Blog

etymotic ER4

Barillo István
2023.04.12 10:09

Az Etymotic egy mérnöki irányítású kutatási, fejlesztési és gyártó cég. 1983-ban Mead Killion  Ph.D. megalapította az Etymoticot Edwin DeVilbiss MBA-val együtt, hogy olyan kutatóműszereket tervezzenek, amelyek pontosan észlelik és értékelik a halláskárosodást.

Az akusztikai kutatásban és a hallókészülék-iparban mélyen gyökerező Etymotic 1984-ben feltalálta az In-Ear fülhallgatót. Az első változatokat diagnosztikai tesztelésre és precíziós halláskutatásra használták (ER-1, 2, 3). Az etymotic mérnök, Steve Iseberg 1991-ben elkészítette az első zajszigetelő, nagy hanghűségű fülbe helyezhető fülhallgatót az ER-4-et Balanced Armature  (rezgőnyelves) meghajtókkal, amely világszerte az összes későbbi fülhallgató és fülmonitor alapja lett. Ezzel a fogyasztói elektronikai cikkek egész kategóriáját hozta létre, és ezeket a hangszórókat a nagyfelbontású, fülbe helyezhető fülhallgatók arany standardjává tette. Az ER-4 fülhallgatót továbbra is az Etymotic egyesült államokbeli laboratóriumaiban gyártják és 1 dB-es csatornakiegyenlítéssel rendelkezik.

Az innováció, az oktatás és a hallásvédelem központi szerepet töltenek be az Etymotic küldetésében. Az Etymotic termékeit egyetemi kutatók, hallássérültek, hallássérült fogyasztók, professzionális és amatőr zenészek és sokan mások használják, akik kiváló hangminőséget igényelnek.

2018-ban a Lucid Audio felvásárolta az Etymotic-ot, hatékonyan egyesítve erőit két olyan vállalat között, amelyek az elérhető legjobb hallási megoldások innovációjára összpontosítottak. A Lucid Audio folyamatos kutatást és fejlesztést tett lehetővé termékeik minőségének megőrzése érdekében. A Lucid Audio családban számos különböző márka található, amelyek egyetlen elképzelése a hallás-egészségügyi fejlesztések előmozdítása és minőségi fogyasztói zenehallgatási termékek fejlesztése.

AZ ER4 története

Az 1991-ben kiadott ER4 volt a világ első zajszigetelő, nagy hűségű fülbe helyezhető fülhallgatója, amely az összes későbbi fülbe helyezhető fülhallgató és fülmonitor alapja lett világszerte, létrehozva a fogyasztói elektronikai cikkek egész kategóriáját. 30 évvel később még mindig gyártják az ER4-et, és bár az évek során változtattak rajta, az Etymotic még mindig 1 dB-en belüli csatornakiegyenlítéssel rendelkezik.

Ha bármelyik fülhallgatót a fülhallgató történetében a legjelentősebbnek tekintenék, akkor az az ER4 lenne, amely az egészet elindította. 

1991 – ER4 (utótag nélkül)

Ez volt az eredeti és a legelső. Számos fogyasztó úgy érezte, hogy túl "harsányak" a hangszórókon való lejátszáshoz kevert felvételek. A fogyasztói visszajelzések alapján ezt két különböző modellre osztották: ER-4B és ER-4S.

1991 -ER4B (binaurális, 100 ohm)

Az eredeti ER-4-et átnevezték ER-4B-re, és binaurális felvételekhez készült, mivel általában nem észlelték olyan harsánynak.

1991 – ER4S (sztereó, 100 ohm)

Az Etymotic úgy alakította át a célgörbét, hogy igazodjon a harsánysághoz a kereskedelmi mixeken, és az ER4S-t erre az új célpontra hangolták. A pontosság szempontjából technikailag az ER4B a legpontosabban az emberi hallójárat átlagos válaszreakciójának reprodukálásában, de az ER4S alapjául szolgáló módosított görbe az Etymotic összes fogyasztói fülhallgatója (ER4B nélkül) megfelel.

1992 -ER4L (alacsony impedancia, 18 ohm)

Ez egy alacsonyabb impedanciájú változat volt (innen az L), amelyet soha nem adtak ki ER4L néven, és végül ER4P lett.

