Blog

Fókuszban a zenelejátszó

Barillo István
2022.09.14 14:05

Érdemes nagy felbontású zenelejátszót vásárolni?

A legtöbb ember számára egy csúcskategóriás hordozható vagy asztali zenelejátszó vagy általában egy dedikált zenelejátszó kissé haszontalan lehet.

Ha már rendelkezik okostelefonnal, valószínűleg az a legtöbb zenehallgatási igényét kielégítette. Ha van saját zenei gyűjteménye, a telefonja akár még veszteségmentes FLAC-fájlokat is képes lejátszani. Bár a fejhallgató-csatlakozók mindennap ritkábban találhatók a telefonokon, a Bluetooth fülhallgatók is napról napra jobbak. De ha valóban szüksége van a vezetékes fülhallgatók/fejhallgatók által nyújtott zenei hűségre és megbízhatóságra, mindig használhatja a mobil DAC-ok széles kínálatát az USB-C porthoz való csatlakoztatáshoz.

Ennek ellenére, ha Ön audiofil, és rendelkezik digitális formátumban tárolt magas minőségű zenei gyűjteménnyel, annak a megszólaltatásához elengedhetetlen egy célszerszám.  Mellesleg ha az abszolút legjobb hallgatási élményre vágyik, a DAP termékekre érdemes egy pillantást vetni. Nemcsak a legjobb lejátszást kínálják, de számos olyan funkcióval is rendelkeznek, amelyek segítségével finomhangolhatják a megszólalást, hogy az olyan hangzásúak legyenek, mint amilyennek szeretné. Felépítésben, műszaki tartalomban messze túlmutatnak egy hagyományos asztali forráskészülékek paraméterein. Az Android-alapú DAP-ok a zenei streamelési szolgáltatásokat is támogatják, és ha bármelyiken hozzáfér a megfelelő minőségű zenéhez, akkor lehet, hogy egy hagyományos forráskészülék is kiváltható általuk. A lejátszási funkciók mellett képesek vezeték nélkül i Bluetooth kapcsolattal megszólaltatni fej vagy fülhallgatókat, valamint USB DAC módjuknak köszönhetően akár számítógépes környezetben is remekül helytállnak.

HORDOZHATÓ ZENELEJÁTSZÓK

LOTOO PAW PICO

Ultra kisméretű hordozható veszteségmentes audio lejátszó és USB DAC 

A világ talán legapróbb natív DSD lejátszásra alkalmas audio lejátszója, aktív sportolóknak (is) tervezve. A LOTOO PAW Pico egyszerre HIFI zene lejátszó, és sportolást (futást támogató) hasznos eszköz ADI Blackfin 706 DSP processzorral. Bluetooth Low Energy (BLE) kapcsolaton keresztül okostelefonhoz kapcsolódva, az azon futó PAW Pico applikációval vezérelhető. Firmware frissítést követően elérhető az USB DAC (digitális-analóg konverter) mód. A készülék önmagában is teljes értékű HIFI audiolejátszó, amely akár DSD128 felvételek natív-, vagy 24bit 192kHz PCM felvételek lejátszását is lehetővé teszi. Azonban egy okostelefon applikációval ( BLE kapcsolat)  összekötve egy sokoldalú, a sportolást támogató eszköz is. Beépített GPS vevő és mozgásérzékelő szenzorai segítségével okostelefon nélkül is követi a mozgás (futás) irányát és a lépések számát. Az okostelefonnal szinkronizálva az adatok az okostelefonra átkerülve értékelhetőek ki. Képes arra, hogy a futás intenzitásának megfelelően változtassuk a „SPORT” szekcióban tárolt zeneszámok ritmusának gyorsaságát ( BPM szám) anélkül, hogy hangmagasság változást eredményezne.

