Blog

A legjobb dinamikus fülhallgatók

Barillo István
2021.08.16 13:56

A legjobb dinamikus fülhallgatók

A „dinamikus” kifejezést elég gyakran használják a hangtechnikában, leginkább a fejhallgató, a mikrofon és a hangszórók jellemzésére. Zenei értelemben a „dinamika” az előadás intenzitásának/hangosságának tartományát jelenti. A fejhallgató esetében a dinamikus tartományt kell figyelembe venni, de a „dinamikus” kifejezés általában mást jelent. 
A dinamikus fejhallgatók elektromágneses meghajtókkal rendelkeznek, amelyek elektromágneses indukció révén hangjeleket hanghullámokká alakítanak át. A vezető tekercs/huzal membránhoz van csatlakoztatva, és mágneses mezőben van felfüggesztve. Amint az audio jelek áthaladnak a tekercsen, a membrán mozog és hangot ad ki.

Ez az egyszerű definíció és a dinamikus fejhallgató meghatározó jellemzője. 

Mik azok a dinamikus fülhallgatók?

Ami a zenei teljesítményt és a lejátszást illeti, a dinamika a csendes és hangos szakaszok közötti különbségekre utal. Például az élő előadás vagy a rögzített hang leghangosabb és legcsendesebb része közötti különbséget dinamikus tartománynak nevezzük.

Ha azonban audio jeladó eszközökről (fejhallgató, hangszórók, mikrofonok) van szó, a dinamikus kifejezés arra a módszerre vonatkozik, amelyben az eszköz hangot hangossá alakít, vagy fordítva. A dinamikus átalakítók az elektromágnesesség elvein dolgoznak. A dinamikus fülhallgató olyan fülhallgató, amely az analóg hangjeleket (elektromos energiát) hanghullámokká (mechanikus hullámenergiává) alakítja elektromágneses elveken keresztül.

A fülhallgató jelátalakító elemét meghajtónak nevezik. A dinamikus meghajtó mozgatható membránnal és vezetőképes hangtekerccsel és mágnessel rendelkezik. 
A mai piacon található fülhallgatók nagy többsége dinamikus, ezért feltételezhetjük, hogy egy fülhallgató dinamikus, hacsak másképp nem jelölik. 

A dinamikus fülhallgatók a többnmeghajtós hibrid technológiájú fülhallgatókkal ellentétban kevésbé érzékenyek a forráskészülékre, jól tolerálják az analóg technológiát és annak minden velejáróját. (magasabb zajszint, melegebb, kevésbé steril de jól hallgatható hangzás). Összehasonlítva a munkaeszközként definiált fülmonitorokkal nem egy speciális feladatra lettek hangolva, leginkább a mindennapi minőségi zenehallgatás a cél.

Legjobb dinamikus fülhallgatóink

ENIGMACOUSTICS - LOTOO DHARMA D200 - High-End prémium In-Ear fülmonitor

A Lotoo és az ENIGMAcoustics együttműködésének közös gyümölcse a Dharma D200. Bár aprócska és szerény megjelenésű, kézbefogva azonnal érződik a tömör ötvözetből forgácsolt ház tömege és igényes megépítése. Dharma. Avagy Buddha tanítása amely élethosszon át elkísér. Mindennap újat és mást ad, felejthetetlenné téve a zenehallgatást. Az in-ear fülhallgatók kétségtelenül kimagasló gyöngye, árkategóriáján túlnyúlva egy párját ritkító minőségű és teljesítményű akusztikai mestermű!

Paraméterek:

Meghajtó: 10mm dinamikus

Frekvencia tartomány: 5 Hz - 40 kHz

Érzékenység: 90dB

Impedancia: 32Ω

termékoldal: Link

DD HIFI E2020A JANUS - Vezetékes fülhallgató kettős, cserélhető csatlakozóval

Az E2020A hallójáratba illeszkedő fülhallgató 1 dinamikus meghajtóval. Nevét a római kétarcú istentől JANUS-tól kapta, mivel cserélhető MMCX és cserélhető 0,78mm-es 2PIN csatlakozóval is rendelkezik. A csomag tartalma a BC12A 2,5mm-es jack csatlakozós MMCX kábel.

Paraméterek:

Meghajtó: 10mm dinamikus

Frekvencia tartomány: 20 Hz - 20 kHz

Érzékenység: 105dB

Impedancia: 12Ω

Termékoldal: Link

ETYMOTIC ER2-SE - Vezetékes referencia fülhallgató

Az új ER2SE tiszta, pontos hangot nyújt nagy teljesítményű dinamikus meghajtókkal. Az ER2SE az Etymotic neves, különféle fülhallgatóval ellátott szigetelését kínálja, amely 35dB + zajcsökkentést biztosít, így a keverékbe eltemetett összes részletet meghallja anélkül, hogy a hangerőt megemelné a környezeti zaj ellensúlyozására.

