Blog

Zseniális? Művészi!

MUZIX Audio
2023.10.03 13:10

ZSENIÁLIS? MŰVÉSZI!

A zenehallgatással behatóan foglalkozók már ismerik azt a jelenséget, amikor bármiféle apró változtatás a zenei láncban, jelentős hatással van a zenei összképre. Nincs ez másként a fejhallgatók esetében sem. Szinte nincs olyan hifista, akinek a saját ízlésére formált zenei rendszere ne tartalmazna egy vagy több fejhallgatót. A rendszer kábelezése, az állvány, a rezgéscsillapítás, a zavarszűrés mellett érdemes figyelmet fordítani a fejhallgatók hangzásának, teljesítményének a javítására. Fejhallgatótól függetlenül egy minőségi fejhallgató erősítő, vagy egy fejhallgató erősítő/DAC (digitális-analóg konverter) új életet lehelhet zenéibe.

MIKOR VAN SZÜKSÉG FEJHALLGATÓ ERŐSÍTŐRE?

A 35 ohm feletti impedanciaszintű fejhallgatókat nem szerencsés közvetlenül a forrásról meghajtani, mivel előfordulhat, hogy nem tudnak elegendő áramot szolgáltatni. 35 ohmtól 600 ohmig a fejhallgatók magas impedanciaszinttel rendelkeznek, hogy megóvják őket a sérülésektől, ha nagy áramforráshoz csatlakoztatják. Az impedanciaszinteket akkor is magasan tartják, ha jobb teljesítményt kívánnak biztosítani a magas minőségű meghajtóknak.
A legtöbb hordozható fejhallgató-erősítő legfeljebb 100 Ohm-os fejhallgatót képes meghajtani, az asztali készülékek 150 vagy 300 Ohm-os fejhallgatót, de előfordul a 600 Ohm-os fejhallgató erősítő is. Az erősítő beszerzése közben érdemes ellenőrizni a fejhallgató impedanciáját, valamint  a fejhallgató aljzatának kompatibilitását és azt is, hogy hogyan csatlakoztathatja az erősítőhöz.

Mi az a DAC?

A rövidítés digitális-analóg átalakítót takar, ami a számítógépről érkező digitális jelet alakítja analóg hanggá, amelyet hallunk. A számítógép a digitális zenetartalmakat ( letöltött fájlok, vagy streamelt TIDAL, APPLE MUSIC HI-RES LOSSLESS, SPOTIFY stb) bináris nyelvként értelmezi, vagyis 1-esek és 0-k formájában.

Ez a két folyamat alapvetően mindig attól függően történik, hogy mit csinál.

1. Ha zenét hallgat, az információkat folyamatosan, valós időben konvertálják az Ön számára.

2. Ha rögzíti a hangját, akkor a számítógép az analóg jelet digitálissá alakítja akár szerkesztés, hangszínszabályozás,  stb. során is.

Ennek módja az, hogy a digitális 1-eket és 0-kat egyenként különálló értékekként, rögzített sebességgel és meghatározott méretben kvantálja, majd rangsorolja. Minden adat olyan paramétereket tartalmaz, amelyek a hang pontos reprodukálására szolgálnak. A számítógép ezután lemásolja az eredeti értékeket, és lejátssza azokat ugyanabban a sorrendben és sebességgel , ahogyan rögzítették.

Tehát a számítógép alapvetően ezekből a bináris számjegyekből álló karakterláncot használja a kapott információ leírására. Ugyanezek a számjegyek végül biteket alkotnak, innen kapjuk a bitmélység kifejezést. Minél nagyobb a bitmélység, annál pontosabb és precízebb lesz az eredeti hang visszaállítása. Így az egyik legfontosabb paraméter a bitmélység:

Egy 24 bites felvétel legfeljebb 16 777 216 egyedi értéket tartalmazhat, míg a 16 bites csak körülbelül 65 536 értéket . Ez valójában nagyobb különbséget jelent, figyelembe véve azt, amit fent érintettünk. Minél kisebb a bitmélység, annál több információ vész el. Tapasztalatok szerint egyértelmű különbséget lehet hallani a 16 bites és a 24 bites fájl között. 

Jobb hangminőséget és nagyobb hangerőt szeretne elérni a laptopjával, iPhone-jával vagy MP3-lejátszójával? Íme néhány péda arról, hogyan érheti el ezt egy USB DAC (vagy digitális-analóg konverter) egyszerű hozzáadásával.TOPPING A30 PRO - Prémium minőségű asztali NFCA fejhallgató erősítő

A Topping A30 Pro egy kiváló minőségű és nagy teljesítményű fejhallgató erősítő. Különböző impedanciájú fejhallgató-kimeneteivel és a három fokozatban állítható erősítéssel minden típusú és érzékenységű fejhallgatóhoz ideális választás. Szimmetrikus felépítése kiváló teljesítményt, nagy pontosságot és gazdag hangzást biztosít. A csatlakozási oldalon az A30 Pro szimmetrikus XLR és aszimmetrikus RCA bemenetekkel is rendelkezik. Fejhallgató-kimenetként aszimmetrikus 6,3 mm-es Jack csatlakozót, illetve szimmetrikus 4 tűs XLR és 4,4 mm-es Jack aljzatokat is kapunk. Az A30 Pro két átmenő kimenetet is kínál aszimmetrikus RCA-val és szimmetrikus 6,3 mm-es Jack csatlakozóval, így hangdobozos rendszerbe is könnyen illeszthető.

Bővebb információ: Topping A30Pro

AV-Online Teszt: Link


 

TOPPING D30 PRO - Asztali DAC és előerősítő 

A Topping D30 Pro egy minőségi asztali D/A (digitális-analóg) konverter és szimmetrikus felépítéső előerősítő egyben. 4 db Cirrus Logic CS43198 DAC chip és XMOS XU208 USB interfész biztosítja a 384kHz PCM és DSD256 felbontást és a Hi-Res Audio minősítést. Sokféle csatlakozásával a D30 Pro bármilyen audio rendszerbe könnyedén beilleszthető, használatát a gyári távvezérlő teszi kényelmessé.

Bővebb információ: Topping D30Pro

AV-Online Teszt: Link


 

SIVGA AUDIO P-II - Planar Hi-Fi fejhallgató

3 év kutatás-fejlesztés, optimalizálás és innováció után megérkezett a Sivga planár síkmágneses P-II fejhallgatója. Nagy teljesítményű modell, amely kiváló minőségű alkatrészeket használ, és egy fa kagylón alapuló, kidolgozott dizájn jellemzi. A P-II sík mágneses meghajtókkal van felszerelve 97 x 67 mm-es kompozit membránokkal, amelyeket úgy terveztek, hogy kiegyensúlyozott és természetes reprodukciót kínáljanak, koherens a teljes frekvenciatartományban, miközben számos részletet és nagy hangteret képesek feltárni.

Bővebb információ: SIVGA P-II

AV-Online Teszt: Link


 

TOPPING TCX1 - Szimmetrikus XLR jelkábel

Topping TCX1 6N/OCC +6N/OCCS szerkezetű szimmetrikus Hi-Fi jelkábel XLR csatlakozóval. Elérhető 25cm, 75cm, 125cm hosszban.

Bővebb információ: TCX1