AV-Online magazin teszt: Link

LOTOO PAW GOLD 24CT

Hordozható referencia audio lejátszó

A Lotoo PAW Gold 24 CT anyaga a repülőgép iparban használatos nagy szilárdságú alumínium ötvözet, melyet CNC gépekkel munkálnak meg. A körültekintő anyagválasztás és a számítógép vezérelte megmunkálás egy szilárd, szinte elpusztíthatatlan készülékvázat eredményezett. A nagy sűrűségű ötvözet akusztikailag semlegesen viselkedik, így immunis a mikrorezgésekkel szemben, valamint kiválóan kioltja a külső elektromos interferenciákat. Az Analog Device Inc. Blackfin BF514 DSP fő processzor valós időben hajtja végre az operációs rendszer valamennyi parancsát és szempillantás alatt követi utasításainkat, valamint támogatja a lejátszó kiterjedt EQ és tónusformázási lehetőségeit. A PAW Gold 24CT  DAC áramköre egy Burr-Brown PCM1792 DAC chipen alapul, amelyet abszolút stabil és pontos órajelet támogat. A DAC támogatja a 16-24 bit / 8 kHz-384 kHz PCM fájlok dekódolását, valamint a DSD64 (2.8 MHz) és DSD128 (5.6MHz) fájlok dekódolását. Az Texas Instruments LME49600 erősítő modulnak köszönhetően ultra nagy teljesítménye képes kiszolgálni a fej és fülhallgatók legszélesebb palettáját.

AV-Online magazin teszt: Link

LOTOO PAW 6000

Prémium hordozható veszteségmentes zenelejátszó MQA támogatással

A PAW 6000 a LOTOO legsokoldalúbb, hordozható, referencia szintű veszteségmentes zenelejátszója kifejezetten audiofil felhasználóknak. LTOS operációs rendszer, USB DAC (digitális-analóg konverter) mód, AKM4493 DAC chip, MPEQ II/ATE stúdióminőségű akusztikus hangzásképek. MQA, kétirányú Bluetooth és LDAC támogatás. 4,4mm Pentaconn és 3,5mm-es Jack fejhallgató kimenet. Az új lejátszó a PAW Gold Touch számos kulcsfontosságú dizájnjellemzőjét megtartotta. Beleértve a 3,77 ″ -es, 400 x 800 IPS kapacitív érintőképernyős LCD-panelt. Eltekintve az új forgatható hangerőszabályzótól és a kisebb mérettől, valamint a könnyen összekeverhetőek egymással. A PAW 6000-ben lévő DAC egyetlen AKM AK4493EQ, ez ugyanaz a DAC lapkakészlet, amelyet a FiiO használt az M11-ben. A dekódolás DSD256 és PCM384kHz 32BIT sebességig kompatibilis. Csakúgy, mint a PAW Gold Touch esetében, a Lotoo úgy döntött, hogy nem különbözteti meg az erősítő fokozat kimenetének a teljesítményét. Mindkét kimenetet 300 mW-ra 32Ω-os terhelésre illesztették. A 6000-es OPA1622 erősítő fokozata a PAW Touch-ból származik. A PAW Touch-ban ez egy dedikált, szimmetrikus erősítő áramkör volt, egy LME49600-al a 3,5 mm-es kimenethez. A Touch kimenete 0,5 W volt 32Ω-ra illesztve. Így a Lotoo alapvetően megosztja az OPA1622-et a szimmetrikus és hagyományos kimenetei között.

AV-Online magazin teszt: Link

LOTOO PAW GOLD TOUCH

Referencia minőségű hordozható veszteségmentes zenelejátszó MQA támogatással

A PAW Gold Touch egy hordozható, referencia szintű veszteségmentes zene lejátszó kifejezetten audiofil felhasználóknak, LTOS operációs rendszer, USB DAC (digitális-analóg konverter) mód, AKM4497 DAC chip, MPEQ II/ATE stúdióminőségű akusztikus hangzásképek. MQA, natív DSD és SACD ISO fájl támogatással, valamint érintőképernyővel és kétirányú Bluetooth kapcsolattal. 

