Blog

SMSL DP5 - sokoldalú digitális futómű

Barillo István
2021.07.13 13:39

SMSL DP5 - univerzális hálózati zenelejátszó

AZ SMSL DP5 BEMUTATKOZIK

Az SMSL DP5 a márka három tagból álló asztali digitális futóművei között éppen középen helyezkedik el. A nagyobb testvér az SD-9, míg a belépő modell a DP3.

A DP5 kategóriáját tekintve klasszikus asztali zenelejátszó hálózati funkciókkal, de streamelési képességek nélkül. Fontos ezt szem előtt tartani, mert ha valaki leginkább online streming szolgáltatók kínálatából válogatva hallgat zenét, annak a DP5 is jó választás lehet, igaz egy csatlakoztatott számítógép szükséges hozzá. 
Miért nem alkalmas önállóan streamelésre a DP5, annak ellenére, hogy van LAN és Wi-Fi internetes kapcsolata? A válasz egyszerű. A DP5 operációs rendszere Linux alapon működik, így nincs lehetőség Android alapú applikációk (APK fájlok) telepítésére. De nem is ez a lejátszó igazi célja.

A gyártó úgy pozicionálta az SMSL DP5-öt, hogy az az univerzális lejátszó, melynek segítségével lejátszhatjuk kedvenc digitális formátumban tárolt zenei gyűjteményünket számítógép nélkül. 

SOKOLDALÚ DIGITÁLIS FUTÓMŰ

Mint a bevezetőben említettük, a lejátszó célja a meglévő zenei gyűjtemény lejátszása a lehető legjobb minőségben. 
Erre alkalmassá teszi a műszaki tartalom és a sokoldalú képesség is. A jelfeldolgozást az ESS ES9038PRO chip végzi, kiváló jel/zaj aránnyal, alacsony torzítással és részletező felbontással. Fájlkezelés szempontjából mindenevő, képes megszólaltatni az otthoni környezetben általánosan használt formátumok szinte minden verzióját.

A külső adathordozókon (SSD, HDD, Micro-SD, Pendrive) tárolt zene mellett lejátszhatjuk NAS szerverünkön az SMB mappában tárolt zenéinket is. 
Rendelkezik USB bemenettel, így a csatlakoztatott számítógép, laptop vagy mobiltelefon segítségével akár a TIDAL, Spotify streaming szolgáltatók kínálatából is válogathatunk. 

KÜLSŐ ADATTÁROLÓK

Az SMSL DP5 erőssége a külső adattárolókon található zenék lejátszásában rejlik. A hátlapon találhatunk egy Micro-SD kártyalajzatot és két USB A aljzatot. Az SD kártya maximális kapacitása 256GB, míg a csatlakoztatott SSD-k vagy HDD-k vagy Pendrive összkapacitása 4TB. Az SSD vagy HDD formátuma FAT32 vagy NTSF lehet.

A tárolókon lévő zenék szerkesztéséhez nem szükséges leválasztani a tárolókat, mivel a DP5 rendelkezik egy USB-B aljzattal is. Így a csatlakoztatott számítógépen USB módban szerkeszthetjük zenei gyűjteményünket a lejátszón keresztül. A számítógép a két USB-A csatlakozót OTG-1 és OTG-2 mappának látja.

A NAS SZERVER ELÉRÉSE

A NAS szerveren tárolt gyűjtemény eléréséhez a DP5-öt csatlakoztatni kell az otthoni hálózathoz.

SAMBA (NAS) LAN lejátszás:
A WiFi beállítás befejezése után  „Fájlböngésző” alkalmazásban a LAN menüpontban válassza ki a megfelelő mappát, és indítsa el a lejátszást. (Ha a mappa jelszóval védett, először törölje azt)

DP5 STREAMING KÉPESSÉG

Mivel a DP5 nem képes önállóan az internetes szreaming csatornák megszólaltatására, így szükséges egy számítógép ami az USB-B bemeneten csatlakozik a lejátszóhoz. A számítógépen telepítet lejátszók segítségével lehetőség van a streaming funkciók használatára. Ilyen pl. a Foobar2000 vagy Audirvana Studio lejátszók. Ezek a lejátszók képesek kezelni a saját, számítógépen tárolt zenék mellett a streaming csatornán elmentett kedvenceinket is egy felületen.

