Blog

Fókuszban az USB DAC

Barillo István
2022.02.10 15:03

Mi az az USB DAC?

Jobb hangminőséget és nagyobb hangerőt szeretne elérni a laptopjával, iPhone-jával vagy MP3-lejátszójával? Íme néhány péda arról, hogyan érheti el ezt egy USB DAC (vagy digitális-analóg konverter) egyszerű hozzáadásával.

Az audiotermékek félelmetes választéka áll rendelkezésünkre, és legyen szó fejhallgatóról, okostelefonról, hangszóróról vagy akár streaming szolgáltatásról, mindegyik hihetetlen hangzást ígér. De van egy vitathatatlan módja annak, hogy meglévő beállításait egyszerűen jobbá tegye. egy USB DAC hozzáadásával.

Azok számára, akik még nem ismerik ezt a koncepciót, meg kell érteniük, hogy pontosan mi rejlik ennek az éles hangzású mozaikszónak a hátterében:

Tehát mi az a DAC?

A rövidítés digitális-analóg átalakítót takar, ami a számítógépről érkező digitális jelet alakítja analóg hanggá, amelyet hallunk. A számítógép a digitális zenetartalmakat ( letöltött fájlok, vagy streamelt TIDAL, APPLE MUSIC HI-RES LOSSLESS, SPOTIFY stb) bináris nyelvként értelmezi, vagyis 1-esek és 0-k formájában.

Ez a két folyamat alapvetően mindig attól függően történik, hogy mit csinál.

1. Ha zenét hallgat, az információkat folyamatosan, valós időben konvertálják az Ön számára.

2. Ha rögzíti a hangját, akkor a számítógép az analóg jelet digitálissá alakítja akár szerkesztés, hangszínszabályozás,  stb. során is.

Ennek módja az, hogy a digitális 1-eket és 0-kat egyenként különálló értékekként, rögzített sebességgel és meghatározott méretben kvantálja, majd rangsorolja. Minden adat olyan paramétereket tartalmaz, amelyek a hang pontos reprodukálására szolgálnak. A számítógép ezután lemásolja az eredeti értékeket, és lejátssza azokat ugyanabban a sorrendben és sebességgel , ahogyan rögzítették.

Tehát a számítógép alapvetően ezekből a bináris számjegyekből álló karakterláncot használja a kapott információ leírására. Ugyanezek a számjegyek végül biteket alkotnak, innen kapjuk a bitmélység kifejezést. Minél nagyobb a bitmélység, annál pontosabb és precízebb lesz az eredeti hang visszaállítása. Így az egyik legfontosabb paraméter a bitmélység:

Egy 24 bites felvétel legfeljebb 16 777 216 egyedi értéket tartalmazhat, míg a 16 bites csak körülbelül 65 536 értéket . Ez valójában nagyobb különbséget jelent, figyelembe véve azt, amit fent érintettünk. Minél kisebb a bitmélység, annál több információ vész el. Tapasztalatok szerint egyértelmű különbséget lehet hallani a 16 bites és a 24 bites fájl között. 

Miért kell egyáltalán egy jelet átalakítani?

A kedvenc zenekarunk és előadóink által készített eredeti analóg hangzást a tárolás kényelmét szolgáló digitális formátumban hozzuk létre – pl. MP3, FLAC vagy Apple Lossless. Míg a számítógépek képesek megérteni ezeket a digitális jeleket, mi, emberek nem értjük, ahogy a hangszórók vagy fejhallgatók sem. Tehát mielőtt meghallgathatnánk, a digitális jelet még egyszer vissza kell állítani analógra. Ezt a feladatot teljesíti a DAC, amely be lesz építve a laptopjába vagy zenelejátszójába. Minél jobb a DAC, annál jobb a konverzió minősége, és így annál jobb hangot fog hallani a hangszóróból vagy fejhallgatóból.

Soha nem használtam még DAC-ot, akkor most miért vegyek egyet?

