Blog

Audiophile In-Ear monitorok

Barillo István
2022.11.08 08:50

Jók a fülmonitorok otthoni zenehallgatáshoz?

Nagy a valószínűsége annak, hogy sok zenét hallgat a fejhallgatóján, de még soha nem próbálta ki a fülmonitorokat (IEM-eket.) A fülbe helyezhető monitorokat elsősorban professzionális használatra tervezték, így a legtöbben nem gondolják azt, hogy ezeken kellene otthon zenét hallgatni. Szóval, az IEM-ek alkalmasak zenehallgatásra, vagy csak professzionális használatra érdemes használni?

Általában az IEM-ek nagyon jók zenehallgatáshoz. Valójában egyes audiofilek előnyben részesítik a fülbe helyezhető monitorokat más típusú fejhallgatókkal szemben. Az IEM-ek kiváló hangminőséget, hordozhatóságot, jó kényelmet és zajszigetelést kínálnak.

Nézzük meg, mik azok az IEM-ek, és hogy valóban jobb-e a hangminőségük a fülhallgatóhoz és a fejhallgatóhoz képest. Azt is megvizsgáljuk, hogy kiknek valók az IEM-ek, és mi teszi őket egyedivé.

Az IEM-ek jobb hangminőséggel rendelkeznek, mint a fülhallgatók?

Az IEM-eket zeneszerzők, hangmérnökök és előadóművészek használják. Általában kiváló minőségű anyagokból készülnek, mint például fém, akril és gyanta. Tökéletesen illeszkednek a hallójáratba, lehetővé téve a pontos hangmonitorozást egy stúdióban keveréshez. Másrészt a fülhallgatókat általában hétköznapi zenehallgatásra használják – az utcán sétálva, buszon, vonaton stb. hordják őket. Egy professzionális zenei stúdióba nem vinne be egy hagyományos fülhallgatót. Tehát ez azt jelenti, hogy az IEM-ek jobban hangzanak, mint a fülhallgatók?

Az IEM-ek általában jobb hangminőséggel rendelkeznek, mint a fülhallgatók. nagyobb tisztaságot, pontosságot és jobb mélyhang leképezést biztosítanak, mint a fülhallgatók. Hangosabbak is, mint a fülhallgatók, és jobban elszigetelik a zajt. Azonban sok IEM-et hangfigyelésre terveztek, nem zenehallgatásra. Tehát EQ nélkül egy kicsit laposabbnak tűnhet a hangzás, mint a megszokott. De ez pont olyan, mint ahogy néhányan szeretnék hallani az olyan zenét, amely a lehető legközelebb szól az eredeti felvételhez.

Az IEM-ek csak zenészeknek valók?

A fülbe helyezhető professzionális célra készült fülhallgatókat monitoroknak nevezik, mert eredetileg úgy tervezték őket, hogy lehetővé tegyék a művészek és zenészek számára a különféle hangforrások több helyen történő „figyelését”. Egy művész számos hangszer és ének keverékét hallhatja közvetlenül a saját fülmonitorában.

Az énekesek gyakran a hangszeres felvétel nyomon követésére is használják őket. A professzionális IEM-eket gyakran testre szabják az őket viselő fülekhez. Az IEM-ek nem csak zenészeknek valók. Az IEM-eket általában alkalmi zenehallgatásra és egyéb dolgokra is használják. Egyes audiofilek előnyben részesítik az IEM-eket a hagyományos fülhallgatókkal vagy fejhallgatókkal szemben kiváló hangminőségük, hordozhatóságuk, kényelmes illeszkedésük, fokozott hangtisztaságuk és lapos frekvencia-válasz görbéjük miatt.

Lehetővé teszik az előadók számára, hogy tisztábban hallják zenéjüket, mivel a monitor fülhallgatók mögött lévő technológia sokkal összetettebb, mint a hagyományos fülhallgatóké. A professzionális művészek azonban számos egyéb ok miatt választanak IEM-et. Ez nem kis részben annak köszönhető, hogy minden fülhallgatóban sok meghajtó található, és hogy az IEM-ek hogyan illeszkednek a füléhez. Az IEM-ek azonban ma már széles körben elérhetőek a nagyközönség számára. Az üzletek minden hallgató számára az árak, stílusok és hangjellemzők széles skáláját kínálják.

Az audiofilek szeretnek zenét hallgatni IEM-eken

Még ha nem is tartja magát audiofilnek, az IEM-ek továbbra is javíthatják a hallásélményt, mivel a pontos illeszkedés és az IEM-ek hallójáraton belüli elhelyezése lehetővé teszi, hogy szélesebb hangspektrumot halljon.

