Blog

COMPLY memóriahabos fülillesztékek

Barillo István
2022.09.01 08:27

Fülillesztékek hangzásra gyakorolt hatása

Ha megvásárolunk egy fülhallgatót, a bejáratás után a következő lépés a megfelelő fülilleszték (tip) kiválasztása. Kézenfekvő megoldás lehet a fülhallgatóhoz gyárilag mellékelt szilikon fülilleszték használata. Akik számára esetleg nem megfelelő a gyári fülilleszték mérete, illeszkedése, azok kénytelenek már megoldás után nézni. Sajnos már itt sokan elbizonytalanodnak, hogy mivel biztosítsák a megfelelő illeszkedést, hogyan kaphatjuk a számunkra legmegfelelőbb hangot?

Első lépés tisztázni, hogy a két nagy csoport, a szilikon és szivacs illesztékek között mind izolációban, mind hangzásban különbségek vannak.

A szivacs illeszték sokak számára kényelmesebb, jobban illeszkedő lehet, ám a hangképet puhítja, lágyítja, ami sok esetben egyáltalán nem hátrány (éles, magas kiemelt hangkeltők esetében) máskor viszont elmosódott(abb) hangképet eredményezhet.

A korszerű, memóriahabos zivacs illesztékek nagy előnye, hogy kényelmesen “beletágul” a fülbe, mindent kitölt, ezáltal jobb izolációt érhetünk el, mint szilikon illesztékkel. Az sem elvetendő, hogy sokaknak a szilikon illeszték egy idő után pokollá teheti a mobil zenehallgatást; zavarja őket a gumi állandó nyomása, ellenben a szivacs egy puhább, kevésbé direkt érzést kölcsönöz, ezáltal hosszabb távon is kényelmes lehet a hang élmény. (Pl. Comply)

A szilikon illeszték ezzel szemben precízebb, néha nyers, éles, kemény hangzása pont az ellentétes hatást válthatja ki, előadása nyomán minden jobban hallható, érzékelhető, de egy magasba húzó füles esetén akár bántóvá válhat a hangkép, ilyenkor érezzük, hogy hosszú ideig nem tudjuk hallgatni a kiszemelt fülhallgatót, bármennyire részletes is a hangkép. Egy tompa fülest viszont akár meg is táltosíthat egy szilikon illeszték, mindenképp érdemes tehát kipróbálni többféle illesztékkel a fülhallgatónkat.

Ezek csak kiemelt példák voltak, a hangképet ezerféleképp módosíthatják, djó tudni, hogy milyen különbségek léphetnek fel a két eltérő anyag használata esetén, természetesen nagyrészt egyéni preferencia nyomán dönthetünk egyik vagy másik mellett.

Általánosan elfogadott az a nézet, miszerint akik a melegebb, puhább, teltebb hangképet kedvelik, a szivacs mellett döntenek, míg a részletesebb, analitikusabb, keményebb hangzás szerelmesei a szilikon illeszték mellett teszik le a voksukat. Rendre találunk azonban ettől eltérő álláspontokat is. 

Egy másik fontos szempont a külső zajok megszűrése, idegen szóval ezt izolációnak nevezzük, ami minél nagyobb mérvű, annál kevésbé szűrődnek be a külvilág zajai.

Ebből a szempontból gyakorta a szivacs illeszték a jobb megoldás, bár ott hiába rugalmasabb az illeszkedés, a szivacs anyaga átereszthet, ezáltal beszűrődhet némi zajterhelés.

A COMPLY memóriahab fülilleszték sikerének titkai.

Szereted a zenét? Akkor őrizd meg a hallásod!

Alapvetően két dolog kellett a sikerhez:

Egy: Az, hogy a az addig az amerikai 3M vegyipari konszernben dolgozó kutatók, egy olyan vegyületet szabadalmaztassanak, amely a COMPLY hab alapanyagául szolgál és lehetővé teszi azt a fékezett kirugózást, ami miatt az annyira jól tud illeszkedni bármilyen fülben. A szabadalmi jog bejegyzését követően megalapításra került a Hearing Components nevű cég és hallás kiegészítőket, majd fülhallgató illesztékeket kezdtek el gyártani, fejleszteni ebből az alapanyagból. Amikor egyre népszerűbbé váltak a hallójárati fülhallgatók, és az okostelefonok terjedésével a zene is mobillá vált (streamelés) akkor kezdtek rájönni a fülhallgató használók, hogy egy aprócska és szimpla kiegészítővel milyen áttörést lehet elérni a zenehallgatás élvezetében.

