Blog

Qualcomm Snapdragon Sound

Barillo István
2021.03.05 08:32
Qualcomm Snapdragon Sound

Az új technológia túllépi a technológiai óriás meglévő Bluetooth aptX HD és aptX Adaptive kodekjeinek 48 kHz-es határát.

A Qualcomm bemutatott egy új rendszer-chip-platformot, amely támogatja a 24 bites / 96 kHz-es felbontást Bluetooth-on keresztül. 

Jelenleg a Qualcomm aptX HD és zászlóshajója, az aptX Adaptive Bluetooth kodekei akár 24 bites / 48 kHz-es zenét is képesek továbbítani, de az új Qualcomm Snapdragon Sound ezt 96 kHz-re növeli Ennek ellenére, mivel a Snapdragon Sound az aptX Adaptive kodek technológiát használja, az átvitel még mindig kissé tömörített - a bitráta dinamikusan skálázódik 279 kbps-től 860 kbps-ig.

A gyártói felvételtől függően ez azt jelenti, hogy hamarosan 24 bites / 96 kHz-es Bluetooth kapcsolatot hallhatunk a különféle fejhallgatók és okostelefonok között.

Ez a magasabb adatátviteli támogatás csak a Snapdragon Sound egyik eleme, amely egy audióval kapcsolatos technológia csomag, amely ígéretet tesz arra, hogy magas színvonalú vezeték nélküli hangot nyújt végponttól végig az egész láncban, a forrástól (telefon) a vevőig (fejhallgató).

A Qualcomm célja, hogy a fejhallgató, telefon, táblagép és egyéb szórakoztatóelektronikai alkatrészek gyártói számára olyan hardver- és szoftvermegoldást kínáljon, amely termékeiknek a kategóriájukban a legjobb hangminőséget, késést és csatlakozási stabilitást nyújtja.

Az aptX Adaptive kiterjesztése mellett a 96 kHz 89 milliszekundumos késéssel történő támogatására („45% -kal alacsonyabb, mint a vezető versenytársé”, mondja a Qualcomm) a Snapdragon Sound a vállalat aktív zajcsökkentő és aptX Voice széles sávú technológiáit is magában foglalja.

A Snapdragon Sound tartalmazza a Qualcomm Aqstic DAC-ot, amely támogatja a vezeték nélküli eszközöket és a vezetékes telefonálást amely támogatja a 32 bites / 384 kHz-es PCM-es PCM-fájlok natív lejátszását, valamint a DSD-t. A Qualcomm szerint az első termékeket az Snapdragon Sound alkalmazással az év második felében kellene látnunk, a telefonok és a fejhallgatók kezdetben a PC-k, órák és XR szemüvegeknél jelennek meg. 

A Snapdragon Sound - amely mától elérhető az OEM-ek számára - a Qualcomm legújabb, QCC514x , QCC515x és QCC3056 sorozatú Bluetooth audio SoC-kban lesz elérhető , amelyek célja a valódi vezeték nélküli fejhallgató-élmény fokozása. 

Mivel a 24 bites / 96 kHz-es zene egyre inkább elterjedt az olyan streaming szolgáltatások magas színvonalú támogatásának köszönhetően, mint például a Tidal , a Qobuz és az Amazon Music HD , a Qualcomm reméli, hogy ösztönözheti és javíthatja a nagy felbontású audio hallgatási élményt. Ezenkívül együttműködött az Amazon-al, hogy elindítson egy Amazon Snapdragon Sound nagy felbontású adatfolyamokat tartalmazó lejátszási listát.