Blog

aktív zajszűrés

Barillo István
2023.07.05 15:29

Az ANC technológia evolúciója

Az audioiparban egyre szélesebb körben elterjedt aktív zajszűrés (ANC) - vagy más néven aktív zajcsökkentés (ANR) - technológia már nem csupán a legdrágább fejhallgatók számára fenntartott luxus. Valójában az ANC fejhallgatók népszerűbbek, mint valaha, mert a technológiai innováció lehetővé tette az ANC több platformba történő integrálását lényegesen kedvezőbb áron.

Annak ellenére, hogy az 1930-as években benyújtottak egy szabadalmi bejegyzést, amely leírja az ANC-technológiák alapelveit, bizonyára kevesen képzelték, hogy a zajszűrő technológia olyan szintre fejlődik, mint ma. Még öt évvel ezelőtt sem lehetett igazán jó minőségű vezeték nélküli, aktív zajszűrővel ellátott fülhallgatókat találni a piacon. Most azonban számtalan webáruház kinál egyre több és több aktív zajszűrős fül vagy fejhallgatót.

A zaj negatív hatásai

Az állandó zajnak való kitettség káros a személyes egészségünkre. Ha figyelmen kívül hagyjuk, hosszú távon komoly problémákat okozhat, és negatívan befolyásolhatja egészségünket.

Íme néhány a túlzott zajterhelés leggyakoribb negatív hatásai közül:

Halláskárosodás

A decibel (dB) a hang intenzitásának mérésére használt mértékegység. Általában az emberek a hangosság szintjének leírására használják. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a zaj okozta halláskárosodás megelőzése érdekében a környezeti zajokat 70 dBA alatt kell tartani . A 120 dB feletti zajok, mint például a közeli szirénák és petárdák, azonnali halláskárosodást okozhatnak.

Pszichológiai zavarok

A megnövekedett zajszint negatívan érint bennünket azáltal, hogy magasabb szintű stresszt vált ki. Az intenzitástól függően fiziológiai és pszichológiai izgatottsághoz is vezethet , amely irritáción és feszült állapoton keresztül tükröződik.

Hogyan működnek a zajszűrős fejhallgatók?

A környezeti zaj csökkentését kétféleképpen lehet elérni: passzív és aktív módon.

Passzív zajszűrés

Az aktív zajszűrés kezdete előtt a környezeti hangok csökkentésének egyetlen módja az volt, hogy fizikai akadályt helyeztek a fülek és a környezet közé. A fejhallgatókat természetesen úgy tervezték, hogy takarja a fület, így tompítsa a környezeti hangokat, ezáltal tisztán hallhatja a forrásból érkező hangot. A fejhallgatók esetében a fülkagyló mérete, a fejpánt szorítóereje, a párnázás, az illeszkedés és a használt kialakítás olyan tényezők, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy milyen módon blokkolja a hangot. A teljes fület körülvevő körkörös (teljes méretű) kialakítás és a több rétegű, nagy sűrűségű habszivacsból készült fülkagyló a legjobb megoldás a passzív zajcsökkentésre, ha fejhallgatóról van szó.

A fülbe helyezhető monitorok (IEM) és az In-Ear típusú fülhallgatók jobban blokkolják a környezeti zajt, mivel általában jobb tömítést biztosítanak. A fülhallgató típusa, a fülhallgató anyaga, stílusa és illeszkedése határozza meg, hogy mennyire képes passzívan csökkenteni a háttérzajt. A „passzív zajszűrés” kifejezés kissé téves elnevezés, mivel a hagyományos fej- és fülhallgatókban nincsenek olyan mechanizmusok vagy alkatrészek, amelyek lehetővé tennék a környezeti hangok „törlését”. Ehelyett kihasználja a fejhallgató fizikai kialakítását, illeszkedését és anyagtípusát, hogy kizárja a hangot. A „zajszigetelés” kifejezés pontosabb ebben a tekintetben. Valójában a passzív zajszűrés annyira egyszerű, hogy a fejhallgató vagy fülhallgató zajszigetelését még komolyabb műszaki ismeretek nélkül is fejlesztheti.

Aktív zajszűrés

Míg a passzív zajszűrés minimálisra csökkenti a környezeti zajt azáltal, hogy „fizikai pajzsot” hoz létre a hang tompítására, az ANC más megközelítést alkalmaz, mivel „semlegesíti” a környezetéből érkező hanghullámokat. Az ANC fejhallgatók apró mikrofonokkal vannak felszerelve, amelyek a környezetedből érkező hanghullámokkal ellentétes hanghullámokat bocsátanak ki, így kioltják egymást. Ez olyan, mintha összeadnánk a +3-at és a -3-at, ahol a kapott érték nulla (csend).