1994 – ER4P (hordozható/teljesítmény, 27 ohm)

Az ER4P kisebb impedanciával (és ezáltal nagyobb érzékenységgel) rendelkezett, hogy működjön a korszak hordozható lejátszóinak kimeneti fokozataival. Van némi belső vita az Etymoticon belül, hogy a P a „power” vagy a „portable” kifejezést jelentette-e. Az Etymoticon belül a legtöbb ember „power-ként” emlékszik rá, de az Etymoticon kívül széles körben azt feltételezik, hogy a „portable” kifejezést jelenti.

Az ER4P és az ER4S ugyanazt a meghajtót használja, és a frekvenciamenet különbségét az impedancia csökkentésével érik el, ami viszont a frekvenciamenet dőlését eredményezi. Tehát bár a 4P-t basszus-erősített verziónak tekintették, valójában nem az. Csak egy megdöntött frekvenciamenete volt, ahol a basszus és az alsó középtartomány egy kicsit feljebb, a csúcs és a magasabb frekvenciák pedig egy kicsit lefelé dőltek. Ez melegebbé tette, ami sok felhasználónak tetszett, de nem volt olyan részletes, mint az ER4S. Mivel az egyetlen különbség köztük az impedancia volt, ez azt jelentette, hogy az ER4P-t ER4S-vé alakíthatja az impedancia növelésével (impedanciaadapter használatával vagy a kábel cseréjével a szükséges ellenállásokkal rendelkezőre), és az ER4SR-t ER4P-vé alakíthatja az impedancia csökkentésével. .

2016 – ER4SR/ER4XR (Studio Reference/Extended Response, 45 ohm)

A legújabb iteráció az ER4 első teljes újratervezése volt, és két hangolásban kínálják: ER4SR (stúdió referencia) és ER4XR (eXtended Response).

Az ER4SR pontossága az Etymotic célgörbéhez képest valamivel jobb, mint az ER4S, és ez az Etymotic jelenlegi referenciamodellje a pontosság tekintetében. Az ER4XR ezzel szemben a mélyhangkiemelés miatt veszít a pontosságából (hogy kielégítse a fogyasztók több basszust igénylő hangját), de az ER4S/ER4P-vel ellentétben a basszuskiemelés nem az impedancia (vagy érzékenység) különbségével érhető el, és ehelyett egy másik meghajtó használatával történik.

Ez volt az első alkalom, hogy az Etymotic átváltott az MMCX csatlakozók használatára a korábbi 2 tűs csatlakozókról.

Etymotic ER4S MicroPro

Az Etymotic ER-4S fülhallgatót a speciálisan hangolt ACCU Drive rezgőnyelves (BA) armatúra-meghajtónak köszönhetően a reprodukált jel 92%-os pontossága jellemzi . Ez a nagy pontosság biztosította az ER-4S fülhallgató hihetetlen népszerűségét a zenészek, hangmérnökök és a legigényesebb audiofilek körében. Az Etymotic fülhallgató speciális kialakítása garantálja a külső hangok 98%-os tökéletes izolációját , valamint a megfelelő kényelmet és illeszkedést. 

A különleges kialakításnak köszönhetően az ER-4S kiváló minőségű szigetelést kínál 35-42 dB-es szinten , amely lehetővé teszi, hogy a legalacsonyabb hangerő mellett élvezze a felvételek rendkívüli dinamikáját, és ezáltal jelentősen védi a hallgató hallását a túl nagy hangintenzitástól.

Az Etymotic ER-4S fülhallgató az ER-4PT modellhez képest pontosabb hangvisszaadást és nagyobb impedanciát kínál. Fejhallgató-erősítőre van szükségük ahhoz, hogy megfelelően működjenek a hordozható eszközökkel.

