Blog

R2R DAC TECHNOLÓGIA

Barillo István
2021.12.17 15:41

R2R DAC TECHNOLÓGIA

Számos gyártó elkötelezett híve az R-2R technológiára épülő magas minőségű D/A konverterek építésének. A leginkább távolkeleti gyártó, mint a Musician Audio, Gustard, Hifiman, S.M.S.L számos modellel próbálja meg kiaknázni a technológiában rejlő potenciált.

Mi az az R-2R technológia?

Az R-2R Digital-to-Analogue Converter vagy DAC egy olyan adatátalakító, amely két precíziós ellenállást használ a digitális bináris számok analóg kimeneti jellé alakítására, amely arányos a digitális szám értékével. Az így megépített áramkört nevezzük ellenáláslétrának.

Az ellenálláslétra egy elektromos áramkör, amely ellenállások ismétlődő egységeiből készül. Két elterjedt konfiguráció használatos, az egyik a húrellenállásos létra, a másik az R-2R létra.

R-2R létrahálózat:

Ahogy a neve is sugallja, a „létra” leírása a hálózaton belül használt ellenállások létraszerű konfigurációjából származik. Az R-2R rezisztív létrahálózat egyszerű eszközt kínál a digitális feszültségjelek egyenértékű analóg kimenetté alakítására. A bemeneti feszültségek a létrahálózatra a hossza mentén különböző pontokon kapcsolódnak, és minél több bemeneti pont, annál jobb az R-2R létra felbontása. Az összes bemeneti feszültségpont eredményeként kapott kimeneti jel a létra végéről származik, amelyet egy műveleti erősítő invertáló bemenetének meghajtására használnak.

Az R-2R rezisztív létrahálózat csak két ellenállásértéket használ, az egyik az „R” alapérték, a másik pedig az első ellenállás „2R” értékének kétszerese, függetlenül attól, hogy hány bitet használnak fel a létra felépítéséhez. Így például használhatunk egy 1kΩ-os ellenállást az „R” alapellenálláshoz, és ezért egy 2kΩ-os ellenállást a „2R”-hez (vagy ennek többszörösét, mivel R alapértéke nem túl kritikus), így 2R mindig kétszerese R értéke, azaz 2R = 2*R. Ez azt jelenti, hogy a korábbi súlyozott DAC-ellenálláshoz képest sokkal könnyebb fenntartani az ellenállások szükséges pontosságát a létrahálózat mentén.

R-2R technológiát használó készülékek:

Musician Aquarius - Asztali R2R DAC

A Musician Aquarius egy nagyteljesítményű, csúcskategóriás DAC figyelemre méltó kialakítással, amely hihetetlenül tiszta és gazdag hangzást képes nyújtani. A szimmetrikus R2R architektúra előnyeit kihasználva minden csatorna független, nagy sebességű FPGA-val van felszerelve a dekódolás vezérlésére, négy 0,005%-os R2R hálózattal. Így a lineáris hibák nagyon alacsonyak, a dekódolási sebesség pedig nagy, rendkívül alacsony digitális zaj mellett. Nagyon alacsony torzítást és zajt is biztosít.

Az Aquarius a Musician speciálisan kifejlesztett digitális szűrőit használja, amelyek 16x Over Sampling módban működnek. Mindegyik szűrőszint 32 bites bemeneti felbontással rendelkezik, amely lehetővé teszi a dinamika jelentős növelését, miközben elősegíti a természetes és finom reprodukciót.

Bővebb információ: Musician Aquarius

Musician Pegasus - Asztali R2R DAC

A Pegasus DAC saját R2R + DSD felépítést használ, DAC Chip nélküli R2R technológiával. A Musician Pegasus 24-bites R2R átalakítót használ a PCM és 6-bitet a DSD átalakításhoz, így a PCM jel 24-bit/1536kHz, a DSD felbontás 1024 lehet USB és I2S bemeneten. Saját USB Audio megoldás az STM32F446 fejlett AMR alapú Thesycon USB illesztőprogrammal.

A Musician Pegasus biztosítja a legtöbb csatlakozást a mai HiFi készülékekhez. Így az USB-B, I2S HDMI LVDS, AES/EBU, Toslink optika és koaxiális bemenetén találjuk. Kimeneti oldalon a készülék hagyományos RCA-t és szimmetrikus XLR-t kínál, az utóbbi kimenet nyilvánvalóan az eszközben rejlő lehetőségek teljes kihasználásához ajánlott.

Bővebb információ: Musician Pegasus

Musician Draco - Asztali R2R DAC

A Musician Draco egy teljesen szimmetrikus, minőségű alkatrészekből épített csúcskategóriás R2R DAC. Teljes csatlakoztathatóságának köszönhetően sokoldalú, NOS (Non Over Sampling) módban is működik, hogy elkerülje a túlmintavételezéssel előidézhető torzításokat.

A Musician Draco R2R architektúrája gyors, kiváló minőségű dekódolást biztosít, alacsony digitális zajjal kombinálva a maximális torzítás és a rendkívül alacsony zajszint érdekében. A speciálisan kifejlesztett Draco digitális szűrőkkel kombinálva a DAC dinamikus, gazdag és természetes hangvisszaadást képes biztosítani.

A Musician Draco csatlakozók széles választékával rendelkezik, hogy megfeleljen minden igénynek és minden típusú integrációnak. Így a digitális bemenetek oldalán találunk I2S-t HDMI-n keresztül, USB-B-t, szimmetrikus AES-t, koaxiális és optikai Toslinket. A kimenet igény szerint aszimmetrikus RCA-ban vagy szimmetrikus XLR-ben történik.

Bővebb információ: Musician Draco

GUSTARD R26 - High-End R-2R DAC

A Gustard R26 egy kivételes, modern D/A (digitális-analóg) konverter és streamer R-2R architektúrával, kiváló minőségű diszkrét alkatrészekkel, kivételes hangminőséggel, teljes értékű csatlakoztathatósággal, Bluetooth és hálózati csatlakozási lehetőséggel, AirPlay és Roon Bridge képességekkel, MQA támogatással.

Bővebb információ: Gustard R26

HIFIMAN EF400 - Asztali R2R DAC és fejhallgató erősítő

HiFiMan 2012-ben bemutatta a legendás EF6 DAC és fejhallgató-erősítő kombóját, amely jelentős energiatartalékot és különösen részletes színpadképet kínál. Tíz évvel később az ismert fejhallgató gyártó egy vadonatúj modellel, az EF400-zal tér vissza, amely a legújabb fejlesztésű technológiák legjobbjait, és különösen a márka HIMALAYA R2R DAC modulját használja. A teljesen szimmetrikus EF400 egy modern DAC és egy AB osztályú fejhallgató erősítő kombó, amely kompakt mérete ellenére nagyszerű hangzást nyújt.

Bővebb információ: Hifiman EF400

SMSL VMV D3 - Szimmetrikus High-End asztali R2R MQA DAC

Az SMSL VMV D3 egy igazi technológiai különlegesség egy tökéletesen átgondolt architektúrában. A kimagaslóan nagy teljesítményű R2R DAC (digitális-analóg konverter) 4db legendás Burr Brown PCM1704U-J chippel épült a nagy felbontású adatokhoz és a hihetetlenül részletes és dinamikus zenei hang visszaadáshoz.

Bővebb információ: S.M.S.L VMV D3