A hagyományos fülhallgatók blokkolják a szellőzést, így a füle felmelegszik és párásodik. Az IEM-ek könnyűek és kényelmesek, hosszú ideig használhatók. Bár a fülbe helyezhető monitorok nem rendelkeznek aktív zajszűréssel, a legtöbb környezeti zajt kiiktatják. Nem valószínű, hogy bármilyen hangot hallana a környezetéből, még nagyon halk hangerőn sem. Ez azt jelenti, hogy megfelelő hangerővel hallgathat zenét, még akkor is, ha zajos környezetben van.

Érdemes IEM-eket vásárolni?

A zenehallgatás személyes tevékenység. Akár zenét hallgat, akár kedvenc internetes sorozatait nézi, akár játékkal játszik, a hang jelentős szerepet játszik az egész élmény fokozásában. Szóval, hogyan javíthatja a zenehallgatást egy pár IEM?

Érdemes IEM-eket vásárolni, ha fontos a kiváló hangminőség és a kiváló zajszigetelés. Másrészt a fülbe helyezhető monitorok nem biztos, hogy a legjobbak az Ön számára, ha előnyben részesítik a vezeték nélküli fülhallgatókat, aktív zajszűrésre vágynak, vagy zenehallgatás közben szeretnének hallani a környezetüket.

Ha úgy dönt, hogy vesz egy pár IEM-et, jó úton halad az audiofil közösség tagjává válása felé.

IEM-ek: Egyedülálló technológia

A legszembetűnőbb különbség a fülmonitorok és más termékek között a megjelenésük. Az IEM-eket úgy tervezték, hogy illeszkedjenek a hallójárat alakjához. A fülillesztékek általában szilikonból, memóriahabból (Comply) vagy gumiból készülnek. A huzal rugalmas, és úgy tervezték, hogy kampós kialakításának köszönhetően ne terhelje a hallójáratot. Az IEM-eket különösen kellemes hosszabb ideig használni, mivel olyan szorosan illeszkednek a fülbe. Illesztéküknek és formájuknak köszönhetően kiszűrik a környezeti hangokat is.

Az IEM-ek moduláris felépítése egy másik megkülönböztető szempont. Szinte minden IEM tartalmaz levehető vezetékeket és szabványos fülillesztéket. Cserélheti a kábelt egy erősre a hosszabb élettartam érdekében, vagy egy rendkívül hosszúra az élő előadásokhoz. Az IEM-ek hangminősége lehet a legnyomósabb oka annak, hogy az audiofilek ezeket választják. Az átalakító (meghajtó) az elektromos impulzusokat hanghullámokká alakítja a hordozható audiokimeneteken.

A jelenlegi IEM-ek többsége rezgőnyelves meghajtót és kicsi, robusztus átalakítót alkalmaz. Mások dinamikus meghajtót használnak, amely segíthet a basszusban. A több meghajtó általában jobb teljesítményt jelent szélesebb frekvenciatartományban, ami jobb hallgatási élményt eredményez. A csúcskategóriás monitorok sok meghajtót tartalmazhatnak, amelyek mindegyike külön-külön frekvenciatartományra lett tervezve, lehetővé téve az Ön igényeinek megfelelő hangelrendezést.

A legjobb IEM-ek zenehallgatáshoz

Íme néhány népszerű márka és modell, amelyek kiválóak az otthoni zenehallgatáshoz:

64AUDIO

Hisszük, hogy amikor leomlanak a falak közted és a zene között, akkor a legjobb munkádat végzed, és a legigazabb módon éled az életed. A mi elképzelésünk az, hogy újra meghatározzuk a világ és a zene kapcsolatát azáltal, hogy az embereket a legtisztább formában tapasztaljuk meg. Hisszük, hogy nagyszerűvé tehetjük a körülöttünk lévőket azzal, hogy nagyszerűek vagyunk abban, amit csinálunk. Küldetésünk, hogy rendkívüli hangzású termékeken és értelmes kapcsolatokon keresztül inspiráljuk a zenészeket és a zene szerelmeseit, hogy mélyebb kapcsolatot találjanak a zenével.

A világ legpontosabb fülmonitorjait kézzel készítjük az USA-ban és büszkék vagyunk arra, hogy a világ vezető zenészei választják gyártmányainkat, hogy úgy hallják a zenét, ahogyan azt szándékozták megszólaltatni. Az egyedülálló 64Audio hangzás számtalan szabadalmunknak és a saját magunk által fejlesztett és gyártott komponenseknek köszönhető és semmivel sem összetéveszthető.

64 AUDIO U6T

High-End 6 BA hangszórós fülmonitor középtartomány monitorozáshoz

Az U6t ugyanazzal az úttörő technológiával büszkélkedhet, mint a zászlóshajó IEM-ek. Miközben az U12t-től vették az inspirációt, az U18-asok is hatással voltak az új sötétszürke, matt alumínium külső felületre. A megszokott 64 Audio divat szerint az U6t egy kiegyensúlyozott, természetes hangzású fülhallgató, amelyet kissé elkülönítenek a többi univerzális modelltől azáltal, hogy a kevert zene lágyabb bemutatását kínálja. Gyönyörű felső-közép képalkotás, reálisan bemutatott hangszerek, élettel telített közép mély hangok.

