Blog

Fókuszban a fülmonitorok

Barillo István
2022.07.15 10:45

Mikor fül-, vagy fejhallgató vásárlására adjuk a fejünket, mindannyiunkban felmerülhet a kérdés, hogy mi alapján döntsünk. Az árcédula alapján válasszunk vagy vannak egyéb paraméterek, melyek segíthetik a megfelelő termék kiválasztását? Manapság számos modell között válogathatunk, de sokszor a széles termékskála nagymértékben megnehezíti a döntést. Pár egyszerű kérdést kell csak feltennünk és megválaszolnunk magunknak és máris körvonalazódik azon fülhallgatók típusa, melyek az igényeinknek éppen megfelelőek.

Bár vannak jól ismert, hagyományos márkák, a kevésbé ismert nevű specialisták termékei esetében sokszor találkozhatunk különleges műszaki tartalommal és ebből következő nagyszerű képességekkel, lenyűgöző hangzással. Fontos tudni, hogy a fülhallgatók esetében a hangzás és a mély hangok megfelelő visszaadásának képessége csak akkor lehet maradéktalan, ha az légmentesen illeszkedik hallójáratunkba! Amennyiben ez nem így van, a hangkép "szétesik" a mély hangok eltűnnek és idegenül szólal meg az egész. Egy fejhallgató fejrészeinek mérete szintén fontos szempont, főleg akkor, ha szeretjük a basszust. Általában minél nagyobb a fejrész, annál nagyobb a beépített meghajtó átmérője, ami természetszerűleg jobban képes reprodukálni az alacsony frekvencia tartományokat, vagyis azokat a területeket, melyek a basszusért felelnek. Az olyan műszaki specifikációk, mint a frekvencia tartomány, az érzékenység vagy az impedancia, egy azok jelentőségét ismerő vásárló számára fontos támpontot nyújtanak a felső kategóriás fej- vagy fülhallgatók közötti választásnál, azonban ezek nem feltétlenül hasznosak egy kevésbé jól informált érdeklődő számára. Emellett az is igaz, hogy az alsóbb kategóriák termékeinek specifikáció nem térnek el jelentősen. Mit lehet ilyenkor tenni? Például tájékozódhatunk az interneten, összehasonlíthatjuk a korábbi vásárlók értékeléseit és/vagy teszteket is olvashatunk az eszközökről.

TECHNOLÓGIA

A fülhallgatókban és az in-ear monitorokban (IEM) használt két elsődleges hangvisszaadási technológia a dinamikus meghajtók és a Balanced Armatúra (BA - rezgőnyelves meghajtó). Mindkettő hangképző eszköz, sok tekintetben hasonlít a kis hangszórókhoz. A felépítésük különbsége azt is meghatározza, hogy milyen a frekvenciaválaszuk.

A dinamikus meghajtók elterjedtek a hagyományos fülhallgatókban. Felépítésükben hasonlítanak a miniatürizált hangszórókhoz, és egy hangtekercsek hajtanak meg egy membránt, amely egy apró hangszórókúpnak felel meg. Természetesen a meghajtott membrán mérete és tömege határozza meg az általános frekvenciaválaszt. A dinamikus meghajtók nagyon hatékonyak, és nem igényelnek sok energiát a nagy hangerő előállításához. Általában a dinamikus meghajtóval rendelkező fülhallgatók valamivel nagyobbak lehetnek, mint a rezgőnyelves meghajtót használók. Ez a nagyobb méret gyakran fokozza a fülhallgató mélyhangválaszát, ütős basszust adva, de a magasabb frekvenciákon kissé alul teljesít. Tehát, ha valamivel laposabb frekvenciaátvitel helyett több mélyhangra vágyik, érdemes lehet dinamikus meghajtókkal rendelkező IEM-et vagy olyan fülhallgatót választani, amely dinamikus meghajtót és egy vagy több rezgőnyelves meghajtót tartalmaz.

A másik népszerű hangképzési technológia a Balanced Armature (rezgőnyelves) meghajtó. A fülbe helyezhető hallókészülékekben széles körben használt rezgőnyelves armatúra-meghajtó egy hangtekercs belsejében elhelyezett, két mágnes között kiegyensúlyozott, nádszerű fém armatúrából áll. Ezek a mágnesek felfüggesztik a hangtekercset, és az armatúra a membrán közepéhez van rögzítve. Az audio hangszórókhoz vagy a dinamikus meghajtókhoz hasonlóan a hangtekercsen áthaladó áram az armatúrát rezgésbe hozza. Az armatúrához az egyik végén egy dugattyúszerű tolórúd csatlakozik, amely a rezgéseket az armatúráról a membránra továbbítja, ami a membrán rezgését és hangot kelt. Az armatúrának nincs nagy tömege, így magasabb frekvencián is könnyen rezeg.


