hangot, egyre inkább torzul az audio jel, ezzel együtt a zene is.

MP3

Az MP3 egy veszteséges tömörítésen alapuló, hangfájlok (főképp zene) tárolására használt fájlformátum, jelenleg az egyik legelterjedtebb. Valójában két különböző, de nagyon hasonló formátum, az MPEG–1 Audio Layer 3 és az MPEG–2 Audio Layer 3 közös neve, elsősorban a bitráta és a mintavételezési frekvencia megengedett értékeiben tér el. 

Az MP3 szabványok nem definiálják a tömörítő algoritmust, csak a kitömörítőt és a fájl formátumát, így az MP3-nak a használt tömörítő (kodek) szerint számos különböző változata lehet.

Az elmúlt két évtizedben a zenék MP3-ba tömörítése, illetve ez a codec nem csak az egyik legnépszerűbb zenei formátumot jelentette a világon, az MP3 neve sokaknak egyet jelent a digitális zenehallgatással. A CD lemezek visszaszorulásával, az internet terjedésével szintén az MP3 vált a legnépszerűbb letöltési formátummá. Eközben persze sorra jelentek meg a dedikált MP3-lejátszók, a formátum egy idő után öngerjesztő spirálba kerülve vált teljesen egyeduralkodóvá.

Az MP3 egyaránt tömörített és veszteséges hangformátum, amelynek bitsebessége 8 kbit / s-tól 320 kbit / s-ig terjed, és mintavételi frekvenciák 16 kHz és maximum 48 kHz közötti tartományban. Az MP3 fájlok kisebb fájlméretei gyorsabb fájlátvitelt és kevesebb helyet igényelnek, de a veszteségmentes fájlformátumokhoz viszonyítva a hangminőség csökkenése miatt.

Amire szükséged van

- Számítógép, mobiltelefon, tablet vagy szerver
- Zenelejátszó, mint az iTunes, vagy a Windows Media Player
- 5 perces zenei file mérete:  11,7MB
- A letöltéshez telefon modem, szélessávú vagy gyorsabb internet hozzáférés

Előnye

- Könnyű, azonnali használat
- A legtöbb eszköz külön szoftver nélkül is lejátssza
- A kis mérete több ezer zeneszám tárolását teszi lehetővé a merevlemezen vagy az okostelefonon
- Albumokra vonatkozó metaadat információkat tartalmaz
- Az iTunes és a Windows Media lejátszó szinte minden számítógépen alapból megtalálható
- Minden számítógépes hangkártya felismeri és lejátssza az mp3 formátumot

Hátránya

- Nem okoz maradéktalan zenehallgatási élményt jobb minőségű fül-, és fejhallgatón vagy otthoni hangrendszeren
- Minőségi kompromisszum az egyszerű használat érdekében
- Szinte bárki képes mp3 audio file-t készíteni

AAC

Az AAC az Advanced Audio Coding-et jelenti. Úgy alakult 1997-ben, mint az MP3 utódja.
Az AAC által használt tömörítési algoritmus sokkal fejlettebb technikailag, mint az MP3, ezért amikor összehasonlít egy bizonyos felvételt MP3 és AAC formátumokkal ugyanazon a bitrátánál, az AAC általában jobb hangminőséget biztosít.

 

Annak ellenére, hogy az MP3 a legelterjedtebb formátum, az AAC ma széles körben használatos. Valójában ez a szabványos audio tömörítési módszer, amelyet a YouTube, az Android, az iOS, az iTunes, később a Nintendo hordozható számítógépek és később a PlayStation használ.

OGG (Vorbis)

Az OGG valójában nem is tömörítési formátum. Az OGG olyan multimédiás konténer, amely képes bármilyen típusú tömörítési formátumot tárolni, de leggyakrabban a Vorbis fájlok tárolására használják - ezért ezek az audio fájlok Ogg Vorbis fájlok.

 

A Vorbis 2000-ben jelent meg először és népszerűsége miatt két okból kifolyólag: először a nyílt forráskódú szoftverek elveihez ragaszkodik , másrészt jelentősen jobb teljesítményt nyújt, mint a legtöbb veszteséges tömörítési formátum (pl. minőség).

WMA

A WMA jelentése a Windows Media Audio. Először 1999-ben jelent meg, és azóta számos változáson ment keresztül, miközben ugyanazt a WMA-nevet és kiterjesztést tartotta. Amint várható, ez a Microsoft saját formátuma. A legtöbb mai lejátszó program képes megnyitni és lejátszani. Jogdíjköteles tömörítési algoritmust használ.

 

Az AAC és az OGG-től eltérően a WMA-nak az MP3 tömörítési módszer néhány hibáját kellett kezelnie - és mint ilyen, a WMA tömörítési megközelítése nagyon hasonló az AAC és az OGG-hez. Más szóval, objektív minőség tekintetében a WMA jobb, mint az MP3.

