Blog

fejhallgató erősítő

Barillo István
2022.09.29 11:45

FÓKUSZBAN A FEJHALLGATÓ ERŐSÍTŐ

A fejhallgató erősítő szerepe

A zenehallgatással behatóan foglalkozók már ismerik azt a jelenséget, amikor bármiféle apró változtatás a zenei láncban, jelentős hatással van a zenei összképre. Nincs ez másként a fejhallgatók esetében sem. Szinte nincs olyan hifista, akinek a saját ízlésére formált zenei rendszere ne tartalmazna egy vagy több fejhallgatót. A rendszer kábelezése, az állvány, a rezgéscsillapítás, a zavarszűrés mellett érdemes figyelmet fordítani a fejhallgatók hangzásának, teljesítményének a javítására. Fejhallgatótól függetlenül egy minőségi fejhallgató erősítő, vagy egy fejhallgató erősítő/DAC (digitális-analóg konverter) új életet lehelhet zenéibe. De mi is az a fejhallgató erősítő? Hogyan működik?

MI AZ A FEJHALLGATÓ ERŐSÍTŐ?

A fejhallgató-erősítő egy viszonylag kis teljesítményű erősítő, amely a forráseszköz (legyen az lemezjátszó, PC vagy okostelefon) alacsony feszültségű audiojelét elegendő szintre emeli, hogy hanghullámokká alakítható legyen a fejhallgatóban található hangszórókon keresztül. Úgy működik, mint a teljes méretű hangszórók táplálására használt erősítők, de alacsonyabb teljesítménnyel. Számos technológia létezik, amellyel erősítők készülnek. Alapvetően egy tranzisztoros áramkörből állnak, amely javítja a hangminőséget, és egy vezérlő áramkörből, ami növeli a teljesítményt.

IMPEDANCIA ÉS ERŐSÍTÉS

Biztosan gyakran találkozott az impedancia kifejezéssel. Az impedancia kifejezés a latin nyelvből származik, az „impedire” jelentése: „gátol”. Elvileg a jelenség hátterében nem más rejtőzik, mint az elektromos ellenállás. Az Ohm az elektromos ellenállás alap-mértékegysége. Az impedancia, ha fejhallgatóról beszélünk, az audio jel pillanatnyi ellenállása. A legtöbb fej- vagy fülhallgató impedanciája 15-32 Ohm tartományban van. Ez a fejhallgató biztosan képes lejátszani a zenét a megfelelő hangerőn akár mobiltelefonról is. Vannak bizonyos típusú fejhallgatók, amelyeknek valóban szükségük van egy fejhallgató-erősítőre, hogy megfelelően működjenek: ezeket nagy impedanciájú fejhallgatónak hívjuk. Az impedancia az elektromos jel ellenállására vonatkozik, és ohm-ban mérik - minél nagyobb az impedancia, annál nagyobb ellenállást fog adni egy fejhallgató vagy hangszóró egy elektromos jelnek. A fejhallgatók impedanciája nagymértékben változhat, az alsó, 16 ohmtól a csúcs, 600 ohm körüli értékig. Általában minél nagyobb az impedancia, annál több erősítési teljesítményre van szükség a fejhallgató meghajtásához. Az olyan klasszikus fejhallgatókat, mint a csúcskategóriás Sennheiser HD800 (300 ohm) vagy a jól ismert Beyerdynamic DT990 (600 ohm) , eredetileg nagy teljesítményű hangtechnikával rendelkező helyiségekbe és felvételi stúdiókban való használatra tervezték. Ezért szükség van egy fejhallgató erősítőre, amelynek feszültsége nagyobb, mint az átlagos okostelefonon elérhető, hogy ezek a fejhallgatók megfelelően működjenek.
A modern 
síkmágneses meghajtókat használó fejhallgatók szintén egy dedikált erősítőt igényelnek az optimális teljesítmény érdekében. Azonban nem minden nagy teljesítményű fejhallgató nagy impedanciájú, energiaigényes szörny. Mivel a hangforrásaink kisebbek lettek, a fejhallgató -tervezők igazodtak. Az új technológia lehetővé teszi az alacsony impedanciájú, nagy teljesítményű fejhallgató használatát, és ezek jól működnek az alacsony fogyasztású eszközökkel. A legtöbb fülhallgató-amelyek természetesen kisebb, alacsonyabb feszültséget igénylő meghajtókat használnak-általában jól működnek hordozható eszközökkel is. Bár nincsenek szigorú vagy gyors szabályok, ha a fejhallgató impedanciája 50 ohm vagy nagyobb, a fejhallgató -erősítő szükségessé válik. Ha a meghajtók 32 ohm alattiak, akkor gyakorlatilag bármilyen audioeszközzel jól működnek. 

