Blog

KLH loudspeakers

Barillo István
2022.11.03 12:47

KLH Audio

Prémium hangsugárzók 1957 óta

A KLH-t 1957-ben KLH Research and Development Corporation néven alapította Cambridge-ben (Massachusetts, Egyesült Államok) Henry Kloss, Malcolm S. Low és Josef Anton Hofmann eredetileg hangszórók gyártására.
Egykor a világ legnagyobb hangfalgyártó vállalata volt, évente több mint 30 000 hangszórót szállított a kiskereskedőknek és a forgalmazóknak hat kontinensre.

A KLH mélyen gyökerezik a nagy hűségű hangvisszaadásban, mint úttörő cég:
Elsők között vezetik be az első nagy szelektivitású FM rádiót, a Model Eight-et
Az első teljesen elektrosztatikus hangszórót, a Model Nine-t, amelyet a Stereophile magazin

„a valaha épített tizenkét legjobb hangszóró” közé választott
Az első hordozható tranzisztoros lemezjátszó a Model Eleven
Megismertették a fogyasztói termékek piacát Ray Dolby (Dolby Laboratories) nevével az első, Dolby zajcsökkentő funkcióval rendelkező szalagos magnóval, a Model Fourty-val

A KLH Audio hangszórói közül több is a világ legkeresettebb modelljei közé került. Ezek közül a legjelentősebbek a Model Five,
a Model Six és a Model Seventeen, amelyekhez az akusztikus felfüggesztésű hangszóró-kialakítását Edgar Villchur és az alapító, Henry Kloss fejlesztették ki.

Henry Kloss 1929 - 2002

“The Man Who Changed Audio and Video – Time and Time Again”

Fél évszázados pályafutása során Kloss több jelentős gyártó céget alapított vagy társalapítója volt:

Acoustic Research, KLH,Advent, Cambridge Soundworks és a Tivoli társaság is az Ő nevéhez is köthető.

New Jersey-ben ismerkedett meg Edgar Villchur-rel aki a New York-i Egyetemen tanított. Nem sokkal később együtt fejlesztették ki az akusztikus felfüggesztésű (acoustic suspension) hangszóró technológiát.Kloss 1957-ben megalapította Malcolm Low-val és J. Anton Hofmann-nal közös vállalatukat, melyben folytatta a hangszórók, például az eredeti KLH Model Five és Six fejlesztését és gyártását.

1967-ben együttműködött Ray Dolby-val, a Dolby Laboratories-től, hogy kidolgozza a Dolby zajcsökkentő rendszer kisméretű "B" változatát, amely a KLH Model Fourty szalagos magnóban debütált elsőként a fogyasztói termékek piacán. A KLH-t David P. Kelley a Kelley Global Brands-től (a Klipsch és a VOXX régi ügyvezetője) vásárolta meg 2017 januárjában és átnevezte KLH Audio-ra. A vállalat globlis központja az USA-beli Noblesville-be került.

A KLH jellegzetességei

Mi teszi különlegessé a termékeket?

Acoustic Suspension
A KLH által 1954-ben bevezetett zárt dobozos akusztikai felfüggesztés elvét már régóta a legpontosabban megszólaló hangdoboz kialakításnak tartják. A kabineten belüli levegő légrugóként szolgál, amely kellő visszatérítő erőt biztosít a mélysugárzók számára. 

Mivel a kabinet belsejébe zárt levegő ellenállása lineárisabb, mint a szabadon mozgó hangszóró membránjának mechanikai felfüggesztése, az ilyen elven működő dobozba épített mélysugárzó membránja jóval nagyobb kitérést is elérhet a torzítás emelkedése nélkül, mint a hagyományos "basszreflex" kialakítású rendszerek.  Az akusztikai felfüggesztéses rendszereket a világ minden táján elismerik nagyobb pontosságuk, feszesebb basszushangjaik és kivételes részletességük / textúrájuk miatt.

