További hírek

Qualcomm S7 platform

Barillo István
2023.10.26 12:30

A Qualcomm a Wi-Fi-re vált, hogy a vezeték nélküli fülhallgatókat és fejhallgatókat a következő szintre emelje.

A Qualcomm S7 Pro chipje akkor is megtartja a kapcsolatot a fülhallgatóival, hogy zenét hallgasson a  Wi-Fi hálózatokon, ha hátrahagyja a telefont. Az első fülhallgatók, fejhallgatók és hangszórók jövő év elején kerülnek forgalomba.

Bármilyen zászlóshajó fejhallgató vagy fülhallgató, amit manapság vásárol, nagyon jó. A zajszűrés minden eddiginél lenyűgözőbbé nőtt, és az olyan Bluetooth kodekek, mint az LDAC és az AptX Adaptive, jelentős hangminőség-javuláshoz vezettek. A technológiánknak azonban mindig van tere a fejlődésre és különösen a vezeték nélküli hangzás területén valóban feszegetjük a Bluetooth által nyújtott lehetőségek határait.

Ez már egy ideje igaz, és a Qualcomm úgy gondolja, hogy előáll a megoldással: a következő Snapdragon Sound platformtól kezdve a vállalat azt tervezi, hogy a Bluetooth mellett a Wi-Fi-re is támaszkodik majd a fejhallgatók és fülhallgatók következő generációjának érdekében, mentesítve a Bluetooth tipikus korlátaitól. Ha a cég ígéretei beválnak, többé nem kell aggódnia, hogy 20 méteren belül marad a telefonja vagy laptopja. A vájtfülű zenehallgatók pedig gyakrabban élvezhetik a valóban veszteségmentes zenelejátszást.

A Qualcomm bejelentette az S7 és S7 Pro platformokat, amelyeket a külső gyártók a jövő évtől kezdve a fülhallgatók, a fejhallgatók és a hangszórók terén is tartalmaznak majd. A Snapdragon Sound jelenlegi partnerei közé tartozik az Audio-Technica, a Bose, az Edifier, a Fiio, a Jabra, az LG, a Master & Dynamic, a Shure és más márkák – így elképzelhető, hogy közülük sokan az S7-sorozatú chipeket integrálják jövőbeli eszközeikbe…

A cég legújabb telefonokhoz készült Snapdragon hardveréhez hasonlóan a Qualcomm is a számítási teljesítmény, a memória, az AI-képességek és egyebek jelentős növekedését emeli ki. Az S7 és S7 Pro ANC-je állítólag erősebb és intelligensebb, és alkalmazkodik a fontos külső hangok átengedéséhez, amikor észlelik azokat. Ha biciklizik és közben hangoskönyvet hallgat, amint egy teherautó elhalad, a fülhallgatója átlátszó üzemmódba kapcsol a megfelelő hangerőn, hogy tisztában legyen a környezetével anélkül, hogy elnyomná a szórakozást. Az új chipek jobb hangfelismerést is biztosítanak, hogy a termékek kiemeljék az Ön hangját a környezetében élők közül.

A dolgok még szórakoztatóbbá válnak az új, mikro teljesítményű Wi-Fi támogatással, amely a felsőbb kategóriás S7 Pro-ba van beépítve. „Segít eszköze a Bluetooth és a Wi-Fi legjavának használatában, hogy úttörő, új felhasználói élményt nyújtson még a fülhallgatók esetében is” – ígéri a Qualcomm. Ezek közé tartozik a 192 kHz-es veszteségmentes hang továbbítása Wi-Fi-n keresztül – oly módon, hogy állítólag nem csökkentik jelentősen a fülhallgatók apró akkumulátorainak élettartamát. Ehhez az S7 Pro a Qualcomm által az XPAN (Expanded Personal Area Network) technológiát használja.

Ma már 24 bites 48 kHz-es hangot tudnak szállítani Bluetooth-on keresztül az AptX Adaptive használatával, a Snapdragon Sound részeként. Ez nem veszteségmentes. Ez egy veszteséges zenefolyam. 24 bites 96 kHz-en nem tudnak a jelenlegi eszözök veszteségmentesen működni, mert a bitsebességet egyszerűen nem támogatja a Bluetooth. De most, hogy lecsökkentették az energiafogyasztást, és behelyezhették a Wi-Fi-t egy fülhallgatóba, 96 kHz-es veszteségmentes hangot tudnak továbbítani a fülhallgatókhoz Wi-Fi-n keresztül. Ezt megtehetik ugyanazzal a 10 órányi lejátszással egy 50 mAh-s cellán, így veszteségmentes hangot tudnak szolgáltatni Wi-Fi-n keresztül, ugyanolyan energiafogyasztás mellett, mint a veszteséges hang Bluetooth-on keresztül.

De az S7 Pro talán még jobban összpontosít a szabadságra és a kényelemre, mint a nagyobb felbontású hangra. Távolodhat a telefontól, és a fülhallgatója zökkenőmentesen átadható a közvetlen Bluetooth-kapcsolatról a Wi-Fi-re, így a média folyamatosan játszható – akár különböző hozzáférési pontokon is. Ez a korlátlan működési távolság láthatóan a telefonhívásokra is kiterjed majd. "Működik a 2,4, 5 és 6 GHz-es sávokon, így még akkor is kiváló kapcsolatot tud elérni, ha fennáll a torlódás lehetősége." És lehetővé teszi, hogy a veszteségmentes hang tovább lépjen a telefontól mért távolságokon, ahol a minőség normál esetben alacsonyabb bitrátára csökken.

Mindezen előnyök kiaknázásához a cég szintén új Snapdragon 8 Gen 3-ával működő telefonra lesz szüksége. Egyelőre nagy kérdés, hogy a Wi-Fi és a Bluetooth zsonglőrködése mennyire működik a gyakorlatban. Amikor a telefon látja, hogy mindkét vége támogatja az XPAN-t, kicseréli a Wi-Fi hitelesítő adatait. Megjelenik egy kis felszólítás, egy kattintás a képernyőn, és ennyi. Tehát ettől kezdve a fülhallgatója tudni fogja a hálózat használatához szükséges hitelesítő adatokat. Bárhol is van Wi-Fi az otthonában, kapcsolatban maradhat.”

És akkor ott van a valóság, hogy ezek egyike sem vonatkozik az olyan Apple-eszközökre, mint az iPhone, iPad vagy Mac, mivel az Apple a saját, többeszközös ökoszisztémára koncentrál, és nem vesz részt a Snapdragon Soundban. Most először közelít a vezeték nélküli, veszteségmentes hanghoz – de csak a Vision Pro headset és a legújabb AirPods Pro fülhallgatók között.