Blog

Hogyan válasszunk fejhallgatót

Barillo István
2022.03.28 14:55

Amikor fejhallgató vásárlására adjuk a fejünket, mindannyiunkban felmerülhet a kérdés, hogy mi alapján döntsünk. Manapság számos modell között válogathatunk, de sokszor a széles termékskála nagymértékben megnehezíti a döntést. Lényeges az ár, de ugyanolyan fontos a hangminőség. És persze a forma, a hangerő, a zajcsökkentés, a kényelem, a súly, a hordozhatóság, az illeszkedés és a kábel hossza, már ha egyáltalán van kábele…

Sok mindent elárulhatnak a technikai adatok, azonban léteznek a fejhallgatóknak olyan aspektusai, melyekről semmilyen információval nem képesek szolgálni. A fejhallgatók hangminőségének megbecslésére a legjobb eszköz a fülünk. Mikor több fejhallgatóba is belehallgatunk, hosszabb-rövidebb idő múlva felismerhetjük a jó és a kevésbé jó, vagy a nekünk tetsző és nem tetszők közötti különbséget. 

A döntés meghozatala során legtöbbünk számára az első nagy vízválasztó tulajdonság a termék ára. Általában a minőség és a teljesítmény egyenes arányban áll az árral, így ha tudjuk, milyen kategóriában szeretnénk kutakodni, akkor máris rengeteg terméket zárhatunk ki a szemlélődés során. Bár vannak jól ismert, hagyományos márkák, a kevésbé ismert nevű specialisták termékei esetében sokszor találkozhatunk különleges műszaki tartalommal és ebből következő nagyszerű képességekkel, lenyűgöző hangzással.

Egy fejhallgató fejrészeinek mérete fontos szempont, főleg akkor, ha szeretjük a basszust. Általában minél nagyobb a fejrész, annál nagyobb a beépített meghajtó átmérője, ami természetszerűleg jobban képes reprodukálni az alacsony frekvencia tartományokat, vagyis azokat a területeket, melyek a basszusért felelnek. Ez persze csak egy része a jó hangzás előfeltételeinek és nem is minden esetben igaz teljes mértékben.

Az olyan műszaki specifikációk, mint a frekvencia tartomány, az érzékenység vagy az impedancia, egy azok jelentőségét ismerő vásárló számára fontos támpontot nyújtanak a felső kategóriás fejhallgatók közötti választásnál, azonban ezek nem feltétlenül hasznosak egy kevésbé jól informált érdeklődő számára. Emellett az is igaz, hogy az alsóbb kategóriák termékeinek specifikáció nem térnek el jelentősen. Mit lehet ilyenkor tenni? Például tájékozódhatunk az interneten, összehasonlíthatjuk a korábbi vásárlók értékeléseit és/vagy teszteket is olvashatunk az eszközökről.

HOL ÉS HOGYAN HASZNÁLJUK A FEJHALLGATÓT?

Ha főként otthon szeretnéd használni, érdemes megfontolni néhány dolgot.

Ha a fejhallgatót nagyrészt az otthoni szórakozáshoz használod a kényelmes karosszékben ülve egy kedvenc zenét hallgatva, ajánlatosak a vezetékes modellek egy kifejezetten fejhallgatóhoz kialakított erősítővel. Oldalunkon számos erősítőt kínálunk ahhoz, hogy az adott típust fejhallgatóhoz csatlakoztatva elképesztő élményben lehessen részed. Link

Ha a fejhallgatót főleg az irodában használod, ajánlatos egy zárt kialakítású fejhallgatót választani, amiből nem hallatszik ki annyira a hang. Így a környezetében tartózkodókat nem zavarja annyira a fejhallgatóból kiszűrődő hang. Azt tapasztaljuk, sok zenerajongó szívesen használ fejhallgató erősítőt az irodában vagy munkahelyén is. Ilyenkor praktikusak lehetnek a kis méretű hordozható erősítők.

Utazáskor szerencsés, ha a fejhallgató néhány különleges jellemzővel rendelkezik:

• Összehajtható, könnyű, könnyen tárolható és kezelhető útközben
• Rendelkezik passzív, vagy aktív zajcsökkentéssel/zajszigeteléssel
• Jól használható hordozható eszközökkel
• Rendelkezik Bluetooth funkcióval, rendelkezik az adott készülékkel kompatibilis mikrofonnal és/vagy vezérlő gombokkal

Ha a fejhallgatót egy stúdióban használja, érdemes megfontolni:

• Egy zárt kialakítású fejhallgató megelőzi, hogy a hang visszajusson a mikrofonokba
• Az egy oldalon vezetett kábelű fejhallgató zavarja legkevésbé a zenészt
• A semlegeshez közel álló hangzású fejhallgatóval a zenész hallhatja az előadás részleteit és hibáit
• Egy elég kényelmes és párnázott fejhallgató nem zavarja az előadót

FEJHALLGATÓ TÍPUSOK:

A kialakítása alapján lehet a fülre illeszkedő (On-Ear), vagy a fület teljesen befedő (Over-Ear) fejhallgató

1. fülre illeszkedő ON-EAR fejhallgató

A fülre illeszkedő fejhallgató a fülkagylóra fekszik fel, nem fedi el teljesen a fület. Általában könnyebb és jobban hordozható, mint a fület teljesen befedő fejhallgató. Remek választás azoknak, akik hordozható fejhallgatót szeretnének és nem zavarja őket, hogy a fejhallgató a fülükre illeszkedik.

