Blog

Aszinkron USB DAC

Barillo István
2021.03.18 12:38

Miként lehet lényegesen jobb hangminőséget elérni egy számítógépes zenei forrásból?

A számítógépek beépített hangkártyája átlagos hangminőséget nyújt. Az alaplapra integrált chip sok zavart összeszed a környező áramkörökből. Emiatt a laptopok és számítógépek integrált hangkimenete kissé mosott, dinamikában gyenge, térábrázolásban középszerű zenei élményt jelenít meg. A számítógép USB kimenetére csatlakoztatott DAC lényegében külső hangkártya szerepet tölt be. Feladata, hogy a számítógépről kiküldött digitális adatfolyamot analóg jellé konvertálja át. Előnye, hogy az audió jelet megkíméli a számítógép belső áramköreinek zavarától. A jó minőségű DAC tisztább, élvezhetőbb, nyíltabb és élettelibb hangélményt tesz lehetővé. További előny, hogy egyes D-A konverterek akár több ki- és bemenettel is rendelkeznek. Így nemcsak számítógép, hanem más forrás készülékek is társíthatók hozzájuk.

ASZINKRON USB DAC MÓD

Mivel a számítógépeket nem tervezték precíz, alacsony ingadozású, stabil órajel forrásokkal, így nem szerencsés, ha ezek a kevésbé sem optimális eszközök határoznák meg a DAC-ok hangminőségét és időzítését. Amikor saját DAC-unk beépített órajel generátorát biztosítjuk a jelfeldolgozáshoz, ez az úgynevezett aszinkron mód.

Az aszinkron USB DAC (async USB DAC) saját nagy pontosságú órajele segítségével szabályozza az adatsebességet a számítógépről, amely lehetővé teszi a jobb minőségű, zavarmentes adatátvitelt.

ASZINKRON USB TECHNOLÓGIA

Az aszinkron USB átviteli üzemmód egyszerűen azt jelenti, hogy egy külső audio eszköz, ebben az esetben egy USB DAC vezérli, hogy a számítógép mikor és mennyit adatot küld az USB- interfészén keresztül. A csatlakoztatott DAC lesz a busz "Master", és már nem kell támaszkodnia a számítógép által generált zajos órajelekre vagy az USB interfész minőségére. A szinkron vagy adaptív USB- átvitelt használó termékeket eredendően "Slave" eszközzé teszik a számítógép mellett; az órajelzési információkat ki kell vonni az USB csomag időzítő jeleiből, amelyek gyakran eléggé pontatlanok. Így nem felelnek meg a csúcskategóriás audio célokra.

Az aszinkron USB mód előnyei:

  • Az S / PDIF kimenet minősége immár teljesen független az USB interfész jitterétől. A médiaszerverként használt számítógép vagy az USB-kábel típusa már nem befolyásolja jelentősen a hangminőséget. 
  • A rögzített frekvenciájú órajel generátorok azért használhatók, mert a master óra áramköre most az audió eszközben lehet. Sokkal alacsonyabb a jitter eredmény, mert nem szükséges fáziszárt hurkokat vagy hasonló megközelítéseket alkalmazni az "upstream" órákkal való szinkronizáláshoz.

A számítógépes vagy USB-s órajel generátorok hátrányai:

  • Egy adott számítógép vagy USB kábel minőségétől való függőség.

  • Változó frekvenciájú órajeleket kell használni a számítógép vagy az USB órajelek "nyomon követésére" . Az ilyen órajelek eredendően ingadoznak, kevésbé stabilak, mint a rögzített frekvenciájú oszcillátorok. 

  • Sok DAC rendelkezik beépített USB funkcióval, de ha nem használnak aszinkron módú átviteleket, akkor a hangminőség valószínűleg gyengébb, mint az SPDIF bemeneteiknél. 

A Topping D50s a piac legjobb eszközei közé tartozik a kiváló minőségű renderelés és a fejlett hangélmény tekintetében. USB XMOS U208 chip, párhuzamosan futó kettős ES9038Q2M chipset, így mindkét csatorna jele külön-külön kerűl feldolgozásra.

A D50s DAC optimalizálta a Windows THESYCON illesztőprogramot, amely natív DSD támogatást kínál. (a DSD64-től a DSD512-ig).