MIKOR VAN SZÜKSÉG FEJHALLGATÓ ERŐSÍTŐRE?

A 35 ohm feletti impedanciaszintű fejhallgatókat nem szerencsés közvetlenül a forrásról meghajtani, mivel előfordulhat, hogy nem tudnak elegendő áramot szolgáltatni. 35 ohmtól 600 ohmig a fejhallgatók magas impedanciaszinttel rendelkeznek, hogy megóvják őket a sérülésektől, ha nagy áramforráshoz csatlakoztatják. Az impedanciaszinteket akkor is magasan tartják, ha jobb teljesítményt kívánnak biztosítani a magas minőségű meghajtóknak.

A legtöbb hordozható fejhallgató-erősítő legfeljebb 100 Ohm-os fejhallgatót képes meghajtani, az asztali készülékek 150 vagy 300 Ohm-os fejhallgatót, de előfordul a 600 Ohm-os fejhallgató erősítő is. Az erősítő beszerzése közben érdemes ellenőrizni a fejhallgató impedanciáját, valamint  a fejhallgató aljzatának kompatibilitását és azt is, hogy hogyan csatlakoztathatja az erősítőhöz.

A HANGMINŐSÉG HÁNYADOSA (AZAZ A JEL ÚTVONALA)

A professzionális világban leggyakrabban emlegetett jelút - vagy jellánc - minden olyan komponensre vonatkozik, amelyek kapcsolatba lépnek az audiojelekkel. Ez valószínűleg tartalmaz egy digitális forrást, DAC -t, erősítőt, egy fejhallgatót és végül a fülét. Minél magasabb a jelút minősége, annál jobb lesz a hangminőség. A minőségi erősítés javíthatja a hangminőséget gyakorlatilag bármely fejhallgató számára. Ha jó fejhallgatóval párosítjuk, a minőségi erősítés nagyon jó dolgokat tehet. A kívánt módon több vagy kevesebb színt kölcsönözhet a hangnak. Tisztábbá és kiegyensúlyozottabbá teheti a hangot, másfelől melegebbé, gazdagabbá és simábbá. Egy jó fejhallgató erősítő más módon is befolyásolhatja a hangot, beleértve az eszközön futó áram elkülönítését az áthallás (sztereó csatornák közötti interferencia) korlátozása érdekében. A legjobb erősítők és DAC megoldások tisztább és kevésbé torz jelet hoznak létre. Minél jobb a jel, amely eléri a fejhallgatót, annál jobb lesz a hangélmény.

NÉHÁNY MAGAS MINŐSÉGŰ FEJHALLGATÓ ERŐSÍTŐ A KÍNÁLATUNKBÓL:TOPPING A90
- High-End minőségű asztali fejhallgató erősítő

A Topping A90 igazi nagyágyú a fejhallgató-erősítők teljes piacán: kivételes teljesítményű asztali fejhallgató-erősítő / előerősítő. A SINAD szimmetrikus kimenetén 123 dB-ig (az Audio Science Review által mérve) és hihetetlenül alacsony, 0,000086% -os torzítással az A90 jelentősen kibővíti annak határait, amit a legfejlettebb otthoni audio berendezések kínálhatnak. A Topping A90 sztereo szimmetrikus 3-pólusú XLR bemenettel és hagyományos bemeneti sztereó RCA csatlakozóval rendelkezik a hátoldalán. Szimmetrikus (XLR) / hagyományos (RCA) lehetőséget kínál előerősített kimenetként is. A fejhallgató-erősítőhöz tartozó csatlakozók az előlapon találhatók. Az A90 rendelkezik minden szükséges csatlakozással a különféle jellemzőkkel és követelményekkel rendelkező fejhallgató / IEM egyszerű csatlakoztatásához: szimmetrikus kimenet az 4-pólusú XLR csatlakozón, egy második szimmetrikus kimenet a TRRS 4,4 mm-es csatlakozón. A szimmetrikus fejhallgató-kimenetek képesek 250 mW teljesítmény leadására és kimeneti impedanciája 0135 Ω. Végül az elülső panel hagyományos kimenetet kínál a 6,35 mm-es csatlakozón, 125 mW-os kimenettel.