Kettő: A siker második esszenciális alapeleme pedig, hogy az emberi hallójárat(ok) minden esetben egyediek. Ezért a fülhallgatók, – amelyek csak akkor szólnak megfelelően, ha légmentesen van lezárva a dobhártyánk és a fülhallgató közötti aprócska cső, azaz a hallójáratunk.  Ez a szilikon alapú fülillesztékeknél az esetek túlnyomó többségében nem adnak megfelelő megoldást a hallgatóknak, vagy „szenvedés” azokat használni, mert:

A szabályos kör keresztmetszetű szilikon, nagyon kis eséllyel tudja légmentesen lezárni a szabálytalan formájú és irányú hallójáratot.

A szilikon csúszik. A hallójáratunk pedig egészségügyi okok és a természetes védekezőképességünk okán sosem „porszáraz”, így a füles BIZTOSAN kicsúszik a fülből, legalább addig a pontig, ahol a szilikon feszülése lecsökken és a nyomóerő már nem tudja kitolni tovább. ( a tapadás és a nyomóerő vektorok kiegyenlítődnek). Azaz annyi a légmentes lezárásnak…

Az aprócska meghajtók által megmozgatott levegő kiszelel és jelentősen csökken a mélytartomány.

Mi történik, ha a szilikont COMPLY fülillesztékre cseréled? 

Lecseréled a gyári szilikon illesztéket. Összenyomod a COMPLY-t, a fülest mélyen benyomod a hallójáratba.

A jól összenyomott COMPLY – a testhő hatására kitágul és kitölti a hallójárat mikro-egyenetlenségeit, ezzel „beletapad” a hallójáratba a fülhallgató és biztosan bent is marad, nem kell többet igazgatni, visszadugdosni!

A beillesztett COMPLY a hab anyagnak köszönhetően mintegy 30-35dB izolációt biztosít és légmentesen zár, azaz:

Kisebb hangerő is elég, hogy halld a zene minden részletét lényegesen alacsonyabb hangerőn is! ( Eü határérték: 85dB) Sok zenész használja a COMPLY PROfessional Series-t, amely 50%-al hosszabb és 42dB izolációt kínál. Ezzel színpadon 100 dB hangnyomás mellett is azt hallja a fülmonitorján, amit arra rákever.

Sokkal jobb lesz a basszus, legyen szó bármilyen fülhallgatóról.

Komfortosabb, és órákon át sem fájdul meg a füled a megfelelő méretű COMPLY-al, mert 20x lágyabb anyag, mint a szilikongumi.

Végül, de nem utolsósorban a most érkező TWS világban nagyon előnyös, ha ki sem tudod rázni a füledből a fülhallgatókat, hiszen egy eredi futásnál az avarba kirepülő TWS-nek búcsút mondhatsz.

Mindezeket felismerve, mára már több, mint 130 fülhallgató gyártó építi be alapértelmezett tartozékként a termékeibe a COMPLY-t, mert egyszerűen jobb vele. Próbáld ki, már egy páras kiszerelésben is kapható.

A FÜLILLESZTÉK ÉLETTARTAM

A COMPLY™ termékek fékezett kirugózású memóriahab anyaga a használat során kopik és elhasználódik, amely egyben a rendeltetése. Élettartama függ a használattól és az egyén adottságaitól is. Átlagos használat mellett kb. 2-4 hónap páronként. A fülillesztékek használatának módja, a test kémiai összetétele (fülzsír, verejték, stb.) és a környezet mind befolyásolják az élettartamát. Annak érdekében, hogy a COMPLY™ fülillesztékek a legtovább tartsanak, győződjön meg róla, hogy mindig "előkészíti a fülillesztéket" (nyomja össze a memóriahabot, mielőtt behelyezi a fülébe), időnként tisztítsa meg a óvatosan a látható szennyeződésektől és tárolja a fülhallgatóit tokban, amikor nem használja azokat. Cserélje ki a fülillesztékeket, ha azok elkezdenek "foszlani", szakadni vagy elveszítik memóriahab tulajdonságaikat (például a hab feltűnően gyorsabban tágul, mint eleinte)." Az összenyomásból és kirugózásból, valamint a folyamatos vegyi behatástól anyagfáradás következik be.