Three-position Acoustic Balance Control
A hangsugárzók hátulján elérhető hátul egy 3-állású akusztikai egyensúly szabályozó, amellyel az aktuális helyiség akusztikájához lehet illeszteni a hangsugárzó közép-, és magashangjainak szintjét. Ezáltal bonyolultabb akusztikai környezetben is megfelelő megszólalási arányok érhetők el.
 
Riser Base
A KLH Model Three és Model Five esetében a termék része egy kézzel készített, kiváló minőségű fekete acél lábazat, amely 5°-os döntés mellett széles sztereó térhatást és megfelelő hallgatási síkot eredményez.
 
Ikonikus múltszázadi modern stílus, prémium anyagok
A hangszórók megjelenése a múlt század zeneileg és technológiailag legmeghatározóbb évtizedeit idézi, a „Hi-Fi aranykorát”. A valódi dió és mahagóni furnér, valamint a különböző színű és hatású vászon előlapok választéka kellő szabadságot ad ahhoz, hogy a legtöbb mai minimalista, vagy akár egy komplex belsőépítészeti környezetben is ideális választás legyen.
 
10 év garancia, fenntarthatóság, biztonság
Megbecsülendő érték a mai világban: A KLH Audio 10 év gyártói garanciát vállal minden hangdoboz, hangszóró vagy szubsugárzó termékére, fül- és fejhallgatókra pedig 2 évet. A gyártó a termékeit három rétegű újrahasznosítható anyagból készült csomagolásba helyezi, gondoskodva a környezetünkről, a biztonságos szállításról és a felhasználók elégedettségéről egyaránt!KLH MODEL THREE
2-utas zárt Hi-Fi álló hangszóró

A KLH a Model Three-t innovatív, kompakt rendszerként mutatja be, amely a legnagyobb hangszórókkal vetekszik. A század közepi modern tervezésű Model Three a KLH márkára jellemző ikonikus stílust és zenei integritást tükrözi, miközben megoldást kínál a kisebb hallgatási terekkel rendelkező zenerajongóknak. Az akusztikus felfüggesztés tervezési elvére és a fejlett technológiára épülő Model Three jellemzői és teljesítménye nagyon hasonló a KLH Model Five-hoz. A méret ne tévesszen meg, hatalmas hangzás árad a Model Three meghajtóiból, így bármilyen helyiséget azonnal hatalmába kerít.

Bővebb információ: KLH MODEL THREE

AV-Online magazin teszt: LinkKLH MODEL FIVE 3-utas zárt Hi-Fi álló hangszóró

A legendás KLH Model Five-ot először 1968-ban mutatták be, a KLH sikerének szíve és lelke az 1960-as és 1970-es évek során. Ennek fő oka az akusztikus felfüggesztés volt, amely évtizedeken át uralta a hangszóróipart, és ez a Model Five-ot korszakának egyik legkelendőbb hangszórójává tette. 2021-ben a KLH újra bevezette az ötös modellt, az eredeti akusztikus felfüggesztés kialakítására építve és a ma elérhető legfejlettebb hangszóró-technológiát alkalmazva.

Bővebb információ: KLH MODEL FIVE

AV-Online magazin teszt: LinkKLH KENDALL 3-utas Hi-Fi álló hangfal

Egy lenyűgöző álló hangszóró, amely találóan a KLH szülőhelyénél, a Massachusetts állambeli Cambridge-i Kendall Square-ről kapta a nevét. Szőtt kevlár meghajtók, porfestett, öntött alumínium kosarak, fonott vezetékek, egyedi tervezésű keresztváltók, eloxált alumínium magassugárzó, lineáris válaszreakciós előlap, és még sok minden más, mindez valódi fa furnérral. A Kendall hangszóró könnyedén reprodukálja az előadó eredeti hangsávját olyan elképesztően természetes részletekkel és mély basszussal, hogy esküdni fogsz, hogy egy élő koncerthelyszínen ülsz.

Bővebb információ: KLH KENDALL

AV-Online magazin teszt: Link