Bővebb információ: Topping A90

AV-Online magazin teszt: LinkTOPPING L70
- Asztali fejhallgató erősítő és előerősítő

A kiválóan megtervezett L70-es fejhallgató-erősítő tökéletesen párosítható az E70-es DAC (digitális-analóg konverter) készülékhez. Az erősítő ugyanazt a technológiát használja, mint a zászlóshajó A90-es modell. Relés távvezérelt hangerő állítás, intelligens független kimenetek. Szimmetrikus NFCA fejhallgató-erősítő és előerősítő egyben, kiváló hangzásbeli teljesítmény amely a legtöbb felhasználási célra kiválóan alkalmas. Tiszta, részletgazdag és dinamikus zenehallgatás bármilyen fejhallgatóval vagy fülmonitorral.

Bővebb információ: Topping L70TOPPING NX7
- Hordozható NFCA fejhallgató erősítő

A Topping NX7 egy kompakt és nagyteljesítményű hordozható erősítő, amely pontosságot és gazdag hangzást kínál. Egy új NFCA erősítő áramkörrel van felszerelve, amelyet kifejezetten hordozható erősítő rendszerekhez terveztek. Alacsony energiafogyasztása hosszú akkumulátor-üzemidőt tesz lehetővé, miközben kiváló hangteljesítményt biztosít, a THD+N 0,00007% és az SNR 135 dB. értékeknek köszönhetően. Ez a modul elég erős ahhoz, hogy az igényes fejhallgatókhoz és a rendkívül érzékeny fülhallgatókhoz egyaránt megfeleljen. Az NX7 2 x 180mW teljesítmény leadására képes 300Ω impedancia mellett, ráadásul három szinten állítható erősítéssel: -13.8dB, -0.1dB vagy 13.9dB. Így nem okoz gondot a nagy impedanciájú fejhallgatók táplálása. Sőt, még nagy, 200 mW-os teljesítmény mellett is rendkívül alacsony a torzítás 0,00008%-os mérés mellett. Az NX7 háttérzaja kisebb, mint 0,3 µV. Végül a mindössze 0,1 Ω-os impedanciája színezés nélküli hangvisszaadást biztosít még nagy érzékenységű fejhallgatóval is. Az NX7 alkatrészei masszív alumínium házba vannak szerelve, kellő védelemmel, hogy megvédjék a csatlakozókat és a dugaszokat.

Bővebb információ: Topping NX7SMSL VMV P1 - High-End asztali audiofil fejhallgató erősítő

Az SMSL P1 szimmetrikus felépítésű csúcskategóriás fejhallgató-erősítő. Diszkrét alkatrészeken alapuló kimeneti áramköre lehetővé teszi, hogy kiváló teljesítményt érjen el 0,00019% -os torzítási szint mellett, 120 dB jel-zaj arány mellett vagy ötször nagyobb kimeneti árammal, mint a korábbi fejhallgató-erősítők. Az SMSL P1 egyszerű és hatékony csatlakozást kínál. Az egység hátsó paneljén 2 hagyományos RCA sztereó bemenet és 1 szimmetrikus XLR bemenet található. A kimeneti oldalon az erősítő az előlapon 4 pólusú szimmetrikus XLR kimenetet és hagyományos 6,35 mm-es jack kimenetet tartalmaz. Az SMSL gondoskodott arról, hogy csak kiváló minőségű alkatrészeket válasszon, hogy a P1 kiváló hangteljesítményt, gazdag, dinamikus és pontos hangvisszaadást fejlesszen ki. Az erősítő áramkör 4 AOP-n alapul, szimmetrikus architektúrában, visszacsatolási korrekciós áramkörrel. A digitális hangerőszabályozást egy PGA2311U kezeli. A tápegység egy egyedi Norateluk alacsony zajszintű transzformátort tartalmaz, amelynek hatékonysága 1,3-szor nagyobb, mint egy hagyományos transzformátoré. 6 Siemens Epcos kapcsolókondenzátor, WIMA kondenzátor vagy alacsony zajszint-szabályozó lehetővé teszi a szűrést, hogy a különböző áramkörökre jellemző elektromos jelet juttasson. Ezenkívül a tápegység áramköre fizikailag el van választva a többi áramkörtől az interferencia hatásának korlátozása érdekében.

