Blog

Streaming

Barillo István
2023.06.21 13:19

Streaming - a kimeríthetetlen zenei forrás

„A streaming a vezeték nélküli vagy vezetékes internetkapcsolaton keresztül, gyors ütemben folyamatosan zajló hang- vagy képátvitel technológiája”

A technológia fejlődésével a hangfelvételek minősége exponenciálisan javult, így az audio streaming szolgáltatások hallgatóinak száma jelentősen megnőtt. Azok az idők elmúltak, amikor a fizikai hangfelvételek jelentették az egyetlen elérhető zenei forrást a rádióadók által sugárzott zenéken kívül. Egyre több, személyre szabott élő audio streaming érhető el a globális közönség számára, és a gyorsabb internetes technológiáknak köszönhetően könnyedén hallgatható a kívánt zenei tartalom egy audio streaming platformon keresztül. A streamelés lehetővé teszi nagyfelbontású zenék, podcastok, filmek, TV-műsorok, webcastok és sok más online hangformátumú tartalom fogyasztását rugalmas streameléssel az eszközök között.

Mi az Audio Streaming?

Az audio streaming olyan technológia, amely lehetővé teszi az audiofájlok, például zenék, podcastok, beszédhangok, előadások stb. folyamatos streamelését az interneten keresztül. Az audio streaming elsődleges előnye abban rejlik, hogy letöltés nélkül hallgathatja a tartalmat. 

Az audio streaming kis adatcsomagokra bontva kerül letöltésre, és ahogy megérkezik, néhány másodperces kezdeti pufferelés után lejátszásra vált át. Ahogy a hangot folyamatosan játssza le, egyszerre több hangcsomag érkezik az eszközre, és a hanglejátszás zavarok nélkül történik.

A mai generációnak tengernyi zenei anyaghoz történő hozzáfárést biztosít a streaming. Számos csatorna kínálatából válogatva mindenki megtalálja a neki tetsző tartalmat.

A Pandora és a Spotify csak néhány a sok-sok online streaming zenei szolgáltatás közül, amelyek segítségével meghallgathatja kedvenc dalait  kocogás közben, autóban a szupermarketbe tartva, vagy csak otthon lazítva. Ezek egy zenei kényelem korszakának az ismérvei. Ennek ellenére van egy ára a havi előfizetési díjakon túl. A streaming zenei szolgáltatások jellemzően kisebb, jobban kezelhető fájlokba tömörítik a hangot, amelyek könnyen streamelhetők. A legtöbb ember számára az MP3- vagy CD-minőségű hang tökéletesen megfelel, de ha szomjazik az audiofil minőségű hangzásra, akkor érdemes megnéznie egy Hi-Res Audio minőségű szolgáltatást.

Néhány népszerű streaming csatorna:

Miért válasszuk:

A veszteségmentes hangot, a Dolby Atmos támogatást, a 100 milliós dalkatalógust, a rádióállomásokat, a Siri-kompatibilitást, a Hi-Res Audiot, a dalszövegeket és a lejátszási listákat kínáló Apple Music kiváló minőséget kínál. Ráadásul a nap 24 órájában a hét minden napján elérhető zenei videócsatornája az MTV kortárs.

Kinek szól:

Az Apple ökoszisztémáját kedvelő zenerajongók a szolgáltatás célközönsége. Az Apple Music kompatibilis az Apple TV-vel, a CarPlay-el, az iPad-del, az iPhone-nal és a Mac-cel, így ha Apple-eszköze van, könnyedén kiválaszthatja kedvenc zeneszámait.

Miért válasszuk:

A néhai, nagyszerű Slacker Radio-t elnyelte a LiveOne, egy friss zenei szolgáltatás, amely egyesíti az előbbi rádióhallgatását az utóbbi műsoraival és élő előadásaival. Ennek eredményeként a LiveOne minőségi hallgatási anyagokat tartalmaz, amelyek informatív DJ-ket, számos podcastot és koncertfolyamot tartalmaznak.

Kinek szól:

A hardcore zenerajongók a LiveOne-t fogják előnyban részesíteni. Számos streaming zenei riválisával ellentétben a LiveOne az élő zenei élményre összpontosít. Tehát, ha kedvenc bandája érkezik a városba, jegyet vásárolhat, hogy személyesen nézzen meg egy előadást, vagy élvezze az előadást élő közvetítés útján.

