Blog

Professzionális Fülmonitorok

Barillo István
2021.11.15 14:36

FÜLMONITOROK

A fülbe helyezhető monitorok lehetővé teszik, hogy felhagyjon a színpadi monitorok használatával azáltal, hogy fülhallgatókkal figyeli, mi történik a színpadon

Mik azok a fülmonitorok?

A fülmonitorok használatának fő előnye, hogy csökkenti a színpadi hangterhelést, mivel már nincs szükség színpadi monitorokra. Ezáltal az előadó tisztán hallhatja a színpadon zajló eseményeket, függetlenül a pozíciójától. Mivel azonban a fülbe helyezhető monitorok gyakran hangszigetelő technológiával rendelkeznek, az előadónak majdnem 100%-ban arra kell támaszkodnia, amit a fülhallgatón keresztül hall. Ez némi megszokást igényelhet, mert többé nem hallja olyan tisztán a teremben a tömeg reakcióját, de ezt könnyedén megoldhatja terem mikrofonnal vagy az egyik fülhallgató eltávolításával.

A fülbe helyezhető monitorok hangzásban nagyon hasonlítanak a professzionális fejhallgatóhoz, de van néhány lényeges különbség. A felhallgatók általában mindkét oldalon 1-1 meghajtóval rendelkeznek mérettől függetlenül. A fülbe helyezhető monitorok általában három vagy több meghajtóval rendelkeznek. Mivel a meghajtók a fülbe vannak behelyezve, nem pedig kívül, a meghajtóknak kisebbnek kell lenniük, és úgy kell beállítani, hogy az alacsony frekvenciákat pontosan reprodukálják.

A tipikus monitor fejhallgatókkal ellentétben az IEM-eknek több kis meghajtóra van szükségük a megfelelő hangzáshoz. Az egyszerűbb modellek három-öt meghajtó, míg a professzionális modellekben akár nyolc meghajtó is lehet.

A másik különbség a kábel. A legtöbb fülmonitor mindkét fülhallgatóhoz külön csatlakozással rendelkezik. A fejhallgatóknak gyakran egy kábelcsatlakozása van a bal oldalon, vagy egyáltalán nincs eltávolítható kábelcsatlakozása.

Stúdió referencia fülmonitorok

A fülbe helyezhető monitorok másik gyakori típusa a referencia fülhallgató. Ez azt jelenti, hogy további referenciaforrásként fogja őket használni egy mixhez. Ez azért hasznos, mert a fülhallgató nagyon közvetlen és elszigeteli a külső hangokat. Fontolja meg a fülhallgató használatát a nyitott, félig nyitott vagy zárt hátú fejhallgató mellett.

Általános célú fülmonitorok

A fülbe helyezhető monitorok keverésre és általános célú hallgatásra is használhatók. 

Fülmonitor előnyei és hátrányai

A hagyományos ékmonitorok és erősítők használatával a színpad hangereje gyorsan veszélyesen hangossá válhat. Ha felhagy az ékmonitorok használatával és átvált a fülmonitorra, szinte minden hangot kiiktathat a színpadról, amelyet néha néma színpadnak is neveznek. Az IEM blokkolja a zajt, lehetővé téve, hogy csak azt hallja, amit a fülébe küldenek. A legtöbb IEM-hez különféle méretű illesztékek tartoznak, amelyek szinte mindenki számára megfelelőek.

AUDIOFLY AF1120 MK2 - Professzionális fülmonitor

Az újragondolt Audiofly zászlóshajó, az AF1120 MK2 hallójáratba illeszkedő három utas, 6db rezgőnyelves meghajtóval szerelt fülhallgatót kiváló minőségű anyagok és precíziós gyártás jellemzi. Minden használat alkalmával megmutatja az AF1120 MK2 a valódi tudását, és megdöbbent minket a kiváló hangminőségével.

AUDIOFLY AF1120 MK2 LINK

AUDIOFLY AF180 MK2 - Professzionális fülmonitor

Az újragondolt Audiofly AF180 MK2 hallójáratba illeszkedő három utas, 4db rezgőnyelves meghajtóval szerelt fülhallgatót kiváló minőségű anyagok és precíziós gyártás jellemzi. Minden használat alkalmával megmutatja az AF180 MK2 a valódi tudását, és megdöbbent minket a kiváló hangminőségével.

AUDIOFLY AF180 MK2 LINK

AUDIOFLY AF160 MK2 - Professzionális hibrid fülmonitor

Az újragondolt Audiofly AF160 MK2 hallójáratba illeszkedő három utas rezgőnyelves meghajtóval szerelt fülhallgatót kiváló minőségű anyagok és precíziós gyártás jellemzi. Minden használat alkalmával megmutatja az AF160 MK2 a valódi tudását, és megdöbbent minket a kiváló hangminőségével.

AUDIOFLY AF160 MK2 LINK

ETYMOTIC EVO - Audiofil fülhallgató három BA meghajtóval

Az EVO az Etymotic első többmeghajtós fülhallgatója, mely 30 évnyi mérnöki kutatást és technológiai fejlesztést foglal magába. A lehető legkényelmesebbre kialakított rozsdamentes acél házba épített három rezgőnyelves meghajtó egyhangúan tiszta hangzást kínál minden audiofil felhasználó számára. A fülhallgató csomagolása egy méltán kimagasló minőségű, mégis könnyű és megbízható Estron Linum BaX T2 kábelt is tartalmaz.

ETYMOTIC EVO LINK

ETYMOTIC ER3-XR BT- Vezetékes referencia fülhallgató

Az ER3XR Extended Response nagyobb basszus lendületet kínál, építve az ER3SE hangminőségére, miközben több basszust biztosít azoknak a hallgatóknak, akik jobban szeretik a markánsabb mélyeket. A csomag tartalmaz egy különleges Bluetooth 5.0 Hi-Res Bluetooth kábelt AKM DAC-kal és Qualcomm QCC3034-es chipsettel a magas minőségű vezeték mentes használathoz.

ETYMOTIC ER3XR BT LINK

ORIVETI OH300 - Audiofil három meghajtós hibrid fülhallgató

Az OH300 fülhallgatót kifinomult hallású, igényes zenehallgatók részére tervezték. A fekete színű kézzel készült műgyanta kapszulák oldalanként 3 hangszórót (1 dinamikus+ 2BA) tartalmaznak és a kategória legmagasabb minőségét kínálják. MMCX csatlakozókkal rendelkező 8 eres ezüstözött, sodort kábele minimalizálja a kábelzajt.

ORIVETI OH300 LINK