A COMPLY™ fülillesztékeket - autós hasonlattal - a versenyautók nagyon puha gumikeverékéhez lehet hasonlítani, amelyekkel az autó ugyan sokkal kedvezőbb tuljadonságokat kap, de limitált az élettartama.

A COMPLY™ termékek higiéniai terméknek minősülnek, így felbontást követően azok vissza nem küldhetőek az ÁSZF-ünk 4.5 pontjában megfogalmazottak szerint.

A COMPLY fülillesztékek jellemzően három nagy kategóriába sorolhatóak:

Isolation: 

Kiváló zajszűrő tulajdonsággal rendelkeznek. Egyesíti a dobhártyát az IEM meghajtóval a tökéletes hangzás elérése érdekében, még alacsonyabb hangerőn is. Az Isolation sorozat illesztékeit szuper lágy memóriahabbal tervezték, mely finoman illeszkedik a hallójáratba, tökéletes kényelmet, tartós illeszkedést és kiváló zajszűrést biztosítanak – úgy halljuk majd a zenét, ahogy megkomponálták. Mindennapi zenehallgatáshoz és zenészek részére kifejezetten ajánlott.

Comfort: 

Különleges gömb formájának köszönhetően egész napos kényelmes viseletet biztosít. Szuper lágy memóriahabbal rendelkezik, mely finoman illeszkedik a hallójáratba, így nem csak tökéletes zenei élményt, de biztos tartást és kiváló zajszűrést is biztosít. Ez a tökéletes megoldás, amennyiben hosszabb idejű zenehallgatás során más fül illesztékek kényelmetlennek bizonyultak. Utazóknak, irodai munkához vagy zenészek részére kifejezetten ajánlott.

Sport:

Kifejezetten az aktív életmód kedvelőinek fejlesztve. Különlegesen jó illeszkedést és biztos tartást nyújt még intenzív edzés közben is. Mindezt úgy, hogy a külső zajok szűrése mellett közben kiváló zenei élményt biztosít. A sport szerelmeseinek kifejezetten ajánlott.

COMPLY memóriahabos illesztékek általános méretei:

Comply 100-as hangport (vetőcső) mérete:                                                       

Belső átmérő (kb.): 2,8 mm

Külső átmérő:

S (kicsi) = 10,67 mm ± 0,50 mm 

M (középső) = 12,45 mm ± 0,50 mm 

L (nagy) = 13,97 mm ± 0,50 mm 

 

Comply 200-as hangport (vetőcső) mérete:                                                       

Belső átmérő (kb.): 5,0 mm 

Külső átmérő: 

S (kicsi) = 10,67 mm ± 0,50 mm 

M (középső) = 12,45 mm ± 0,50 mm 

L (nagy) = 13,97 mm ± 0,50 mm 

  

Comply 400-as hangport (vetőcső) mérete:                                                       

Belső átmérő (kb.): 5,2 mm

Külső átmérő:

S (kicsi) = 10,67 mm ± 0,50 mm 

M (középső) = 12,45 mm ± 0,50 mm 

L (nagy) = 13,97 mm ± 0,50 mm 

 

Comply 500-as hangport (vetőcső) mérete:                                                       

Belső átmérő (kb.): 4,7 mm

Külső átmérő:

S (kicsi) = 10,67 mm ± 0,50 mm 

M (középső) = 12,45 mm ± 0,50 mm 

L (nagy) = 13,97 mm ± 0,50 mm 

 

Comply 600-as hangport (vetőcső) mérete:                                                  

Belső átmérő (kb.): 5,5 mm

Külső átmérő:

S (kicsi) = 10,67 mm ± 0,50 mm 

M (középső) = 12,45 mm ± 0,50 mm 

L (nagy) = 13,97 mm ± 0,50 mm