Bővebb információ: etymotic ER4S

ETYMOTIC ER4SR Studio Reference

Az ER4SR a legnagyobb teljesítményű egymeghajtós fülmonitor. Az IEM héjak eloxált alumíniumból készülnek, CNC megmunkálással és rendkívül szűk tűréssel. Egyetlen Balanced Armature (BA) meghajtó használata rendkívül pontos IEM-et tesz lehetővé a keresztváltók bonyolultsága nélkül, és segít megőrizni az alumínium test kicsi méretét és karcsúságát. A mellékelt kiváló minőségű, felhasználó által cserélhető kábel megerősített és csavart, hogy javítsa a hosszú élettartamot és a tartósságot. Az etymotic IEM-ek világhírűek kategóriaelső passzív szigetelésükről, amelyek 35-42 dB csillapítást biztosítanak (a használt füldugótól és a behelyezés mélységétől függően). Összehasonlításképpen a legtöbb egyedi IEM kb. 25-28 dB csillapítás, a habszivacs füldugók pedig 32 dB-ig csillapítanak. Az ER4SR elengedhetetlen kelléke az igényes hangmérnököknek, audiofileknek és fogyasztóknak, akik a lehető legpontosabb fülmonitorra vágynak.

Frekvencia-válasz grafikonok és az Etymotic ER4SR célpontja:


Az Etymotic célfrekvencia-válasz grafikonja „érzékelhetően lapos” frekvenciaválaszt ábrázol. Céluk, hogy lapos frekvencia-válasz görbét alakítsanak ki, amikor a hangjegyek megütik a dobhártyáját. Ennek eléréséhez számolni kell az átlagos hallójáraton belüli rezonanciával, mivel az IEM-ek megkerülik a külső fül szerkezetét. Ennek eredményeként magasabb SPL-re van szükség a 2-5k régióban (alacsonyabb magas hangok) az említett rezonancia kompenzálásához. Ez az oka a „púpnak” abban a régióban. Az Etymotic által az IEM-ek hangolására használt célgörbe kissé eltér a Harmon preferencia görbétől. Több mint 20 évvel ezelőtt házon belül fejlesztették ki, felhasználva az emberi hallással kapcsolatos szakértelmüket és akusztikai kutatásaikat.

Pontos fülhallgató-reprodukció

Amikor a fülbe helyezhető monitorokat úgy hangolják, hogy pontosan reprodukáljanak egy élő előadásról készült felvételt, az a cél, hogy a dobhártyát érő hang azonos legyen az eredeti előadás hangjával. Ennek eléréséhez figyelembe kell venni a fül akusztikai tulajdonságait. A fül akusztikus rezonanciája és kürthatásai a nyitott fülbe belépő lapos hangjelet (2700 Hz) nagyfrekvenciás emeléssel hanggá változtatják, ami megegyezik a tipikus fül-dobhártyájánál hallható válasszal. Ez az oka annak a „púpnak” a frekvenciaválasz grafikonon, amely biztosítja, hogy a dobhártya minden frekvencián tökéletesen lapos frekvenciamenetet érzékeljen.

Bővebb információ: etymotic ER4SR

ETYMOTIC ER4XR Xtended Response

Az ER4XR az Etymotic fülbe helyezhető monitora azok számára, akik nem kevesebbet követelnek, mint a legmagasabb reprodukciós pontosságot a közép- és magas frekvenciákon, de az ízlésesen hozzáadott mélyhangokat kedvelik.

Mindkét ER4 modell, az ER4SR és az ER4XR ugyanazokat a Balanced Armature (BA) meghajtókat használja. Az egyetlen különbség az alacsonyabb (basszus) frekvenciák hangolása. Az ER4SR, mint a „referencia” modell, a lehető legpontosabbra és laposabbra van hangolva. Az ER4XR, mint a „szórakoztató” modell, hozzáadott basszussal van hangolva. Amint az alábbi frekvencia átviteli grafikonokból is látható, az ER4XR 1-2 dB-t ad a középmély frekvenciákhoz (200 Hz alatt), és 3-4 dB-lel az alsó mélyhangokhoz és a mélyhangokhoz (100 Hz alatt). A többi frekvencia gyakorlatilag azonos.

Az ER4SR ideális hangmérnökök és keverőtechnikusok számára, akiknek precíz és pontos hangvisszaadást kell biztosítaniuk minden frekvencián. Az ER4SR a választott IEM olyan audiofilek és fogyasztók számára, akik szeretik zenéjüket pontosan úgy hallgatni, ahogyan azt rögzítették.

Az ízlésesen hozzáadott basszussal rendelkező ER4XR-t az audiofilek és azok a hifisták kedvelik, akik inkább egy kis extra basszus jelenlétre vágynak, amikor zenét hallgatnak. Ez a modell semmi esetre sem "basshead".

Bővebb információ: etymotic ER4XR