Blog

Hifiman Sundara

Barillo István
2023.04.20 09:30

Megjelent a HiFiMAN Sundara új, zárt változata. Áttekintésünkben összehasonlítjuk a népszerű, nyitott változatot az új, zárt kialakítású verzióval. Új fülkagyló a népszerű Sundara-n, vagy egy teljesen más fejhallgató?

Az alapok:

Mik azok a nyitott fejhallgatók?

A nyitott fejhallgató lehetővé teszi a levegő áthaladását a fejhallgató ház külső felületén. Ez azt jelenti, hogy a hátsó burkolat okozta rezonanciák és alacsony frekvenciájú hanghullámok nem okoznak jelentős változást a hangzásban. Sok drága, csúcskategóriás fejhallgató nyitott kialakítású, mert így természetesebb és tisztább hangzást ad. De ez valójában csak akkor hatásos, ha nincs jelentős környezeti zaj. Mivel a nyitott hátú fejhallgató egyáltalán nem tudja jól blokkolni a külső zajokat, mindent hallani fog, ami a környezetében történik, valamint nagyon keveset nyújtanak az elszigeteltség tekintetében. Tehát ha irodában dolgozik, a munkatársai hallhatják, amit ön hallgat. Bár fantasztikusan hangzanak, érdemes otthoni környezetben hallgatni a nyitott fejhallgatót. Ezenkívül a nyitott fejhallgatók valamivel sérülékenyebbek, mint a zártak, mivel kevésbé akadályozzák meg a nedvesség és egyéb szennyeződések bejutását az érzékeny belső alkatrészekbe. Ezeket a fejhallgatókat óvatosabban kell kezelni.

A nyitott fejhallgató ideális választás:

• Otthoni zenehallgatáshoz

• Keveréshez és hangszerelés rögzítéséhez (mastering)

A nyitott hátú fejhallgató nem jó:

Utazás, utcai használat

A külső zaj blokkolása

Hallgatás az irodában

Hallgatni az edzőteremben

Monitorként használható mikrofonos felvételkor

Mik azok a zárt fejhallgatók?

A zárt fejhallgató olyan fejhallgató, amelynél a fejhallgató ház zárt, és csak a fülkagyló irányába engedi ki a hangot. Ez azt jelenti, hogy a zene nem olyan természetes hangzású, mint egy nyitott fejhallgató esetében, de a zárt hátú fejhallgató sokkal több külső zajt blokkol, így sokkal jobb izolációt biztosítanak. Az alacsony frekvenciák (mélyhangok) kissé hangsúlyosabban szólalhatnak meg, és a zárt házban található levegőmennyiség rezonanciái miatt nem szólnak olyan természetesnek. Egy másik szempont, hogy a zárt fejhallgató hosszú ideig tartó viselése kissé felmelegítheti a fülét. De összességében ezek a legjobb választások zajos környezetben történő zenehallgatáshoz. Ha stúdióban vesz fel zenét, a zárt fejhallgató lehetővé teszi, hogy felvétel közben saját magát hallhassa anélkül, hogy nagy lenne  a veszélye annak, hogy a mikrofon a fejhallgatóból érkező hangot is felveszi.

A zárt fejhallgató ideális választás:

• Zajos környezetben

• Utazás, ingázás közben

• Irodában és könyvtárban

• DJ munkához

• Stúdió felvételhez

• Otthoni használathoz

A zárt fejhallgató nem jó:

Hosszan tartó zenehallgatás a felmelegedés miatt

SUNDARA nyitott vagy zárt?

Nézz és érezz

A zárt Sundara alapvetően a nyitott változathoz hasonlóan épül fel, de fából készült héjakkal készül. Mindkettő ugyanazt az alapkeretet és fejpántot tartalmazza. Az építési minőség szilárd, a zárt kialakítású bükkfa héjak pedig kellően merevek. Az egyik fő különbség itt a kényelem. Mindkét fejhallgató nagyon kényelmes, de a zárt változatnál  nagyobb a súly, így hamarabb elfáradhatunk zenehallgatás közben.

Tervezés

A nyitott Sundara többnyire ugyanazokat a funkciókat tartalmazza, mint a zárt változat, például a szupernano membránt, de kihagy egy fő alkatrészt. A zárt hátú Sundara "Stealth" mágnesekkel rendelkezik, amelyek jelentősen csökkentik a nem kívánt rezonanciákat. Alacsonyabb az impedanciája is, mint a nyitott változatnak.

HIFIMAN SUNDARA zárt verzió

Ez a műalkotás nem csak kinézetében, de hangzásban is gyönyörködtet. A zárt kialakítású változat HiFiMan saját Stealth Magnet meghajtója gondoskodik a megszokottan kimagasló, gyors és precíz hangvisszaadásról, ezúttal 6Hz és 50000Hz között. Túl az emberi hallástartományon és túl minden minőségi elváráson. Ez a gondosan összeállított, cserélhető kábeles, stílusosan matt fekete fémből és bükkfából készült planár (síkmágneses) fejhallgató nem csak kényelmes, de pont megfelelő súlyú ahhoz, hogy bárhol átélhessük a rendkívül részletgazdag és élethű zenehallgatás élményét. SUNDARA szanszkrit nyelven annyit jelent: "gyönyörű".