További információ a termékről: Link

64Audio U6T AV-Online teszt: Link

64Audio U18S AV-Online teszt: Link

WESTONE AUDIO

A Westone Audio régóta úttörő szerepet játszik a professzionális fülmonitorok fejlesztése terén. A Westone Audio vezető szerepét az audioiparban az „ipar első innovációi és a korábbi hallás-egészségügyi üzletágával megosztott évtizedes tudás gazdag történelme igazolja. A vállalat immár 2020-tól Lucid Audio Company néven tovább erősítette márkáját és alapvető képességeit.
Közel négy évtizeddel ezelőtt a Westone Audio megkezdte egyedi fülhallgatók gyártását és a tervek tökéletesítését. A Westone Audio megtervezte az első színpadi monitorokat, amelyeket a zene iránti szenvedélyük táplál. Az 1980-as évek során rezgőnyelves armatúra meghajtókat fejlesztettek ki a zenészek számára készített egyedi fülhallgatókban és a „Walkman” stílusú fülhallgatókban. Az első fülmonitor megoldásokat Rush és Def Leppard együttműködésével fejlesztették ki. Az elkövetkező két évtizedben újabb együttműködések és újítások eredményezték a Universal Fit és Custom Fit fülhallgatók 2002-es bevezetését. Küldetésük a legpontosabb hallgatási élmény megteremtése zenészek és rajongók számára egyaránt.

WESTONE AUDIO W10

Egy BA meghajtós In-ear monitor fülhallgató Bluetooth és MMCX kábelekkel

A zenekedvelőknek tervezett Westone W10 egy rezgőnyelves meghajtóval van ellátva, amely rendkívül részletes és tiszta hangzást nyújt. Hozd ki a legtöbbet az összes zenédből, bármely lejátszón keresztül is hallgatod! A fülhallgatóhoz egy MMCX kábel mellett egy aptX technológiájú Bluetooth kábel is jár. A teljes felbontású Bluetooth-kábel az aptX® technológiát használja a rendkívüli részletesség, az áttekinthetőség és a dinamikus hangszínpad előállításához. 

További információ a termékről: Link

Westone Audio W10 AV-Online teszt: Link

Westone Audio W40 AV-Online teszt: Link

CAMPFIRE AUDIO

Finom kivitelezés. Minőségi alkatrészek. Világszínvonalú fülhallgató.

Ken Ball 2009-ben indította el az Audio Line Out-ot, és kézzel építette meg a világ legkiválóbb niche audiokábeleit. Erőfeszítései révén ez a társaság az alagsorából ALO audiová nőtte ki magát , amely az egyik legelismertebb név a személyes hangzásban. A sikeres erősítők és kábelek hosszú sora terjesztette és megerősítette ezt a hírnevet, amely ma is szilárdan a helyén maradt.

A Campfire Audio a kifinomult hangreprodukcióra irányuló szenvedélyes összpontosításból ered, mint az ALO audio. Magasan képzett és elhivatott kézművesekből álló kis csapat folyamatosan kísérletezik anyagokkal és technikákkal, hogy valami egyedit és különlegeset alkosson azok számára, akiknek ez fontos. Elszántsággal és összpontosítással a prototípusok világszínvonalú fülhallgatókká válnak. A fülhallgató sorozat minden modelljét kézzel szerelik össze portlandi, oregoni műhelyükben, így a fülhallgatóik teljesítményében és kivitelben felülmúlhatatlanok. Fejlesztésük folytatása során eredeti ötleteiket és prototípusaikat finomították jelenlegi modellkínálatukba. Mindegyik fülhallgató számtalan iteráció, több órányi hallgatás és szigorú teljesítményteszt csúcspontja.

Biztos lehet benne, hogy amikor Campfire Audio fülhallgatót vásárol, egy világszínvonalú fülhallgató büszke tulajdonosa egy olyan cégtől, amely magabiztosan áll az általa megalkotott termékek mögött.

CAMPFIRE AUDIO ANDROMEDA 2020

Öt BA meghajtós In-ear monitor fülhallgató ezüstözött réz Litz MMCX kábellel

Az Andromeda 2020 izgalmas új fejezet az egyik legkedveltebb Campfire Audio fülhallgató számára. Nem lehet félvállról venni egy olyan népszerű fülhallgató fejlesztését, mint az Andromeda. Hallgasd meg, és örülni fogsz, hogy megtették! Az új Solid-Body dizájn, amelyet először a testreszabott termékeikben fedezhettünk fel, most frissíti az új Universal Fit termékcsaládot. Ez a megközelítés új szabályozási szintet hozott az akusztikai tervezésbe. Élvezni fogod a kifinomult zeneiséget, olyan tisztasággal és felbontással, amelyet nem lehet kihagyni.

További információ a termékről: Link