Miért válasszuk:

Az egyéb funkciókban gazdag streaming szolgáltatásokkal szembeni éles verseny ellenére a Spotify továbbra is a zenei platform királya. Ez egy robusztus zenei katalógusnak, podcastoknak, együttműködési lejátszási listáknak és a Hulu-t és a Showtime-ot is magában foglaló, halmozott ökoszisztémának köszönhető.

Kinek szól:

A Spotify az összes megfelelő hangot megtalálja egy streaming zenei szolgáltatáshoz, de bőséges podcast-választéka igazi csúcstermékké emeli a szolgáltatást. Az An Oral History of: The Office, a Bill Simmons Podcast és a How to Save a Planet csak három a cég menő, exkluzív műsorai közül. Ha Ön podcast-faló, ez a streaming szolgáltatás az Ön számára.

Miért válasszuk:

A Tidal egy zenei streaming szolgáltatás, amely kiváló, nagy felbontású hangot és kiváló zenei katalógust kínál. A Tidal átgondolt zenei esszéket, zenei videókat és koncertjegyek vásárlásának lehetőségét is tartalmazza.

Kinek szól

A Tidal egy nagyszerű zenei platform a zene iránt szenvedélyes hallgatók számára. Ha szórakoztató zenei írásokat szeretne olvasni, számos szórakoztató történetet tartalmaz. Ha videót szeretne nézni, a Tidal zenei videókat, videófelvételeket és kulisszák mögötti felvételeket kínál.

Miért válasszuk:

Az Amazon online óriáscég az e-kereskedelem és a digitális streaming területén egyaránt. Nem meglepő tehát, hogy az Amazon Music Unlimited olyan funkciókkal teli hallgatási élményt kínál, amely 90 milliós dalkatalógusával, Hi-Res Audio-jával és podcast-könyvtárával a terület legjobbjai közé emelte a céget.

Kinek szól:

Emberek, akik az Amazon ökoszisztémájának részei. Éles hangot streamelhet okostelefon-alkalmazáson, webböngészőn vagy számos Amazon-eszközön keresztül, beleértve az Echo és Fire TV-t is.

Miért válasszuk:

A zenei streaming iparág különösen versenyképes terület, így a 2016-ban színre lépett Deezer erős versenyben van. Ennek ellenére a Deezer egy jól felépített csomag, amely zenét, élő rádiót és podcastokat kínál, valamint néhány érdekes előnnyel, hogy megérje a szolgáltatást.

Kinek szól:

Azok, akik zenét vásárolnak. A Deezer egyik legérdekesebb funkciója az MP3 fájlok importálása. Mobileszközökön ez nem lehetséges, de ha kedvenc zenei fájljait számítógépre menti, akkor a Deezer weboldalán keresztül feltöltheti fiókjába. Ezután bárhonnan streamelheti ezeket az MP3 fájlokat.

Miért válasszuk:

Természetes, hogy kiterjedt streaming hallgatási katalógusokat várunk az itt említett szolgáltatásoktól, de a Qobuz felrázza a dolgokat azáltal, hogy engedélyezi a zenevásárlást is. Ezen kívül hatalmas mennyiségű zenét kapsz az elérhető legnagyobb felbontásban, válogatott lejátszási listákat és vonzó felhasználói felületet.

Kinek szól:

Egy hatalmas katalógus nem mindig elég. Az audiofilek számára a hangminőség megzavarhatja vagy megszakíthatja a szolgáltatást. A Qobuz a Hi-Res Audio-t kínálja előfizetőinek.

Miért válasszuk:

A Google Play Zene hamvaiból emelkedett ki a YouTube Music, a személyre szabott lejátszási listák fantasztikus keverékével, a dalszöveg szerinti keresés funkcióval és a hivatalos stúdiókiadásokkal. Sőt, a YouTube hatalmas szórakoztató ágának kiterjesztéseként egyedi zenék eklektikus választéka áll rendelkezésre, beleértve a közösségi feltöltéseket és a videojátékok filmzenéit.

Kinek szól:

A YouTube egy rendkívül népszerű platform, így a YouTube Music szolgáltatáson való zenehallgatás nem okoz nehézséget. Hasonlóképpen, a Google Play Zene korábbi rajongóinak sok hasonlóságot (és sok szeretnivalót) kell találniuk a YouTube Music és a már megszűnt szolgáltatás között.

Miért válasszuk:

Nincs hiány a streaming zenei szolgáltatásokban, amelyek kiemelik a felkapott zenéket és a népszerű számokat. Ha azonban a klasszikus zenéről van szó, sok szolgáltatás alulmarad, különösen a klasszikus zenék listázása/rendezése terén. Az Idagio, egy figyelemre méltó kivétel, nagy katalógust kínál kiváló minőségű klasszikus zenével, valamint élőben közvetített koncerteket és interjúkat.