Bővebb információ: Hifiman Sundara Closed-Back

HIFIMAN SUNDARA nyitott verzió

Ez a műalkotás nem csak kinézetében, de hangzásban is gyönyörködtet. A különleges, ~0.001 mm vastag NsD (NEO supernano Diaphragm) membrán képes gondoskodni a kimagaslóan gyors és precíz hangvisszaadásról 6Hz és 75000Hz között. Túl az emberi hallástartományon és túl minden minőségi elváráson. Ez a gondosan összeállított, cserélhető kábeles, stílusosan matt fekete planár (síkmágneses) fejhallgató nem csak kényelmes, de pont megfelelő súlyú ahhoz, hogy bárhol átélhessük a rendkívül részletgazdag és élethű zenehallgatás élményét. SUNDARA szanszkrit nyelven annyit jelent: "gyönyörű".

Bővebb információ: Hifiman Sundara 

Összehasonlítás

Hangszínpad

Ha nyílt és zárt fejhallgatókat hasonlítunk össze, általában egyértelmű a győztes. Például a Sundara zárt fejhallgatóként csodálatosan teljesít. Térbeli képalkotása rendkívül magával ragadó és artikulált, összehasonlítva az árkategóriájában lévő többi zárt fejhallgatóval. Ha azonban összehasonlítjuk a nyitott Sundarával, a zárt változat elveszti bizonyos tulajdonságait. Konkrétan, a zárt változat jelentős mozgásteret veszít, így kevesebb hely marad a hangszerek térábrázolása számára.
A nyitott változatnál már a kialakítása miatt is más a hangzás. Természetesen a nyitott verzió több helyet fog hagyni, de sokkal levegősebb hangkörnyezetet is kap. A zárt változatban a hangszerek sokkal szigorúbb elhelyezéssel rendelkeznek. A hangszerek ugyan tartalmaznak dimenziót, de jobban pozicionáltak a hagyományos sztereó mezőben. A nyitott Sundara holografikusabbnak tűnik, körülveszi a hangteret, és plusz elemeket helyez el a feje fölé.

Mélytartomány

Mindkét Sundara erőssége a mélyhangok prezentálása. Mindkettő elegendő basszustartományt kínál. A fő különbség itt az, hogy a nyitott Sundara túlságosan levegősnek tűnik a rezonanciájával, míg a zárt koncentrálja és megszilárdítja a teljesítményt. Úgy gondoljuk, hogy ez a zárt változat legnagyobb erőssége a nyitott változathoz képest, mivel növeli a tisztaságot, miközben megőrzi a mélyhangok erőteljes válaszát. Sokkal finomabb a basszus a nyitott változathoz képest, amely kissé szélesnek tűnik. A nyitott Sundara basszusának nagy az emelése és ütése, de túlságosan szétteríti a mélyhangokat. Emiatt sokan hiányolják a konzisztenciát, de a zárt verzióban nincs ilyen probléma.

Középtartomány

Mindkét fejhallgató sok érzelmet visz a középtartományba. Legnagyobb hasonlóságuk a melegségük, amely közelséget és textúrát hoz a hangszerekbe. Mindegyik hangnak erős teste van, amely mindkét Sundaran keresztül megjelenik. Az, hogy ezek a fejhallgatók a középtartományban különbözni kezdenek, inkább a térbeli dinamikájukhoz kapcsolódik. A nyitott Sundara jobban tudja kifejezni az egyénre szabott hangelemeket, míg a zárt változat lineárisabb hangszínben. A hangszerek a zárt változatban is kifejezőek, de reakciójuk nem olyan testes, mint a nyitott változatban. Úgy tűnik azonban, hogy a zárt Sundara élesebb vokális reakciót ad.

Magas tartomány

Ha a levegős magas hangokat kedveli, akkor a nyitott Sundara lesz a megfelelő választás. A zárt változatban szép magasak vannak, de a levegősség jelentősen csökkent. Hangszínük nem olyan energikus, inkább semleges marad. A nyitott Sundarával olyan színes választ kap, amely a hangzás legfelső határait feszegeti. Mindkét fejhallgató nagyon jól fogyasztható magas hangjelzéssel rendelkezik, de a nyitott Sundarától még nagyobb nyüzsgést és csillogást kap.

Összegzés:

Az összehasonlítás során kiderült, hogy két teljes értékű, de eltérő karakterrel rendelkező fejhallgatót hasonlítunk össze, melyeknek csak a nevük hasonló, de teljesen más meghajtót és hangolást kaptak. Téves elképzelés - talán a névválasztás az oka - hogy a méltán sikeres nyitott Sundara modell kapott egy bükkfa házat, de a hangzásbeli jegyek elsősorban a nyitott verziónál megszokott karaktereket hozza. Érdemes összehasonlítani egy A-B meghallgatással a két modellt, hogy nyilvánvalóvá váljanak az egyes fejhallgatók jellemzői.

A Hifiman Sundara modellek megvásárlása elsősorban attól függ, hogy nyitott vagy zárt fejhallgatót keres-e, de más tulajdonságokat is figyelembe kell venni. Például a zárt verzió basszusát észrevehetően jobbnak találjuk teljesítményükben, de a nyílt verzió magas hangjai sokkal részletesebbek. Mindkét Sundara nagyszerű fejhallgató az árához képest, függetlenül attól, hogy a nyitott vagy a zárt verziót részesíti előnyben.