Az ANC technológia evolúciója

Kezdetben az analóg áramköröket beépítették az eszközök elektronikájába, mert a digitális technológiák még nem voltak eléggé előrehaladva, az aktív zajszűrés/zajcsökkentés nagyon gyors választ igényel a külső zajra ahhoz, hogy hasznos legyen. Sajnos ezek a korai analóg áramkörök nem voltak annyira pontosak a zajok csökkentésében.

Az 1950-es években Dr. Lawrence Jerome Fogel benyújtotta saját szabadalmait, és feltalálta az egyik első zajszűrős fejhallgató rendszert. Ezt a rendszert kifejezetten arra tervezték, hogy aktív zajszűrést biztosítson a helikopterpilóták számára azáltal, hogy csökkenti a pilóta fülkéjében tapasztalt általános zajt a kommunikáció fokozása és javítása érdekében. Annak ellenére, hogy ezeket a rendszereket főként a légi közlekedés hallásvédelmére használták, a technológia alapot adott a további fejlesztésekhez. Ehhez kapcsolódóan, az első fogyasztói verziók azok számára készültek, akik gyakran szállnak fel repülőgépre: utazók. Azóta a zajszűrős fejhallgatók a tömegpiacra is eljutottak, mivel egyre többen találták hasznosnak különféle helyzetekben.

Mi a következő lépés?

Analóg áramkörökkel és szűrőkkel, tranzisztorokkal el tudtak érni bizonyos mértékű zajcsökkentést, de ez nem működne jól, ha nem zavaró módon akarnánk zenét hallgatni. 

Szerencsére a digitális technológia fejlődése forradalmasította az aktív zajszűrést, lehetővé téve a további miniatürizálást addig a pontig, ahol most már zajszűrős fülhallgatókat láthatunk, mivel az ANC feldolgozást áthelyezhetjük egy digitális jelfeldolgozó (DSP) motorba Bluetooth-on. chipre vagy nagyon kicsi DSP chipekre, amelyek egyedi algoritmusokat futtatnak.

AZ ANC működése

Az ANC-renszer egy elektronikából, egy hangszóróból és egy sor visszacsatoló mikrofonból áll. Az ANC aktiválása esetén a mikrofonok a fejhallgatón belülről és kívülről is érzékelik a hangot. Most, hogy a bejövő hangjelek típusát meghatározták, az ANC lapkakészlet olyan algoritmusokat fog futtatni, amelyek megfordítják a hanghullámokat, és kiadnak egy ellentétes jelet, hogy kiiktassák a bejövő zavaró hangjeleket a környezetből.

Az aktív zajszűrés típusai

Most, hogy ismerjük az ANC-n keresztüli nemkívánatos zaj csökkentésének és blokkolásának alapelvét, itt az ideje, hogy megismerjük a végrehajtásuk különböző típusait és beállításait.

1. Feedforward ANC

2. Feedback ANC

3. Hibrid ANC

4. Adaptív ANC

Feedforward ANC

Ebben a beállításban a visszacsatoló mikrofon a fülkagyló külső oldalán található. Ha bejövő zajt észlel, az ANC rendszer ellentétes jeleket állít elő, amelyeket a fejhallgató hangszóróin keresztül játszik le. Mivel a mikrofon kívül van, gyorsabban veszi fel és reagál a környezeti zajokra.

A kompromisszumok közé tartozik azonban az, hogy nem tud önkorrigálni (mivel nem képes hallgatni az ANC chip által létrehozott zajszűrő jelet), és a társaihoz képest szűkebb frekvenciatartományt fed le.

Feedback ANC

Ebben az összeállításban a visszacsatoló mikrofon a fülkagyló belsejében található, és a hangszóró elé van helyezve, lehetővé téve, hogy úgy hallja a kapott jelet, ahogyan a hallgató hallja. Az eredmény az, hogy jobban tud alkalmazkodni a hangváltozásokhoz, és elvégezni a szükséges beállításokat. Az egyik hátránya azonban az, hogy az 1-2 kHz-es tartományban lemarad a feedforward ANC mögött.