AV-Online magazin teszt: Link

IBASSO AUDIO DX320

Hordozható nagyfelbontású high-end audio lejátszó 

Az iBasso Audio csúcsmodellje. A DX320 Dual ROHM dac chippel, két akkumulátorral,mely a digitális és analóg áramköröket látják el kellő energiával, zajmentesen. Cserélhető erősítő modullal (DX300-al kompatibilis). Android 11 és Pure Mango OS-rel szerelt csúcslejátszó. Elektroncsöves ( Korg NuTube) erősítőmodul is elérhető hozzá! A DX320 szíve egy kifejezetten ehhez a modellhez tervezett FPGA-Master. Az FPGA-Master feladata az SoC által küldött audio adatok helyreállítása a tiszta és stabil jel fenntartása érdekében. Két Accusilicon órával (45.1584M és 49.152M) kombinálva generálja és tökéletesen szinkronizálja az órajeleket. Röviden, drasztikusan csökkenti a jittert, és rendkívül tiszta digitális audiojelet biztosít. A DX320 teljesítményfokozata két független akkumulátort tartalmaz. Az első a digitális színpadot, míg a második a fejhallgató-erősítőt táplálja. A tápegységek ilyen szétválasztása korlátozza a lehetséges interferenciát a digitális és analóg áramkörök között, hogy a lehető legnagyobb mértékben csökkentse a torzítás mértékét.

IBASSO DX240

Hordozható nagyfelbontású high-end audio lejátszó

Nagyfelbontású, veszteségmentes audio lejátszó 32bit/768kHz PCM és natív DSD512 és MQA támogatással valamint Android 9.0 rendszerrel, Wi-Fi és kétirányú Bluetooth 5 funkcióval. Kettős Sabre ES9038Pro DAC (digitális-analóg konverter) és cserélhető erősítő modul. Az iBasso DX240 a zászlóshajó ES9038Pro DAC chippel van felszerelve, és támogatja a cég cserélhető erősítő moduljait. A csomagban az AMP1 MK3 szimmetrikus modul található, és kompatibilis lesz a korábbi AMP1-től egészen az AMP8 modulokig. Az AMP1 MK3 modul lenyűgöző kimeneti teljesítménye: 878 mW @ 32 Ω és 128 mW @ 300 Ω, és 2,5 mm-es szimmetrikus (TRRS), 3,5 mm-eshagyományos (TRS) és 3,5 mm-es LO kimeneti interfésszel rendelkezik. Az iBasso DX240 egy nagyteljesítményű és hatékony Snapdragon 660 SoC (System on a Chip) + 4 GB RAM-mal érkezik, amely több alkalmazást is zökkenőmentesen képes futtatni, késés nélkül a régebbi RockChip-megvalósításokhoz képest.

AV-Online magazin teszt: Link

IBASSO DX170

Hordozható nagyfelbontású Hi-Fi audio lejátszó 

A DX170 egy nagyfelbontású, veszteségmentes hordozható audio lejátszó 32bit/384kHz PCM és natív DSD256 és 8x MQA támogatással, valamint Android 11 rendszerrel, Wi-Fi és Bluetooth 5 kapcsolattal. A kényelmes, három színben elérhető lejátszót kettős Cirrus CS43131 DAC (digitális-analóg konverter) chip és iBasso saját FPGA-Master technológiája jellemzi a lehető legpontosabb és legtisztább hang visszaadása érdekében.

ASZTALI ZENELEJÁTSZÓK

MUSICIAN AUDIO MDP-2

Magas minőségű asztali digitális lejátszó

Az MDP-2 egy csúcsminőségű hangzásra képes asztali digitális futómű, mely a bitpontos kiolvasásért és lejátszásért felel. Magasszínvonalú digitális csatoló szabványokon keresztül lehet DA (digitál- analóg) , vagy DD ( digital-digital) konverterhez kötni. Rendelkezik I2S, AES/ EBU, valamint koax és optikai S/Pdif kimenetekkel, USB és SD kártya olvasó bemenettekkel rendelkezik.