Bővebb információ: SMSL VMV P1SMSL SH-6 - Asztali fejhallgató erősítő

Az SMSL SH-6 egy kompakt, barátságos árú, de nagy teljesítményű asztali fejhallgató erősítő. A masszív alumínium ház számos kiváló minőségű alkatrészt rejt, lehetővé téve a zenei és részletgazdag megszólalást. Emellett kényelmes teljesítménytartalékkal is rendelkezik (2x1,3W 32 Ω terhelésnál), amely lehetővé teszi, hogy a fejhallgatók széles skálájához alkalmazkodjon, még a nagy impedanciájú típusokhoz is. A változtatható mértékű erősítés lehetővé teszi a készülék megfelelő illesztését az éppen használt fejhallgatóhoz. Csatlakozási oldalon az SH-6 egyszerű és hatékony. Sztereó RCA bemenettel, 6,35 mm-es Jack fejhallgató kimenettel és előerősített RCA kimenettel rendelkezik.

Bővebb információ: SMSL SH6GUSTARD H16 - Nagyteljesítményű asztali fejhallgató erősítő és előerősítő

A H16-al a Gustard egy nagy teljesítményű fejhallgató-erősítőt és előerősítőt kínál, amelyek a gondos és intelligens gyártás előnyeit élvezik. Független szimmetrikus és aszimmetrikus áramköreinek köszönhetően, valamint magas szintű teljesítmény leadására képes, a piacon kapható legtöbb fejhallgatóval használható. Előerősítése és teljesítményfokozata egy LME49722 chipen és két LNE49724 chipen alapul. Így kiegyensúlyozott kimenetein 3700 mW teljesítmény leadására képes 64 Ω alatt, miközben részletes, gazdag és dinamikus visszaállítást kínál. A bemeneteket egy AOP OPA1642 és AOP OPA1678 használatával puffer kíséri. Az eszköz középpontjában egy Altera CPLD és egy STC MCU is található, amelyek az audiojelek gyors feldolgozásáért felelősek, miközben alacsony jittert biztosítanak. A tápegység oldalán a H16 lineáris tápegységet tartalmaz, egyedi készítésű toroid transzformátorral, hogy tisztán táplálja az összes audio áramkört. Végül pedig a hangerő állítható a relé hangerőszabályzónak köszönhetően, ami lehetővé teszi a tökéletesen azonos hangszint fenntartását mindkét csatornán. A H16 komplett csatlakozókészlettel van felszerelve, amely minden típusú fejhallgatóhoz használható. Így a bemenet aszimmetrikus RCA és szimmetrikus XLR. Az RCA vagy XLR bemenet a menüből választható ki. A kimeneti oldalon az egység előerősítő kimeneteket kínál hagyományos RCA-val és szimmetrikus XLR-rel, valamint aszimmetrikus fejhallgató-kimenetet 6,35 mm-es jack formátumban, valamint 3 szimmetrikus fejhallgató-kimenetet 3,5 mm-es jack, 4,4 mm-es jack és 4 tűs XLR formátumban.

Bővebb információ: GUSTARD H16MUSICIAN AUDIO ANDROMEDA - High-End A-osztályú asztali fejhallgató erősítő

A Musician Andromeda fejhallgató erősítője teljesen szimmetrikus, tiszta A osztályú kialakításra épül. 15-600 Ohm közötti impedanciájú fejhallgatókat képes meghajtani lenyűgöző, 131 dB-es jel/zaj arány mellett. A robusztus kimeneti fokozat és az alacsony zajú lineáris tápegység tiszta és erőteljes meghajtást biztosít a kis érzékenységű, energiaigényes, azaz nehezen hajtható fejhallgatók számára is. Elegáns, tiszta alumíniumból készült készülékház jól illeszkedik a Musician készülékek megjelenéséhez, méretben és látványban megegyezik a Pegasus és Draco D/A konverterekkel.

Bővebb információ: MUSICIAN AUDIO ANDROMEDAKINKI STUDIO VISION THR-1 - High-End asztali fejhallgató erősítő

A VISION THR-1 fejhallgató-erősítő szó szerint bármilyen fejhallgatót képes meghajtani, de előerősítőként is alkalmazható. RMS kimeneti teljesítménye 2,2 W (300Ω), 1,3 W (600Ω). Kimeneti csatlakozói két Neutrik 6,3 mm-es Jack aljzat alacsony és magas impedanciájú fejhallgatókhoz, valamint egy szimmetrikus, 4 érintkezős Neutrik XLR aljzat a szimmetrikus fejhallgatókkal való használathoz.

Bővebb információ: KINKI STUDIO THR1