Kinek szól:

A klasszikus zene rajongói. Természetesen rengeteg zenei streaming szolgáltatás található klasszikus dallamokkal a katalógusaikban, de az Idagio rendelkezik a műfajspecifikus eszközökkel, amelyekre szüksége van a kívánt zene megtalálásához.


 

Íme néhány kimagasló minőségű eszköz streameléshez a kínálatunkból:

SMSL DP5 - Asztali Hi-Fi MQA hálózati zenelejátszó és fejhallgató erősítő

Az SMSL DP5 egy rendkívül komplett és rendkívül hatékony hálózati lejátszó, amely a lehető legtöbbet hozza ki a nagy felbontású zenei fájlokból. Lejátszhatja az USB tárolóeszközön, a távoli számítógépen, a Micro SD kártyán, az okostelefonon tárolt audio fájlokat, és akár a NAS SMB megosztott mappájából is hallgathatja kedvenceit. A WiFi kapcsolat révén a DP5 kompatibilis a DLNA és az AirPlay protokollokkal, megkönnyítve ezzel a zenék távoli továbbítását. Sok népszerű fájlformátumot is támogat, például MP3, WMA, WAV, AIFF, AAC, FLAC, OGG, APE, ALAC, DSF, DFF. Különösen sokoldalú, a streamer a kapcsolatok széles skáláját kínálja, szinte az összes integrációs forgatókönyvet lefedve. Az ES9038Pro chipen alapuló nagy pontosságú DAC áramkört tartalmaz, sőt fejhallgató kimenettel is rendelkezik.

Bővebb információ: S.M.S.L DP5SMSL SD-9 - Asztali Hi-Fi MQA képes hálózati zenelejátszó

Az SD-9 egy hálózati zenelejátszó a vezetékes LAN, Bluetooth és Wi-Fi 2,4G/5G vezetékmentes összeköttetési lehetőségekkel. Kezeli a PC-n, Flash meghajtón, hordozható merevlemezen, SD kártyán tárolt zenei gyűjteményeket, az SMB megosztott mappákat (NAS) is. AirPlay és DLNA támogatás távvezérlő applikációval, teljes értékű MQA dekódolási támogatással.

Bővebb információ: S.M.S.L SD-9VIFA COPENHAGEN 2.0 - Hordozható premium vezetékmentes multi-room hangszóró szőtt "KVADRAT" textilborítással

A legnagyobb teljesítményű és tudású, lenyűgöző hordozható hangszóró. Nemes, dán formatervezés. Nemcsak Bluetooth, de WiFi és optikai kapcsolat, valamint digitális és analóg csatlakozás is rendelkezésre áll az Applikáció vezérelt multiroom rendszerhez. Korlátlan számú hangszórót csatlakoztathat és vezérelhet egyszerre, vagy éppen külön-külön. State of the art.

Bővebb információ: VIFA Copenhagen 2.0IBASSO DX170 - Hordozható nagyfelbontású Hi-Fi audio lejátszó

A DX170 egy nagyfelbontású, veszteségmentes hordozható audio lejátszó 32bit/384kHz PCM és natív DSD256 és 8x MQA támogatással, valamint Android 11 rendszerrel, Wi-Fi és Bluetooth 5 kapcsolattal. A kényelmes, három színben elérhető lejátszót kettős Cirrus CS43131 DAC (digitális-analóg konverter) chip és iBasso saját FPGA-Master technológiája jellemzi a lehető legpontosabb és legtisztább hang visszaadása érdekében.

Bővebb információ: iBasso DX170AUDIOENGINE B-Fi - WiFi Multiroom vezeték nélküli streamer

Frissítse sztereó rendszere szolgáltatását, és vigye be otthonába a nagy hűségű zenei streaminget. Csatlakoztassa a B-Fi-t bármely zenei rendszerhez és az internethez, hogy streamelje kedvenc zenéit az internetről, vagy közvetlenül zenei könyvtárából telefonja, táblagépe, vagy számítógépe segítségével. Hallgasson igény szerint internetes rádiót, podcastokat, hangoskönyveket vagy kedvenc slágereit. A Tidal, Spotify, Qobuz, AmazonMusic szolgáltatók, valamint a Tune In Webrádió teljes kínálata elérhető az Audioengine Control alkalmazással. Az ingyenes Audioengine Control alkalmazás elérhető a Google Play és az Apple App Store-ban.

Bővebb információ: Audioengine B-Fi