Blog

Amit a lítium akkumulátorról tudni érdemes

MUZIX Audio
2021.02.09 08:48

AZ AKKUMULÁTOR KOPÓ ALKATRÉSZ!

A legfontosabb, amit tudnunk kell a lítium akkumulátorokról, hogy a technológia mai álláspontja szerint ez egy ún. „kopó-fogyó” alkatrész, azaz rendszeres használat mellett a teljesítménye idővel mindenképpen csökkenni fog. Az ábra 11 különböző lítium akkumulátor laboratóriumi körülmények között végrehajtott tesztjének eredményét mutatja, ahol a laboratóriumi körülmény gyakorlatilag a tökéleteshez közelítő felhasználási és töltési körülményeket jelenti. Az eredmények magukért beszélnek: mind a 11 darab akkumulátor a teszt megkezdésekor 88-94% közötti kapacitáson állt, ami 250 teljes töltési ciklus után 73-84%-os kapacitásra csökkent. A tesztet 1500 mAh kapacitású akkumulátorokkal végezték.

Hogyan töltsük?
A lítium akkumulátorokat nem szükséges mindig teljesen lemeríteni a töltés előtt. Sőt, érdemes minél többször, akár rövid időre is töltőre rakni.

Az ábra első oszlopa a merítettségi szintet mutatja (Depth of discharge), míg a második oszlop azt, hogy hány töltés (discharge cycles) után csökken az akkumulátor kapacitása az eredeti 70%-ára.

Az adatokból egyértelműen látszik, hogy bármit teszünk, a használat mértékével egyenes arányban csökkenni fog az akkumulátorunk tárolókapacitása. Megfelelően gondos és szakszerű használattal azonban lassítani tudjuk ezt a csökkenést.

TIPPEK ÉS TANÁCSOK

Új akkumulátoros eszköz vásárlásakor a legtöbben még mindig igyekeznek “formázni” az akkumulátort, azaz egy napig is töltőn hagyják – pedig ezt már régen túlhaladta a technológia fejlődése. Az talán még ennél is elterjedtebb, némiképp érthető szokás, hogy sokan hajlamosak mindig töltőn hagyni az eszközt / telefont, mondván legyen csak teljesen feltöltve, amikor reggel/bármikor elindul az ember otthonról. Pedig ez sem éppen szerencsés dolog. Nézzük szépen sorban a tudnivalókat, amik persze nem csak telefonokra, hanem minden akksis készülékre igazak.

Ne töltse fel teljesen
A (szinte minden készülékben lévő) lítium-ion akkumulátorok egyáltalán nem igénylik a teljes feltöltést – sem az első bekapcsolás előtti első töltésnél, sem utána. Sőt: akkor cselekszik helyesen, ha mindig csak rátölt valamennyit, de nem 100 százalékig tölti. A hosszabb élettartamra méretezett villanyautók akkumulátortöltő szoftvere sem engedi 100%-ig feltölteni, de lemeríteni sem, hogy az tényleg sokáig tartson.

Ne hagyja a töltőn este (se)
Az előző tanácsból következik az is, hogy nem érdemes hosszabb időn át teljes töltésen hagyni az aksit: márpedig ha folyamatosan be van dugva, akkor amint fogy egy kis energia, az rögtön újra rá is töltődik – a telefon tehát mindig 100 százalékos töltöttség körül lesz. A szakértők szerint ez nagyjából olyan “feszültséget” okoz, mintha egy izmot folyamatosan megfeszítene az ember. Egy egész estés töltés után valóban nyugodtabban indul az ember útnak teljes töltöttséggel, és abban a pillanatban ez tényleg jó érzés is lesz. De minél többször (minél hosszabb időn át) van teljes töltöttségen az akkumulátor, annál kevésbé tartja magát hosszabb távon. (Nem, nem a túltöltésről van itt szó, ami ellen minden készülék védve van.)

A grafikonon az látható, hogy a folyamatosan teljesen feltöltött akkumulátornak már 200 feltöltés (töltési ciklus) után szinte nullára csökken a kapacitása (zöld vonal), addig egy kevésbé teljes töltöttségen hagyottnak (fekete vonal) még 400 feltöltés után is csak kb. 20 százalékkal csökken. A lényeg tehát: ne hagyja felügyelet nélkül túl sokáig töltőn: 80-90 százalékos töltöttség bőven elég lesz.

Töltse gyakran
Néhány nagy löket helyett sokkal jobb, ha mindig csak részben tölti fel a telefonját – azt viszont mindig megteszi, amikor csak tudja. A legjobban akkor jár, ha olyan 80-90 százalék közti szinten mindig rátölt egy kicsit – de ez persze csak az ideális eset, amit a mindennapi használat során nehéz megvalósítani. De törekedni azért lehet rá.

Ne töltse nagyon hidegben vagy nagyon melegben
A Battery University tanácsa szerint az ideális töltési hőmérséklet 10°C és 30°C között van. Bár 10°C alatt talán kevesen szoktak telefontöltéssel foglalatoskodni, de például télen a garázsban előfordulhat ilyen eset. Nyáron pedig nem ritkán maradhat 30°C-nál melegebb helyen (például autóban) a töltés alatt lévő telefon. Ez szintén nem tesz jót az akkunak.

Felejtse el a töltőt, ha forró tőle a telefon
Az természetes, hogy töltés közben valamivel melegebb a készülék. De ha rendkívül melegnek érzi – ezt ennél pontosabban nehéz meghatározni –, akkor ne használja tovább az adott töltőt.

AZ 1 ÉVES JÓTÁLLÁS AZ AKKUMULÁTOROKRA NEM VONATKOZIK!