Az Audirvana Studio képes bitperfect adattovábbításra, és aszinkron módban teljes mértékben kihasználható a csatlakoztatott DAC képessége. A TIDAL MASTER lehetőséggel elérhetőek az MQA kódolású, magas minőségű zenék is, amit a DP5 a beépített MQA dekóderével képes lekezelni. Így nem a számítógép vézzi az átalakítást, hanem a DP5 maga. Így a kapott minőség nem függ a számítógép esetleges gyengébb jelfeldolgozási képességétől. 

KÜLSŐ DAC HASZNÁLATA

A DP5 digitális kimeneteinek segítségével lehetőség van nagyobb teljesítményű külső DAC csatlakoztatására, ami történhet USB A, AES/EBU, i2S, optikai vagy koaxiális csatlakozón keresztül. Ebben az esetben a DP5 hagyományos digitális futóműként működik, nem történik a beépített DAC által jelfeldolgozás.

HÁLÓZATI FUNKCIÓK

Az SMSL DP5 rendelkezik vezeték nélküli hálózati funkciókkal, mint a DLNA vagy az AirPlay. A Wi-Fi hálózat segítségével továbbíthatjuk zenéinket másik, DLNA vagy AirPlay képes eszközre.

DLNA:
Ha a Dp5 csatlakozik a hálózathoz, a mobil eszközre telepített „Bubble UPnP” alkapmazás segítségével keresse meg a lejátszani kívánt dalt vagy albumot és válassza az „SMSL DP5” lejátszást. Megjegyzés: a lejátszás csak ugyanazon a hálózaton működhet. 

AirPlay:
Mindaddig, amíg a DP5 ugyanahhoz a helyi hálózathoz csatlakozik, mint a telefonja, az iOS-eszközével (iPhone, iPod, iTouch, iPad vagy iTunes) a lejátszó megjelenik az AirPlay eszközlistát. A zenét egyszerűen elküldheti a DP5 lejátszóra.

Bluetooth:
Az SMSL DP5 rendelkezik beépített kétirányú Bluetooth kapcsolattal. Elküldheti mobil eszközéről a kedvenc zeneszámát a lejátszóra, ami az aptX kodeknek köszönhetően kiváló minőségben szólal meg. A transmitter módnak köszönhetően lehetőség van a lejátszót külső mobil eszközről vezérelni az ingyenesen letölthető hiby alkalmazás segítségével.

EGYÉB KÉPESSÉGEK

Az SMSL DP5 számos megoldást kínál a meglévő rendszerünkbe történő illesztéshez. 

Lehetőségünk van a meglévő erősítőnkhöz csatlakoztatni analóg XLR vagy RCA kábellel. 
Beépített DAC funkcióval rendelkező erősítőkhöz a digitális XLR (AES), L2S, vagy optikai/koax digitális kábellel is csatlakozhatunk. Ebben az esetben a jelátalakítást az erősítőnk beépítet D/A konvertere végzi. így lehetőség nyílik a más gyártótól származó DAC-ok hangjának összehasonlítására is.

Ha éppen aktív hangsugárzókat vagy végerősítőt használunk, a változtatható vonalszintű RCA kimenetnek köszönhetően a DP5 képes előerősítőként működni. Ebben az esetben a lejátszó előlapi univerzális potméterén állíthatjuk a hangerőt. Ugyanígy állítható a hangerő a csatlakoztatott fejhallgatónál is.

Az AV-Online magazin tesztje itt olvasható: Link