Hibrid ANC

Ez előrelépésnek tekinthető mind az előrecsatolt, mind a visszacsatolásos ANC-hez képest, mivel egyesíti mindkettő erősségeit, de hátrányai nélkül. Két mikrofont használ, egyet kívülről és egyet belülről, így az ANC algoritmus gyorsabban és pontosabban tud reagálni.

Több frekvenciát is lefed a spektrumban. A fő hátránya, hogy lényegesen drágább (általában kétszer annyi), mint a másik két ANC rendszer.

Adaptív ANC

A legújabb technológia az Adaptive ANC, amit a Qualcomm chipgyártó fejlesztett ki. Ugyanazzal a hibrid ANC koncepcióval működik (alkalmazkodik a környezethez), de jobb hangminőséggel, hosszabb akkumulátor-üzemidővel és természetes átszivárgási funkcióval büszkélkedhet, amely lehetővé teszi, hogy a zajszint automatikus beállításával hallja a körülötted zajló eseményeket. 

Zajszűrés a headset mikrofonjaiban

A fülkagylókban zajló zajszűrés mellett a technológia a fülhallgató beépített mikrofonjában is megtalálható. Nagyon hasznos annak biztosításában, hogy hangját hangosan és tisztán hallja. A gyártók figyelembe veszik a mikrofon alakját, elhelyezését és digitális jelfeldolgozási képességeit, hogy csökkentsék a nem kívánt hangot, amelyet a másik személy hallhat beszélgetés közben. A kifinomultabb modellek ugyanazokat a beállításokat és koncepciókat alkalmazzák, amelyeket fentebb tárgyaltunk. Több mikrofon használatával az egyik a hang felvételére összpontosít, míg a másik a környezeti hangok felvételére. Ezután ellentétes jelek generálódnak, hogy kiiktassák a nem kívánt hangot, miközben kiemelik az Ön hangját. Ez jobb hangminőséget és tisztaságot eredményez.

A zajszűrős fejhallgatók előnyei

Védi az egészségét

Korábban már tárgyaltunk néhány olyan valós problémát, amelyek az állandó zajnak való kitettségből fakadhatnak. A hallás védelmén kívül a zajszűrős fejhallgató használatával csökkenthető a nemkívánatos zaj, ami segíthet a felhasználók jobb alvásában, valamint csökkenti a szorongást és a stresszt. Ezenkívül a zajszűrős fejhallgatókat gyerekeknek is ajánljuk, mivel ők hajlamosabbak a halláskárosodásra, mivel fejlődő fülük nagyobb mértékben erősíti a zajt.

Segíti a koncentrációt

A zavaró zajok hiánya segít koncentrálni, így jobb eredményeket érhetünk el a munkahelyen és a tanulás során egyaránt.

Tisztább hang

Bármilyen precíz is is a fejhallgató meghajtója, ha a környezeti zaj folyamatosan keveredik a hanggal, akkor sem számíthat nagy zenei élményre. Ez az oka annak, hogy a zajszűrős fejhallgatók tisztább hangzást biztosítanak. Ez nagyon fontos, különösen akkor, ha folyamatosan használja a headsetet munkára, tanulásra vagy szabadidőre. Ez azt jelenti, hogy jobban megértheti a leckéket, a hangoskönyveket és a podcastokat, és mentesülhet a hallgatási élményt megzavaró zajoktól. A zajszűrős fejhallgatók játékhoz is nagyszerűek, mivel ezek segítségével elmerülhet saját világában a játékon belül.

Jobb a telefonbeszélgetés

A legtöbb zajszűrős fejhallgató saját zajszűrő technológiával is rendelkezik a fejhallgató-mikrofonokhoz. Ez azt jelenti, hogy a személy, akivel beszél, a zaj ellenére is tisztán hallja Önt. A jobb hangminőséggel (hallgatáshoz és beszédhez egyaránt) vonzóbb beszélgetéseket folytathatunk másokkal. Egyszerűen sokkal jobb élmény.

Következtetés

A zajszűrő fül- vagy fejhallgató, különösen az ANC típusú, számos helyzetben hasznos lehet. Az elmúlt néhány évben rengeteg fejlesztés történt az ANC technológiában, és egyre több gyártó gyárt olyan fej- vagy fülhallgatót, amely nem csak jól hangzik, de hatékonyan blokkolja a zajt is.

Remélhetőleg ez alacsonyabb árakhoz vezet, így többen élvezhetik a zajszűrős fejhallgatók előnyeit.