Lehet, hogy nem vette észre, de minden alkalommal használt DAC-t, amikor zenét játszott laptopján vagy okostelefonján. Ezeknek a termékeknek saját beépített, de általában alapszintű minőséget nyújtó DAC-juk van, mivel úgy tervezték, hogy az eszköz teljes funkciójának egy kis részét pénztárcakímélő módon elvégezze. Tehát ha beruház egy hangszóróba vagy fejhallgatóba, akkor nem fogja kihozni belőlük a legtöbbet, hacsak nem használ külön DAC-t, amelyet teljes egészében a Hi-Fi hangminőség biztosítására terveztek és optimalizáltak.

Az új irány az R2R DAC technológia

A DAC-ok nagy sikerét látva új fejlesztési irányok kezdtek kialakulni. Számos gyártó elkötelezett híve lett az R-2R technológiára épülő magas minőségű D/A konverterek építésének. A nagy népszerűségnek örvendő R2R DAC sikerét látva számos neves gyártó tovább bővítette az R-2R technológiás DAC-ok családját. Ilyen a Musician Audio, Gustard és R2R technológiát alkalmaz a Hifiman is az EF400-as asztali fejhallgató erősítőjében is.

Mi az az R-2R technológia?

Az R-2R Digital-to-Analogue Converter vagy DAC egy olyan adatátalakító, amely két precíziós ellenállást használ a digitális bináris számok analóg kimeneti jellé alakítására, amely arányos a digitális szám értékével. Az így megépített áramkört nevezzük ellenáláslétrának.

Az ellenálláslétra egy elektromos áramkör, amely ellenállások ismétlődő egységeiből készül. Két elterjedt konfiguráció használatos, az egyik a húrellenállásos létra, a másik az R-2R létra.

R-2R létrahálózat:

Ahogy a neve is sugallja, a „létra” leírása a hálózaton belül használt ellenállások létraszerű konfigurációjából származik. Az R-2R rezisztív létrahálózat egyszerű eszközt kínál a digitális feszültségjelek egyenértékű analóg kimenetté alakítására. A bemeneti feszültségek a létrahálózatra a hossza mentén különböző pontokon kapcsolódnak, és minél több bemeneti pont, annál jobb az R-2R létra felbontása. Az összes bemeneti feszültségpont eredményeként kapott kimeneti jel a létra végéről származik, amelyet egy műveleti erősítő invertáló bemenetének meghajtására használnak.

Az R-2R rezisztív létrahálózat csak két ellenállásértéket használ, az egyik az „R” alapérték, a másik pedig az első ellenállás „2R” értékének kétszerese, függetlenül attól, hogy hány bitet használnak fel a létra felépítéséhez. Így például használhatunk egy 1kΩ-os ellenállást az „R” alapellenálláshoz, és ezért egy 2kΩ-os ellenállást a „2R”-hez (vagy ennek többszörösét, mivel R alapértéke nem túl kritikus), így 2R mindig kétszerese R értéke, azaz 2R = 2*R. Ez azt jelenti, hogy a korábbi súlyozott DAC-ellenálláshoz képest sokkal könnyebb fenntartani az ellenállások szükséges pontosságát a létrahálózat mentén.

Hogyan illeszkedik a DAC a jelenlegi készülékekhez?

A DAC-ok mindenféle méretben és árfekvésben kaphatók, így beruházhat egy prémium minőségű egységbe, amely kiszolgálja a jelenlegi Hi-Fi rendszerét, mint pl. a TOPPING D90SE, vagy egy közepes méretű egységbe, mint az S.M.S.L M500 MkIII, amely a számítógépe mellett nyújt minőségi hangzást. 

De ha valami kicsi és hordozható készüléket keres, akkor nem kell más, mint egy USB-s fejhallgató-DAC, mint pl. az iBasso DC05, vagy a Lotto PAW S2. Ezek nem csak kiváló DAC-al rendelkeznek a hangminőség jobb átalakításához, hanem beépített fejhallgató-erősítőt is kapnak. Ezek az erősítők akár 10-szer erősebbek, mint a laptop fejhallgató kimeneti erősítője. USB-n keresztül egyenesen a laptopjához csatlakozik, és van egy fejhallgató-csatlakozója, így közvetlenül csatlakoztathatja a fejhallgatót, és megkerülheti a laptopba épített, gyengébb minőségű DAC-t, így útközben is kiváló hangzást biztosít. Az erősítő extra teljesítményének köszönhetően sokkal több hangerőt, részletgazdagságot és basszust kap  és végre a legtöbbet hozhatja ki fejhallgatójából. 