Míg egyes fülhallgatók dinamikus meghajtókat használnak, sok gyártó csúcsmodellje több okból is kiegyensúlyozott armatúra technológiát használ. Az egyik, hogy a kiegyensúlyozott armatúra-meghajtók nagyon kicsik, így a kis fülesbe több is belefér. Például az Oriveti O800 IEM-ei nyolc rezgőnyelves armatúra-meghajtót használnak. A csak rezgőnyelves armatúra-meghajtók használatának van egy hátránya. Alacsonyabb mélyhangfrekvenciákon nem olyan hatékonyak, mint a dinamikus meghajtók, így kevesebb basszus jön létre. Azok a felhasználók, akik mélyhang-orientáltabb hangzásra vágynak, érdemes felfedezniük a hibrid IEM-et rezgőnyelves armatúrával és dinamikus meghajtókkal. Példa erre a megközelítésre az iBasso IT07 fülmonitor, amely egy dinamikus meghajtót és hat rezgőnyelvest armatúra meghajtót tartalmaz.

HIBRID / MULTI DRIVERTECHNOLÓGIÁK

Fentiekből következik, hogy egy fülhallgatóban a meghajtókat és a meghajtó technológiákat is lehet kombinálni, és ekkor jön létre a hibrid fülhallgató. Vannak két, három, négy, sőt annál is több meghajtóval rendelkező fülhallgatók is. Jellemző, hogy a mély hangok lesugárzását dinamikus hangszóróra és a közép-, magas frekvenciák megszólaltatását rezgőnyelves meghajtó(k)ra bízzák. Ezen multi meghajtós és hibrid fülhallgatók általános jellemzője, hogy egy ilyet meghallgatva szinte egy másik világba lépünk be. Onnantól a „régi” fülhallgatónk többnyire már nem lesz megfelelő, hiszen olyan hangokat fedezünk fel az addig jól ismert zenékben, amikről addig nem is tudtunk... 

FÜLMONITOROK / IN-EAR MONITOR (IEM)

A fülhallgatók azon célra konstruált változatait nevezzük fülmonitornak, amelyek a lényege, az eredeti hangfelvételek színezetlen és pontos visszaadása. Ezek referenciák a hangzás vonatkozásában és a lehető legközelebb visznek az eredeti hangfelvételhez. Ezekben nincs a manapság oly jellemző mélyhang kiemelés, de a magashangokból is csak annyi van, amennyi az eredeti felvételen. Ilyeneket és ezek még egyedibb változatait használnak stúdiókban, színészek, média szereplők és a zenészek a színpadokon, hogy hallják magukat és társaikat is. Nagyon pontosan, részletesen, ahogy a stúdióban is hallani fogja a hangmérnök. Kiváló termékek „hétköznapi zenehallgatásra” is és általában jóval strapabíróbbak egy egyszerűbb fülhallgatónál. Sok esetben lecsatolható kábelezést (MMCX, vagy hasonló csatlakozó szabvány) alkalmaznak és kimagasló minőségű és mennyiségű tartozékkal lehet a hangzást tovább finomítani a hallgató egyéni preferenciái szerint.

MONITORKÖVETELMÉNYEK ZENÉSZEKNEK ÉS HANGTECHNIKUSOKNAK

A zenészekre és énekesekre vonatkozó igények kissé eltérnek az élő hangkeveréshez használt fülbe helyezhető monitorokat használóktól (mint például a hangmérnök).

A zenészek és a hangtechnikusok egyaránt profitálnak a jó illeszkedésből és a pontos hangvisszaadásból, de egy hangmérnöknek valószínűleg extra zajszigetelésre lesz szüksége a pontosabb monitorozáshoz. Ellenben lehet, hogy a zenészek jobban szeretik, ha több-kevesebb színpadi zaj áramlik a monitorjukon.

Amire a zenészeknek szüksége van egy fülmonitortól:

Jól illeszkedő és kényelmes fejhallgató

Jó zajszigetelés, különösen dobosok számára

Pontos hangvisszaadás

Minimális okklúziós hatás énekesek számára

Könnyű használat és megbízható teljesítmény

Amire az élő hangtechnikáknak szüksége van egy fülmonitortól:

Kiváló zajszigetelés hangos környezetben

Pontos hangvisszaadás

Könnyű használat és megbízható teljesítmény

Egyes zenészeknek, például a dobosoknak és a basszusgitárosoknak nagyobb, alacsony frekvenciájú reprodukcióra van szükségük a fülmonitorról.

Fülminitor kínálatunkat itt tekintheted meg: https://bit.ly/3vMna2P