Blog

Apple Lossless Audio Guide

Barillo István
2021.06.01 11:03

Apple Music Lossless: Milyen eszközöket válasszunk?

Az Apple 2021 júniusában új Lossless és Hi-Res Lossless szinteket ad az Apple Music streaming szolgáltatásához. Melyek azok az eszközök, amelyekkel kihasználhatjuk az ‌Apple Music‌ Lossless Audio által nyújtott minőséget.

Mi az a Lossless Audio?

Az Apple az ALAC (Apple Lossless Audio Codec) formátumban frissíti a teljes streaming zenei katalógust veszteségmentes hangzásra. Az ALAC egy veszteségmentes tömörítési formátum, amely lehetővé teszi az Apple számára, hogy kisebb fájlméreteket használjon anélkül, hogy befolyásolná az eredeti hangfelvétel integritását.

A veszteségmentes azt jelenti, hogy a tömörítés, majd a kibontás után a hallott hang megegyezik az előadó által rögzített hanggal, megőrizve a textúra, a részletek és a hangzást, amely a zene létrejöttekor bekerült.

Veszteségmentes hanggal az „Apple Music‌ előfizetői pontosan úgy hallgathatják a dalokat, ahogy az előadók a stúdióban rögzítették és meghallgatásukra szánták őket.

Veszteségmentes hangminőség

A szokásos Lossless szint CD minőségben indul, amely 16 bites 44,1 kHz-nél, és 24 bitesre emelkedik 48 kHz-en. Az Apple eléri az audiofilek Hi-Res Lossless szintjét is, amely 24 bites 192 kHz-en érhető el, de a Hi-Res Losslesshez USB digitális-analóg átalakítóra vagy DAC-ra lesz szükség.

Veszteségmentes eszköz támogatás

Az Apple szerint az ‌Apple Music‌ veszteségmentes hangja hallgatható iPhone- on , iPad-en , Mac-en és az Apple TV-n. A veszteségmentes audio támogatása egy jövőbeni szoftverfrissítés révén hozzáadódik a HomePod és a HomePod mini eszközhöz. Az Apple néhány fejhallgatója azonban nem támogatja a veszteségmentes hangzást. Az AirPods , AirPods Pro és AirPods Max a Bluetooth AAC kodekre korlátozódik, és egyszerűen nem támogatják az ALAC formátumot. Ami az ‌AirPods Max‌ vezetékes csatlakozását illeti, az Apple szerint az ‌AirPods Max‌ készülékek csatlakoztathatók Lossless és Hi-Res Lossless felvételeket lejátszó készülékekhez, kivételes hangminőséggel, de a Lightning 3,5 mm-es audio kábel analóg-digitális átalakításának köszönhetően, a lejátszás nem lesz teljesen veszteségmentes.

Apple kompatibilis Hi-res Audio eszközök:

DD HIFI TC35I - Apple Lightning - 3,5mm Jack fülhallgató adapter

DD ddHiFi TC25i LTG - 3,5 mm-es jack fejhallgató-adapter lehetővé teszi, hogy az iOS-eszközöket 3,5 mm-es csatlakozójú fülhallgatóval használja. 316-os rozsdamentes acélból készült ház. Támogatott aziPhone, iPad, iPod touch iOS 10.0 vagy újabb operációs rendszerrel.

SOUNDMAGIC A30i - Hordozható DAC és fejhallgató erősítő Lightning csatlakozóval

Hordozható DAC és fejhallgató erősítő CS43131 DAC chippel és32bit/382KHz felbontással, DSD64/DSD128/DSD256 dekódolással. Kompatibilis minden Lightning csatlakozóval rendelkező eszközzel. 3,5mm-es Jack fejhallgató kimenettel.

LOTOO PAW S1 - Mikro MQA DAC és fejhallgató erősítő

Lightning csatlakozóval is elérhető külső DAC és fejhallgató erősítő Lotoo ATE + EQ beállításokkal, 3,5mm és szimmetrikus 4,4mm Pentacon fejhallgató csatlakozóval.

TOPPING NX4DSD - Hordozható DAC és fejhallgató erősítő

Topping NX4DSD hordozható DAC és fejhallgató erősítő ES9038Q2M chippel, 32bit/768KHz felbontással és DSD512 kezeléssel. Hi-Res Audio minősítéssel.

TOPPING D50S - Prémium asztali DAC

Topping D50S prémium asztali DAC 2 x ES9038Q2M Chippel, 32bit/768KHz felbontással és DSD512 kezeléssel. Bluetooth 5 LDAC és aptX HD vezetékmentes kapcsolattal. Hi-Res Audio és Hi-Res Audio Wireless minősítéssel.