Blog

Ha választanom kellene...

Barillo István
2021.08.05 11:54

Ha választanom kellene...

Sokan játszanak el a gondolattal, hogy mi lenne ha szabadon választhatnának maguknak komplett Hi-Fi rendszert, vagy bármilyen komponenst. A választás lehet anyagi , hely vagy praktikum szempontjából hozott döntés. Érdekes eljátszani a gondolattal, hogy mi lenne, ha...

Az ideális rendszer

Persze a választás szigorúan a saját véleményem, zenehallgatási szokásaim és leginkább tapasztalatom alapján történik. Mint magamat régi hifistának mondó embernél - 1988 már elég régen volt, amikor az első komponensemet megvettem, ami egy AIWA AD-R450-es pultos, forgófejes kazettás deck volt, amit hamarosan követett a Philips CD614 CD lejátszó - a választásnál elsősorban a hangminőség dominál. A választott készülékek listája elég rövid, a miértekre adott magyarázat annál hosszabb.

LOTOO PAW 6000

A Lotoo választását sok dolog indokolja. Talán a Hi-Fi-s szociálódásra vezethető vissza. Amikor elkezdett érdekelni ez a hobbi, akkor az álommaink titkos vágya olyan számunkra elérhetetlen márkák voltak, mint a Revox, Tascam, vagy a Nagra. Itt jön képbe a Lotoo. Ugyan kínai, ugyan a legnagyobb, broadcast termékekkel foglalkozó Peking Infomedia Electronic Technology Co. Ltd. professzionális audio márkája, de jelentős fejlesztéseket csinált a svájci Nagra cégnek is. 

A Lotoo PAW 6000 egy klasszikus értelemben vett zenelejátszó. Lejátsza a memóriakártyán tárolt zenéimet... és kész. Miért pont ez és miért most, amikor mindenki az interneten hallgat zenét? A válasz egyszerű. Mert a hangminőség számít. Kézbe véve a lejátszót, ugyanaz az érzés kerít hatalmába, mint amikor az első Nagra szalagos magnót megláttam. Robusztus és elpusztíthatatlan. A repülőgépiparban használt nagy szilárdságú dúralumínium váz, a nagy keménységű (DLC - Diamond Like Carbon) bevonattal ellátott kijelző mind a minőséget sugallják. Az anyacég stúdiótechnikában szerzett tapasztalata visszaköszön a PAW 6000-ben is. A tervezési filozófia, az alkatrészek összaválogatása mind a hangminőségről szólnak. A stúdiókban használatos algoritmusok alapján működő MPEQ II/ATE stúdióminőségű akusztikus hangzáskép állítási lehetőségek az éppen használt fejhallgató karakteréhez igazítják a hangzást. A nagyteljesítményű AKM4493 DAC chip hibátlan átalakítást tsz lehetővé, amit a nagy testvér, PAW Gold Touch-ból származó OPA1622 erősítő fokozata 300 mW-ra erősít 32 Ohm impedancia mellett. Megemlíthető még a villámgyors saját fejlesztésű operációs rendszer, ami gördülékenyen teszi a dolgát.
A PAW 6000 ugyan rendelkezik Wi-Fi kapcsolattal, de ez csak a rendszerfrissítések letöltésére korlátozódik.  
Jogos lehet a kérdés, hogy akkor mi a helyzet az interneten elérhető streaming csatornákkal? Spotify, Deezer, Tidal kilőve?

Koránt sem kell temetni a streaming lehetőségét. A Paw 6000 két módon is képes hallgathatóvá tenni ezeket a lehetőségeket. Az egyik megoldás a beépített kétirányú Bluetooth modul LDAC kodek támogatással. Ebben az esetben a mobiltelefonunkon elindított zenei csatorna jelét Bluetooth kapcsolaton keresztül kezeli a PAW 6000. 

A másik - és a legjobb hangminőséget nyújtó - lehetőség a telefon és a lejátszó OTG kábellel történő összekapcsolása. A PAW 6000 képes OTG kábelen keresztül is működni, mint USB DAC. Ezzel a két módszerrel meg is oldható a netes zenehallgatás. Mivel az internet képes zenelejátszók is csak Wi-fi kapcsolaton keresztül képesek streamelni, így az online zenehallgatás máig legjobb forráskészüléke a mindenkinél megtalálható mobiltelefon. Persze a telefonok 99%-a pontosan a hangminőség terén gyengélkedik. Ez alól kivételt képezett talán a valaha szebb napokat látott LG (a régiek még GoldStar néven ismerték) V30, V40 szériás telefonjai. Egy-két konok gyártótól eltekintve (pl. SONY) szinte senki nem szerel a készülékeibe Jack csatlakozót. Így a vezetékes fül vagy fejhallgatóval történő zenehallgatás eleve valami külső eszközt igényel. Így a Lotoo megoldása már nem annyira ördögtől való elgondolás...