Paraméterek:

Meghajtó: 6,5mm dinamikus microdrive

Frekvencia tartomány: 20 Hz - 16 kHz

Érzékenység: 96dB

Impedancia: 15Ω

Termékoldal: Link

ULTRASONE PYCO - Ultrakönnyű In-ear fülhallgató

A piac egyik legkisebb dinamikus meghajtójával felszerelve az Ultrasone Pyco bárhol megállja a helyét. Apró mérete ellenére hűen tolmácsolja az Ultrasone teljesítményt és hangminőséget. Legmagasabb minőség és megbízható szolgáltatás. Finom alumíniumból készült, kiváló minőségű és tartós fülhallgatók a legkisebb dinamikus meghajtókkal vannak felszerelve. Ezek a kis 6.5mm-es átalakítók lenyűgözően dinamikus, életszerű hangot eredményeznek.

Paraméterek:

Meghajtó: 6,5mm dinamikus microdrive

Frekvencia tartomány: 20 Hz - 20 kHz

Érzékenység: 96dB

Impedancia: 16Ω

Termékoldal: Link

MEE AUDIO PINNACLE P1 - Audiofil sztereó fülhallgató

A Pinnacle P1 úttörő kialakítása kényelmes viseletet biztosít alacsony impedanciával és meleg, dinamikus hangzással. A mobiltelefon használók a mikrofonos távvezérlőnek köszönhetően kényelmesen bonyolíthatják telefon hívásaikat és élvezhetik a kiváló minőségű zenei megszólalást. Az újszerű tervezési filozófiának köszönhetően a fülhallgatók viselhetők hagyományos módon és fülkörül vezetett kábelelrendezéssel is. A Pinnacle több, mint egy név - ez egy kinyilatkoztatás, amely a P1-es fülhallgatót a két év mérnöki tervezés után a kritikusan elismert termékcsalád zászlóshajójának tekinti, valamint  a legmagasabb teljesítményű fejhallgatójaként azonosítja. A világ minden tájáról érkező fejhallgató-rajongók felismerték az MEE-hangot, mint az egyik leggyakrabban használt audiofil márkát.

Paraméterek:

Meghajtó: 10mm dinamikus 

Frekvencia tartomány: 20 Hz - 20 kHz

Érzékenység: 96dB

Impedancia: 50Ω

Termékoldal: Link

IBASSO IT01S - Audiofil fülhallgató Tesla mágnessel

Az iBasso IT01s az első 1 Tesla erősségű mágnessel szerelt fülhallgató. A Carbon Nanotube membrán és a DLC (Diamond Like Carbon) bevonat garantálja a torzításmentes hangvisszaadást. Oldható, MMCX csatlakozós 5N monokristályos réz kábellel. 
A 3,8 μm membrán garantálja a legjobb hangot. Az iBasso IT01S-ben működő membrán bevonata csak 3,8 ezred milliméter! Összehasonlításképpen: Az emberi haj viszont valóban vastag, 30–120 mikrométer átmérőjű. Ez a membrán követi a zene minden rezdülését finoman, könnyedén, pontosan és dinamikusan.

Paraméterek:

Meghajtó: 10mm dinamikus 

Frekvencia tartomány: 10 Hz - 43 kHz

Érzékenység: 109dB

Impedancia: 16Ω

Termékoldal: Link

SOUNDMAGIC E11 - Audiofil vezetékes fülhallgató

Magasabb szintre emelt fülhallgatói élmény! Teljesen alumínium konstrukció, frissített, japán gyártású dinamikus meghajtó és az ezüsttel bevont prémium fonott kábel mind előrelépés az előd modellhez képest. Az átgondolt frissítés eredménye egy még kiegyensúlyozottabb és dinamikusabb hangzás. A 10 mm-es dinamikus meghajtók finom és pontos hangzást biztosítanak, a SoundMAGIC E11 kiegyensúlyozott hangképet nyújt kiterjedt átlátszó részletekkel és meleg, texturált basszusokkal. Az ergonómikus tervezés eredménye a jó izoláció a külső zajokkal szemben, valamint a hosszantartó, kényelmes viselet.

Paraméterek:

Meghajtó: 10mm dinamikus 

Frekvencia tartomány: 15 Hz - 22 kHz

Érzékenység: 112dB

Impedancia: 42Ω

Termékoldal: Link