Blog

30 éves az Ultrasone

Barillo István
2021.07.29 14:16

30 éves az ULTRASONE

A kezdetek

München mellett jött létre tökéletességet nyughatatlanul kereső német alapító jóvoltából a valós sztereó hangzást és térhatást fejhallgatókon keresztül elérhetővé tenni szándékozó ULTRASONE márka. Immáron 30 éve állítanak elő nagy lelkesedéssel és szenvedéllyel kiváló minőségű fejhallgatókat a Starnbergi-tó mellett Bajorországban. Törekvéseiket siker és elismerés koronázza. Az évek során megváltoztatták a felhasználók véleményét a fejhallgatóról. Funkcionális tárgyból műalkotás és munkaeszköz lett. A történet 1991-ben kezdődött, amikor egy zenész a saját ízlésének megfelelő fejhallgatót készített a saját zenei felvételeinek a visszahallgatására, valamint megkísérelte reprodukálni a fejhallgatók hiányzó térbeli információit. A szűk szakmai körben elismerté vált prototípus fejhallgatóból később, 2004-ben lett az Ultrasone HFi-100, a márka első fejhallgatója.

Innovatív megoldások

S-LOGIC technológia

A Gut Raucherbergben az Ultrasone szakemberei évek óta elkötelezték magukat a kiváló minőségű fejhallgató-rendszerek fejlesztése és gyártása mellett, mindenekelőtt az úgynevezett Ultrasone S-Logic technológiárara támaszkodva. Az első lépésként az innovatív és hatékony megoldásokkal újfajta decentralizált elhelyezésű meghajtókat ( hangsugárzó konstrukciókat) alakítottak ki. A széles és mély sztereó kép kialakításának irányában való szakadatlan törekvés hozta létre a szabadalmaztatott, és forradalmian új S-Logic technológiát, amely a térbeli hangjellemzők megteremtéséért felelős. Az S-Logic logoval jelzett termékek közös jellemzője a valós és kiváló minőségű sztereó hangzás. 

A hallás és a fül fiziológiájának alapos tanulmányozásával kialakított szabadalom a hangzás és a térbeli megjelenítés minősége okán számos rajongót szerzett a HiFi, a PROfesszionális Stúdiótechnika és a Zeneipar berkein belül, mivel a hangzás természetesebb, informatívabb lett, hasonlóan a hagyományos hangsugárzók hallgatásánál tapasztaltakhoz.

ULE technológia

Az Ultrasone ULE (Ultra Low Emission) különleges technológiája A legtöbb fejhallgató-meghajtó alacsonyfrekvenciás mágneses mezőt hoz létre, amikor elektromos jelet alakít át akusztikus jellé, melyet zene formájában hallunk. Az Ultrasone különleges MU fém árnyékolást fejlesztett ki, amelyet ULE-nak nevezünk (Ultra Low Emissions), hogy csökkentse ezt a sugárzást akár 98% -kal a hagyományos fejhallgatókhoz képest. Ez a technológia megfelelt a nemzetközi felülvizsgálat tesztjének.

Az Ultrasone eredetileg az ULE technológiát a szakemberek számára fejlesztette ki, mivel életük felét a fejhallgatóban töltik. A fogyasztói kereslet növekedésével az ULE egészségmegőrző technológia bekerült minden Ultrasone termékbe. 

Ultrasone S -Logic 3 - A harmadik generáció

Az Ultrasone AG vállalat az évtizedek során folyamatosan optimalizálta a koncepciót; most megérkezett a harmadik generáció, és az Ultrasone S-Logic 3 technológia újabb drasztikus javulást eredményez. 

Az Ultrasone S-Logic Technológia egészen 1988-ig nyúlik vissza, amikor először kifejlesztettek egy megfelelő prototípust. A cél az volt, hogy a fejhallgatóval is biztosítsák a természetes hallást, ezáltal lehetővé téve a helyiség mélységének és szélességének pontos feltérképezését, és ezáltal az egyes műszerek helyes lokalizációját.

A fejhallgató és a felhasználó fülei az akusztikus koncepció részét képezik. Ezt mindenekelőtt azzal érik el, hogy maguk a fülkagylók is fontos szerepet játszanak az akusztikai koncepcióban. Míg a hagyományos koncepcióknál gyakran úgy alakítják ki a meghajtókat, hogy a hangot frontálisan sugározzák a viselő fülére, az Ultrasone AG enyhén eltolt elrendezést alkalmaz, a meghajtókat enyhén ferdén pozicionálják. Ezen túlmenően ezek a meghajtók decentralizáltan vannak elrendezve. Ez biztosítja, hogy a hang először a külső fülbe ütközzen, és ne közvetlenül a hallójáratba. A felhasználó számára az eredmény lényegében pontosan ugyanaz a hangkép, amelyet egy hangszórórendszer fejhallgató nélkül is eredményezne.

Ha a gyártónak módjában áll, ez részletesebb hangképet is biztosít, valamint jelentősen nyugodtabb hallgatást, hiszen az agynak semmit sem kell beállítania e természetes reprodukció miatt ahhoz, hogy itt egy egyszerű képhez ragaszkodjon.

Ezenkívül lényegesen alacsonyabb szinten élvezheti a részletek széles skáláját, legyen szó akár a frekvenciatartomány teljes felbontásáról, akár a dinamikáról. Ez viszont azt jelenti, hogy a felhasználó hallása kímélhető még hosszabb hallgatási ülések során is.