2. fület körülölelő OVER-EAR fejhallgató

Teljes méretű vagy Circumaural-ként is ismert. A fület teljesen befedő fejhallgatók általában nagyobbak a többi kategóriában találhatóknál, mivel a fülpárna a fül köré illeszkedik és nem támaszkodik a fülre. A fül és a hangszóró közötti távolságból adódóan, ez a kategória nyújtja a legkiterjedtebb hangszínpadot. A legmagasabb hangminőségre ezek a konstrukciók képesek.

TULAJDONSÁG ALAPJÁN:

Zárt vagy nyitott kialakítású fejhallgatók

A fület teljesen befedő vagy a fülre illeszkedő fejhallgató kétféle kialakításban kapható. A zárt kialakítású fejhallgató csökkenti a környezetből érkező zajt, és nagymértékben megakadályozza, hogy a hang kijusson a külső környezetbe. A zárt kialakítású teljes méretű fejhallgató ajánlott a kültéri használatra vagy zajos környezethez, mint például egy DJ-pulthoz. További példák arra, hogy hol nélkülönözhetetlen egy zárt kialakítású fejhallgató: az irodában, könyvtárban, és más olyan helyen, ahol a közelünkben ülő személy szeretné élvezni a csendes környezetet. Természetesen, a zárt kialakítású fejhallgató akkor is jó választás, ha sokat közlekedik, ingázik. Fontos megkülönböztetni a zárt kialakítású fejhallgatót az Aktív zajcsökkentő fejhallgatótól. Az Aktív zajcsökkentés (vagy ANC) egy elektronikus úton előállított zajcsökkentő típus és általában nagymértékben lecsökkenti a külső zajokat. Sok, elektronikus zajcsökkentéssel nem rendelkező fejhallgató is kiválóan elvégzi a külső zajok csökkentését.

Hordozható fejhallgató

A hordozható fejhallgató azokat a fejhallgatókat jelenti, amiket elsősorban hordozható audio eszközökhöz terveztek, mint például egy okostelefon, iPod, vagy DAP ( Digital Audio Player). A kényelmes tárolás és hordozhatóság érdekében, közülük néhány összehajtható. Más hordozható fejhallgató nem a mérete alapján minősül hordozhatónak, hanem inkább azért, mert kiváló hangzást nyújt egy hordozható lejátszóval. Számos hordozható fejhallgatót kínálnak gyártmányfüggő lejátszás vezérlő funkcióval és mikrofonnal. Számos hordozható fejhallgatót találhatunk olyan kábel hosszal, ami különösen alkalmassá teszi arra, hogy a hordozható lejátszót a kezedben tarthasd. A hordozható kategóriának néhány alkategóriája létezik: utcai (Street); a nyak mögötti pánttal rendelkező, a fejpánt helyett, és fülre akasztható (Ear Clips), ami egy hurokkal rögzíti a fülön a fejhallgatót és nem egy fejpánttal. Az új vezeték nélküli fejhallgatók ilyen, fülre akasztható kivitelűek.

Zajcsökkentő technológiás fejhallgató (ANC)

Az aktív zajcsökkentő fejhallgatók ellenfázisú zaj generálásával nyomják el a folyamatosan fellépő zajhatásokat és oltják ki azokat. Ez egy repülőúton hasznos lehet, de minden esetben rontja a hangminőséget. Az aktív zajcsökkentő funkció számos fejhallgatónál megtalálható, sőt újabban fülhallgatóknál is kezd elterjedni. A folyamatosan zajos környzet zajelnyomására kiváló, de kimagasló hangélményhez nem alkalmas, az alkalmazott technológiából fakadóan. A passzív zajszűrést ajánljuk.

Vezeték nélküli fejhallgató

A vezeték nélküli fejhallgató a hallgató személy útjába álló vezetékek nélkül képes jelek vételére. Ez kiváló TV nézéshez, játék konzolokhoz vagy más házi mozi alkalmazáshoz. Fontos meghatározni, hogy hogyan kapcsolódik a rendszer a fejhallgatóhoz. A TV vagy más olyan készülék, ami digitális kimenettel rendelkezik, párosítható egy kiváló felbontású hangzást biztosító surround fejhallgatóval.