Miért a Lotoo PAW 6000?

- Magas minőséget képviselő műszaki és fizikai paraméterek

- A tervezésnél a legfontosabb a kimagasló hangminőség

- 2TB-os memóriakártya kezelése

- USB DAC mód, ahol csatlakoztathatom a számítógépemet, tabletemet vagy mobiltelefonomat és használhatom a Lotoo kimagasló minőségű jelfeldolgozását és bőséges erőtatralékát.

- 3.5mm és 4.4mm Pentaconn csatlakozó, ahol egyforma, 300mW/32 Ohm teljesítmény áll rendelkezésre mindkét kimeneten.

- Asahi Kasei AKM4493 DAC chip remek hangminőséggel

- A -120dBu jel-zaj arány ideális választás a nagy érzékenységű fülmonitorokhoz.

- Kétirányú Bluetooth és LDAC támogatás. vezetékmentesen küldhetek zenéket az aktív hangszórókra, fejhallgatókra vagy Bluetooth képes erősítőkre. Emellett fogadhatok is Bluetooth jelet telefonról, tabletről vagy akár televízióról is.

- Az 5200mAh-s akkumulátor akár 16 óra zenehallgatást is lehetővé tesz.

- Villámgyors, akadásmentes operációs rendszer.

ULTRASONE EDITION 11

Az ULTRASONE idén 30 éves. A történet 1991-ben München mellett kezdődött, amikor egy zenész a saját ízlésének megfelelő fejhallgatót készített a saját zenei felvételeinek a visszahallgatására, valamint megkísérelte reprodukálni a fejhallgatók hiányzó térbeli információit. 

Az 1111 darabra korlátozott EDITION 11-re pontosan a Lotoo-nál említett tulajdonságok alapján esett a választás.

Az ULTRASONE a kezdetek óta elkötelezett a saját fejlesztésű S-Logik rendszerének fejlesztésében. Az EDITION 11-ben az S-Logic Plus technológia található, amiről bővebben itt olvashat.

Az S-Logic Plus-nak köszönhetően nagyon részletes és valósághű a térábrázolás, érzékelhetően finomabb a hangszerek pozicionálása. A nyitott kialakítás is közrejátszik a levegős, könnyen hallgatható és roppant szórakoztató hangképhez. Ennek az egyedi hangélménynek az alapja a 40mm-es TruTex Bio-Cell Composite membrán. Ezenkívül az ULTRASONE a Neodymium vas-bór mágnesekre támaszkodik a Edition 11-ben használt meghajtó tervezése során. A kiegyensúlyozott, 6Hz-től induló mélytartományban jóval az emberi hallás tartomány alatt van és a 42000 Hertz-es magas tartomány megszólaltat minden információt. A kényelemről a prémium anyaghasználat mellett az ergonómikus tervezés gondoskodik. A tömör diófa ház és az alumínium váznak köszönhető prémium megjelenés és az Alcantara fülpárnák, amik szellős  hosszantartó viselési komfortot  biztosítanak. 

Miért Az ULTRASONE EDITION 11?

- Magas minőséget képviselő műszaki és fizikai paraméterek

- A szerintem legjobb, 40mm-es meghajtó és a nyitott kialakítás

- Cserélhető, 2PIN 0,78mm-es csatlakozós 4 magos prémium kábel

- Az S-Logic-ak köszönhető valósághű térábrázolás

- ULE technológia, ami kiszűri az elektromágneses sugárzás 98%-át

- Bőséges dinamika és kiegyenlített hangzás

- Utaánozhatatlan zeneiség.

- A csomag tartalmaz egy fejhallgató állványt is.

Az ideális rendszerem...

Az én ideális rendszerem elsősorban úgy szól, ahogy az ízlésemnek megfelel. Másodsorban mobilis. Elmúltak már azok az idők, amikor teleraktam a szobát szép nagy dobozokkal, sőt olyan is volt, amikor külön szoba állt rendelkezésre az áhított minőség megtapasztalásához. Ahogy múlik az idő, ezek a dolgok már kevésbé fontosak. Ami annál inkább, hogy a hallgatott zene bárhol elérhető legyen. Ne kelljen mereven az ideális hallgatási pontban végigülnöm a kedvenc előadóm albumát, hanem ha kedvem úgy tartja hallgathatok zenét a fotelban, a kanapén, a teraszon, a kertben vagy netán tömegközlekedve is. Mindezt ugyanabban a számomra ideális minőségben, néha apró kompromisszumokkal. Persze egy jó minőségű 4.4mm-es Pentaconn csatlakozós fejhallgató kábel még egy kicsit javítana az összképen.
Az általam választott Lotoo PAW 6000 és az ULTRASONE EDITION 11 képviseli mindazt a zeneiséget, minőségi megszólalást és kialakítást, amit a négy fal között rengeteg pénzből lehet csak megközelíteni....