De mivel a WMA védett, nem sok eszköz és platform támogatja. Nem is kínál semmilyen valós előnyöket az AAC vagy az OGG-nál, így a legtöbb esetben, ha az MP3 nem elég jó, egyszerűen sokkal praktikusabb ahelyett, hogy a kettő közül az egyiket választaná.

DSD 2.8MHz

A Direct Stream Digital (DSD) az analóg szalag minőségéhez legközelebbi hangzást kínálja - teljes frekvenciaszélesség nagy dinamikatartományokkal kombinálva. A fényképezéshez hasonlóan minél több a másodpercenkénti mintavételezés, annál jobb a hangzás. A DSD csak egy bitet használ, ami nagyobb hatékonyságot biztosít az internetes digitális adattárolásban. Bár a DSD a „home audio” zenerajongók számára kifejlesztett adattárolás egyik korai változata, több mint egy évtizede használják a professzionális felvételkészítésben. Ahogy az internet sebessége gyorsul, úgy növekszik meg a nagyobb méretű és jobb hangzású fájlok iránti igény is, mint amilyen a DSD.

Amire szükséged van

- Számítógép
- Zenelejátszó, mint a JRiver Media Player (PC), vagy az Audirvana (Mac)
- 5 perces zenei file mérete:  201MB
- Nagyon gyors szélessávú internet a letöltéshez

Előnye

- Könnyű
- A CD-nél 64-szer nagyobb másodpercenként mintavételezés
- Valósághű dinamika tartomány
- Albumokra vonatkozó metaadat információkat tartalmaz
- 352,8 kHz-en a PCM wav-nál magasabb minőség és gyorsabb letöltési sebesség

Hátránya

- Az iTunes nem játssza le
- A DSD lejátszáshoz DSD DAC szükséges, habár a DSD fájlok PCM-re konvertálva is lejátszhatók
- Korlátozott, de növekvő zenetartalom
- Felmerülő lejátszási nehézségek DSD, PCM wav és FLAC zenelejátszókkal
- A nagyon nagy fájl méret miatt nagy türelemre és szélessávú internetre van szükség

DSD 5.6MHz

A másképpen "Double DSD"-nek, vagy DSD128-nak nevezett DSD 5.6 formátumot mostanában jött divatba olyan audiofile zenerajongóknak köszönhetően, akik hallani szeretnék a stúdióhangzás varázsát. A konzumer elektronika  zenerajongóinak egyre növekvő igénye adhat zöld utat a formátum elterjedésének. Különböző tesztek bizonyítják a DSD 5.6 kivételes hangzását. Ez az otthoni és mobil zenehallgatás jövője.

Amire szükséged van

- Számítógép
- Zenelejátszó, mint a JRiver Media Player (PC) vagy az Audirvana (Mac)
- 5 perces zenei file mérete:  401MB
- Nagyon gyors szélessávú internet a letöltéshez

Előnye

- Az analóg szalaghoz legközelebbi hangzás
- A CD-nél 128-szor több mintavételezés másodpercenként
- A valósághű dinamika tartomány legjobb teljesítménye
- Albumokra vonatkozó metaadat információkat tartalmaz
- 352,8 kHz-en a PCM wav-nál magasabb minőség és gyorsabb letöltési sebesség
- Észrevehető különbség a hangminőségben

Hátránya

- Az iTunes nem játssza le
- Nem minden DSD DAC játssza le a DSD 5.6-ot
- Rendkívül korlátozott zenei tartalom
- Felmerülő lejátszási nehézségek DSD 2.8, PCM wav és FLAC zenelejátszókkal

Melyik formátumot használjam?

A legtöbb ember számára a döntés valójában nagyon egyszerű:

- Ha nyers hangot rögzít és szerkeszt, használjon tömörítetlen formátumot. Így dolgozik a lehető legjobb hangminőséggel. Ha elkészült, tömörített formátumba exportálhat.
- Ha zenét hallgat, és valósághű audio ábrázolást szeretne, használjon veszteségmentes audio tömörítést.  Ne feledje, hogy több tárolóhelyre van szüksége ezekhez.
- Ha "jó minőségű" zenei minőségben, vagy ha az audiofájl nem rendelkezik zenével, vagy meg kell őriznie a lemezterületet, használjon veszteséges tömörítést. A legtöbb ember nem hallja a veszteséges és veszteségmentes tömörítés közötti különbséget.

Azok számára, akik a legmagasabb minőséget szeretnék a zene lejátszásban, vegye figyelembe, hogy a kiváló minőségű hangfájlok minősége nem számít, ha a lejátszó eszköz nem tudja hűen újra létrehozni ezeket a hangokat. Ez azt jelenti, hogy jó minőségű elektronikákkal érhető el a kívánt minőség!

 

Egyéb cikkek amik érdekelhetik:

Hogyan válasszunk fül- és fejhallgatót?
- Mi az a PD töltés?