Blog

LosslessSwitcher App

Barillo István
2022.05.04 16:09

A Lossless Switcher bitperfekt Apple Music lejátszást ad a Mac OS rendszerhez

Apple Music futtatása MacOS rendszeren? A nagyfelbontású zene rajongóinak számára, akik a legjobbat szeretnék kihozni az Apple veszteségmentes tartalmaiból, a bosszantó az automatikus mintavételi frekvencia váltás hiánya. Hacsak nem vagyunk rendkívül éberek, az Apple szervereiről gyűjtött hangadatok nem feltétlenül azok, amelyek elérik a DAC-unkat. Miért? A MacOS az Audio MIDI Setup alkalmazásban megadott beállításoknak megfelelően módosítja az adatkimenetet.

Mi történik ilyenkor?

  1. A hangmintákat az operációs rendszer interpolálja, ha a bejövő mintavételi frekvencia az Audio MIDI alkalmazás kimeneti szint beállítása alatt van. Ezt hívják upsamplingnak.
  2. A hangmintákat az operációs rendszer levágja, ha a bejövő mintavételi frekvencia meghaladja az Audio MIDI alkalmazás kimeneti beállításait. Ezt nevezik downsamplingnak.

A fel- és le mintavételezést együttesen újramintavételezésnek nevezik. 

Ha rákattintunk egy 192 kHz-es nagy felbontású veszteségmentes adatfolyamra, de az Audio MIDI Setup alkalmazás 44,1 kHz-re van állítva, akkor adatot veszítünk. Ha megnyomjuk a lejátszást egy 44,1 kHz-es fájlon, de az Audio MIDI Setup alkalmazás 96 kHz-re van állítva, hamis adatokat kapunk. Az újramintavételezés finoman megváltoztathatja a hifi vagy head-fi rendszeren hallható adatfolyam hangját.

Ha nem történik újramintavételezés, akkor van az úgynevezett „bit-perfekt lejátszás”. Ez pedig csak MacOS rendszeren érhető el, éspedig akkor, ha manuálisan adja meg az Audio MIDI Setup alkalmazás mintavételi gyakoriságát számonként (vagy albumonként).

Megoldás:

A LosslessSwitcher alkalmazás „automatikusan átkapcsolja az aktuális audioeszköz mintavételezési frekvenciáját, hogy megfeleljen az Apple Music alkalmazásban éppen lejátszott veszteségmentes dalnak”. 

A telepítés és a futtatás után az alkalmazás a képernyő tetején, az óra mellett található menüsorban fut. A Lossless Switcher beolvassa a bejövő Apple Music adatfolyam mintavételi frekvenciáját, majd automatikusan beállítja a megfelelő mintavételi frekvenciát az Audio MIDI Setup alkalmazásban.

A Lossless Switcher ingyenesen elérhető a Neo's Github adattárából: Link