 Íme néhány kiemelkedő tudású DAC a kínálatunkból:

MUSICIAN AUDIO PEGASUS

High-End asztali R-2R DAC 24bit 1536kHz DSD1024

Belépő a High-End R-2R DAC-ok világába. A hagyományos D/A chipes megoldással szakítva a Musician Pegasus R-2R ellenállás hálózatos felépítése kiváló minőségű, magas felbontású PCM és DSD konvertálást biztosít rendkívül alacsony digitális zaj és torzítás mellett. Speciális 32 lépéses digitális FIR szűrői, masszív felépítése és kifinomult áramkörei rendkívül dinamikus, részletgazdag és természetes hangvisszaadást eredményeznek. A szélsőségesen magas értékre állított mintavételezési korlát (PCM 1526 kHz, DSD 1024) rendkívül időtállóvá és sokoldalúvá teszi a Pegasus konvertert, elavulásától sok éven át nem kell tartani.

További információ a termékről: Link

AV-Online magazin teszt: Link

GUSTARD R26

High-End R-2R DAC I2S Bluetooth 5 LAN AirPlay Roon Ready DLNA 32bit 768kHz DSD512

A Gustard R26 egy kivételes, modern D/A (digitális-analóg) konverter R-2R architektúrával, kiváló minőségű diszkrét alkatrészekkel, kivételes hangminőséggel, teljes értékű csatlakoztathatósággal, Bluetooth és hálózati csatlakozási lehetőséggel, AirPlay és Roon Ready képességekkel, MQA támogatással.

További információ a termékről: Link

HIFIMAN EF400

Asztali R2R DAC és fejhallgató erősítő 24bit 768kHz

HiFiMan 2012-ben bemutatta a legendás EF6 DAC és fejhallgató-erősítő kombóját, amely jelentős energiatartalékot és különösen részletes színpadképet kínál. Tíz évvel később az ismert fejhallgató gyártó egy vadonatúj modellel, az EF400-zal tér vissza, amely a legújabb fejlesztésű technológiák legjobbjait, és különösen a márka HIMALAYA R2R DAC modulját használja. A teljesen szimmetrikus EF400 egy modern DAC és egy AB osztályú fejhallgató erősítő kombó, amely kompakt mérete ellenére hihetetlen hangzást nyújt.

További információ a termékről: Link

TOPPING D90SE

High-End minőségű asztali MQA DAC 32bit 768KHz DSD512

A Topping D90SE D/A (digitális-analóg) konverter a gyártó csúcsminőségű zászlóshajója ESS Sabre ES9038PRO DAC chippel, 768kHz/32bit PCM és natív DSD512 felbontással, szimmetrikus felépítéssel, hardveres és szoftveres MQA támogatással, Bluetooth 5 LDAC és aptX HD kapcsolattal, Hi-Res Audio és Hi-Res Audio Wireless minősítéssel, távvezérlővel.

További információ a termékről: Link

AV-Online magazin teszt: Link

SMSL VMV D1

High-End asztali DAC 32Bit 768kHz DSD512

A VMV D1 az SMSL D/A (digitális-analóg) konverterek zászlóshajója. 2 darab ES9038PRO DAC chippel, CPLD órajel generátorral, második generációs XMOS modullal, 768kHz/32bit PCM és DSD512 felbontással, rendkívül alacsony zajszintű NORATEL toroid transzformátorral.

További információ a termékről: Link

LOTOO PAW S2

Mikro MQA DAC és fejhallgató erősítő

Professzionálisan megvalósított AKM DAC chip: A Lotoo Paw S2 kihasználja a legendás AKM4377 DAC chip teljesítményének minden darabját, és nem hagy kárba veszni semmit. A legjobbat hozza ki csatlakoztatott fülhallgatóinkból/fejhallgatóinkból azáltal, hogy tiszta, nagy felbontású kimeneti jelet biztosít rendkívül alacsony torzítással és magas SNR-besorolással. A legapróbb részletek a PAW S2-vel kedvenc zenéidben bukkannak fel sötét, zajmentes háttérben.

További információ a termékről: Link

AV-Online magazin teszt: Link