AV-Online magazin teszt: Link

SMSL DP5

Asztali Hi-Fi MQA hálózati zenelejátszó és fejhallgató erősítő

A DP5 egy hálózati zenelejátszó fejhallgató erősítővel. Támogatja a vezetékes LAN, Wi-Fi 2,4G/5G vezetékmentes hálózatot. Felismeri a PC fájlt, a Flash meghajtót, a hordozható merevlemezt, SD kártyát, és az SMB megosztott mappákat (NAS) is. AirPlay és DLNA támogatás. Applikációval vezérelhető. Teljes MQA támogatás. Az SMSL DP5 egy rendkívül komplett és rendkívül hatékony hálózati lejátszó, amely a lehető legtöbbet hozza ki a nagy felbontású zenei fájlokból. Lejátszhatja az USB tárolóeszközön, a távoli számítógépen, a Micro SD kártyán, az okostelefonon tárolt audio fájlokat, és akár a NAS SMB megosztott mappájából is hallgathatja kedvenceit. A WiFi kapcsolat révén a DP5 kompatibilis a DLNA és az AirPlay protokollokkal, megkönnyítve ezzel a zenék távoli továbbítását. Sok népszerű fájlformátumot is támogat, például MP3, WMA, WAV, AIFF, AAC, FLAC, OGG, APE, ALAC, DSF, DFF ... Különösen sokoldalú, a streamer a kapcsolatok széles skáláját kínálja, szinte az összes integrációs forgatókönyvet lefedve. Az ES9038Pro chipen alapuló nagy pontosságú DAC áramkört tartalmaz, sőt fejhallgató kimenettel is rendelkezik.

AV-Online magazin teszt: Link

SMSL SD-9

Asztali Hi-Fi MQA képes hálózati zenelejátszó

Az SD-9 egy hálózati zenelejátszó, ami támogatja a vezetékes LAN, Wi-Fi 2,4G/5G vezetékmentes hálózatot. Felismeri a PC fájlt, a Flash meghajtót, a hordozható merevlemezt, SD kártyát, és az SMB megosztott mappákat (NAS) is. AirPlay és DLNA támogatás. Applikációval vezérelhető. Teljes MQA támogatás. Az SD-9 egy ARM SoC és CPLD pároson alapuló architektúrát alkalmaz. Az SoC az adatok dekódolásáról, míg a CPLD az audiojel órajelkezeléséről gondoskodik. Az órajelet két oszcillátor állítja elő (22,5792 MHz és 24,576 MHz), hogy drasztikusan csökkentse a jitter szintjét és nagyon pontos hangvisszaadást biztosítson. Az SMSL SD-9 képes MQA (Master Quality Authenticated) fájlok dekódolására és lejátszására. Ezek a fájlok lehetővé teszik a stúdiófelvételhez a lehető legközelebbi hangminőség elérését.

TOPPING M50

Asztali Hi-Fi Bluetooth zenelejátszó

A gyártó első, az 50-es szériához tökéletesen illeszkedő zenelejátszója, amely AirPlay és DLNA képessége mellett 256GB Micro SDXC (TF), vagy USB meghajtók befogadására is képes. Emellett lehetőség nyílik Bluetooth-on, USB-n (DAC-ok, vagyis digitális-analóg konverterek csatlakoztatásához), I2S, S/PDIF, vagy koaxiális kimenetek felhasználásával élvezni kedvenc zenéinket. Továbbá beépített 10 sávos ekvalízer, valamint távvezérlési lehetőség a mellékelt távvezérlővel, vagy Hiby Link applikációval okoseszközön keresztül. Támogatott fájl formátumok: APE, WAV, FLAC, AIFF, M4A, WMA, WMA Lossless, MP2, MP3, AAC, OGG, DSF, DFF. A Topping M50 teljeskörű csatlakoztathatóságot kínál. Megtalálható az USB-C bemenet, az USB-A (USB Host) a tárolóeszközök csatlakoztatásához, valamint egy nyílás a Micro SD kártya számára. Ezen kívül van még DLNA és AirPlay protokollokat támogató WiFi kapcsolat, valamint vezeték nélküli vételre és átvitelre egyaránt alkalmas Bluetooth funkció. A kimenetekhez a Bluetooth mellett USB-A OTG, koaxiális, optikai és I2S LVDS (HDMI) is megtalálható a készüléken.