Ultrasone S-Logic 3 technológia Ultrasone DDF technológiával

A harmadik generáció szíve az úgynevezett Ultrasone DDF Technológia, amely a bajor cég forradalmi újítása.

Egyedülálló uszonyszerű formájuknak köszönhetően az újonnan kifejlesztett Double Deflector Bins, amelyet a DDF rövidítés jelent, közvetlenül elosztja a hangot a vezetőnek, és még reálisabb sugárzási viselkedést biztosít a fülhallgatón belül. Az eredmény a szoba tükröződéseinek hiteles reprodukciója és egy hangkép, amely először teszi lehetővé az egyes jelek térbeli eloszlásának objektív értékelését, ahogy korábban csak hangszórókon keresztül lehetett. Az Ultrasone S-Logic technológiában használt, speciálisan kifejlesztett fülhallgató-geometriának és az auricle beépítésének a hangképbe garantálja a természetes hallási élményt, akárcsak a koncertteremben, elképesztő térbeliséggel, minden hangszer tökéletes elhelyezkedésével és lenyűgöző mélységosztással.

Az új Ultrasone S-Logic 3 technológiát először használják az Ultrasone Signature sorozat modelljeiben, amelyet napjainban mutattak be.

Új Signature sorozat

Vezető gyártó a pro audio területén

Az Ultrasone AG mindig is elismert szakértője volt a különösen jó minőségű fejhallgató-megoldásoknak. Kifogástalan hírnévre tett szert, különösen a pro audio szegmensben. A hangstúdióban való professzionális felhasználás során a felhasználók különösen szigorú követelményeket támasztanak a megfelelő megoldás kiválasztásakor. A hangsúly a félreérthetetlenül pontos képen, valamint a magas szintű viselési kényelemen van, mert végül is itt mindenekelőtt fejhallgatót használnak annak érdekében, hogy a felvétel, a keverés vagy a mastering során a lehető legjobb értékelést lehessen végezni. Mivel ez sok -sok órán át tartó munka, olyan fejhallgatóra van szükség, amely egész nap is ugyanolyan kényelmes viselet, és nem fárasztja túlzottan a hallást.

Ultrasone Signature Master - A hallgatási referencia

Az Ultrasone AG új Ultrasone Signature Master -je a legmagasabb követelményeket támasztó hangstúdiók hallgatási referenciája.

A gyártó szerint a 40 milliméteres Titán-Mylar membránjával olyan hanghűséget biztosít, amely hasonló az Ultrasone Edition sorozat referencia fejhallgatójához, de a zárt ház rendkívül erős műanyagból készült, amely ellenáll a stúdióban való használatnak.

A Németországban kézzel készített referencia-fejhallgatók kényelmes fülpárnái automatikusan alkalmazkodnak a fej alakjához, és az új Ultrasone S-Logic 3 technológia biztosítja a különböző hangesemények térbeli eloszlásának pontos felmérését.

Ugyanakkor az elv lehetővé teszi a hallgatási szint jelentős csökkentését, amely a mágneses sugarak árnyékolására szolgáló úgynevezett Ultrasone ULE technológiával együtt biztosítja a fenntartható, egészséges munkát még hosszútávon is. 

Ultrasone Signature Natural - Mobil használatra

A modern mobileszközök a zenei produkciót a helytől függetlenné teszik, és az új Ultrasone Signature Natural úgy lett kialakítva, hogy figyelembe vegye ezt a különleges munkamódszert.

Rendkívül stabil, zárt műanyag háza könnyen ellenáll a kemény ütéseknek is, és zavartalan zenehallgatást tesz lehetővé zajos környezetben is. A Titán-Mylar membránnak köszönhetően a frekvencia tartomány akár 40 kHz-ig terjed, így a legfinomabb felhangszerkezetek is azonnal tapasztalhatók.

Az Ultrasone AG fejlesztői állandó eszmecserét folytattak a világ minden tájáról érkező zenészekkel és hangtechnikai szakemberekkel annak érdekében, hogy a legjobban megfeleljenek az új Ultrasone Signature Natural követelményeinek.

Mindenekelőtt egy különösen alacsony, mindössze 32 ohmos impedancia volt a specifikáció csúcsán, így az okostelefonok és laptopok fejhallgató-kimenetein is problémamentes működés lehetséges anélkül, hogy a fejhallgató elveszítené referencia minőségét. Természetesen az új Ultrasone S-Logic 3 technológia szintén különleges jellegzetességet biztosít.

Ultrasone Signature Pulse - Klubkultúra ...

Az Ultrasone AG szerint a DJ-zés már régóta önálló művészeti forma. Innovatív vállalatként természetesen ezt a területet is kiváló minőségű megoldásokkal kívánják kiszolgálni, így az új Ultrasone Signature Pulse pontosan a megfelelő eszköz lehet ebben a szegmensben.

Az Ultrasone Signature Pulse segítségével az Ultrasone AG olyan fejhallgatókat kínál, amelyek nem utolsósorban az Ultrasone S-Logic 3 technológia segítségével bizonyítják, hogy a klubban is elérhető a referencia minőség.

A Signature sorozat három új, kifejezetten professzionális használatra tervezett modelljével az Ultrasone bemutatta a díjnyertes Ultrasone S-Logic Technológia jelentősen továbbfejlesztett változatát. Ez már a harmadik generáció, és így az új Ultrasone S-Logic 3 technológia, és ez még részletesebb hangképet és térbeliséget garantál az új modellekben, az Ultrasone Signature Master, az Ultrasone Signature Natural és az Ultrasone Signature Pulse modellekben.