Íme néhány kimagasló modell a kínálatunkból:

ULTRASONE ISAR - Bluetooth 5 Hybrid ANC Over-ear fejhallgató S-Logic, aptX HD technológiákkal és IPX5-ös védelemmel

Ultrasone első olyan vezetékmentes, fület körül ölelő (over-ear) zárt kialakítású fejhallgatója, amely a hibrid aktív zajszűrési (ANC) technológia és minőségi kialakítás mellett garantálja a legjobb zenehallgatási élményt. A könnyen hordozható fejhallgatót akár 32 órás üzemidő, érintéses vezérlés, ambient (zajáteresztő) mód, multipontos (2 eszköz egyidejű) csatlakoztatása és időjárásálló kialakítás is jellemzi. A Bluetooth 5-ös stabil kapcsolathoz és AAC / aptX HD hangminőséghez a Qualcomm QCC3034 és ADI1787 chipsetek járulnak hozzá. 

Professzionális hibrid technológia az aktív zajszűréshez akár -40 dB-ig. A fejlett, aktív zajcsökkentés a fülkagylókon belül és kívül mikrofonokat használ a környezeti zaj észlelésére, és megfelelő ellenjelet generál, amely hatékonyan kiszűri a zajt. A testreszabható Ambient Sound móddal eldönthetik, hogy mennyit szeretnének hallani a környezetükről.

A kivételes fejhallgatók tiszta hangképpel és nagy hanghűséggel az audiofilek szívét is megdobogtatják. A basszus nagyon enyhén hangsúlyos az ISAR-on, és a sztereó effektusok pontosan reprodukálódnak. Az S-Logic® technológia a térbeli hangzást helyezi előtérbe. A hangszerek és a hangok így pontosan vannak elhelyezve, és kedvenc zenéi nagyon finoman vannak prezentálva. A 6 beépített mikrofon kivételesen tiszta hívást, hangoutot és zoomhívást tesz lehetővé. A Qualcomm zajcsökkentő technológia a zavaró háttérzajt is csökkenti.

Bővebb információ: Ultrasone Isar


1MORE HC905 SONOFLOW - Over-ear zárt kialakítású Bluetooth 5 fejhallgató aktív zajszűréssel 

1More igazán sokoldalú vezetéknélküli fejhallgatójára nyugodtan lehet támaszkodni, bármilyen körülmények között. A 40mm-es meghajtóval és IPX5-ös védelemmel ellátott fejhallgató vezetékesen, vagy anélkül is helyt áll akár utcán, utazás, vagy otthon játék közben is. Kiváló és részletes hangminőség Bluetooth 5 kapcsolaton keresztül az LDAC codec-nek köszönhetően. A QuietMax hibrid zajszűrési technológia gondoskodik a környezeti hangok megfelelő szűréséről, vagy azok áteresztéséről. Mivel a kényelmes és könnyű fejhallgató akár 70 óra üzemidő mellett két eszköz egyidejű csatlakozását is engedi, így szinte bármikor elérhetők lehetünk hívásokra és konferenciákra.

Bővebb információ: 1More Sonoflow


1MORE EC302 PISTONBUDS PRO - Teljesen vezeték nélküli (TWS) In-ear fülhallgató aktív zajszűréssel

A PistonBuds Pro egy olyan 10mm-es dinamikus titánium meghajtóval ellátott fülhallgató, amely 1More saját QuietMax zajszűrési technológiáját kínálja. Egyszerű és hatásos opciókkal, hogy csak azt halljuk használat közben, amit épp fontosnak vélünk. A telefonhívásokra és játékokra is kiváló, csepp és porálló TWS 30 óra maximális üzemidejével és gyors feltöltési idejével egy igazán jó útitárs lesz.

Bővebb információ: 1More PistonBuds Pro


LYPERTEK PUREPLAY Z5 - Ultra High Definition TWS fülhallgató az LDX™ Audio által támogatott, intuitív PureControl ANC App-al és hibrid aktív zajszűréssel

Mindent (is) tud. Hibrid aktív zajszűrő technológia. Bluetooth 5.2 SBC, aptX, aptX Adaptive és AAC kodekekkel, zenehallgatáshoz, játékhoz, utazáshoz, de telefonáláshoz is kitűnő. Töltse le a PureControl ANC alkalazást Android és iOS rendszerekhez! Ennek segítségével számos funkciót kaphat: Szabadalmaztatott LDX™ audio, Auto-Ambient, 7 sávos EQ és még sok minden más. Nagy teljesítményű 10 mm-es meghajtók a prémium hangzásért, magával ragadó hangképpel és erőteljes basszussal. Gondosan hangolt a hosszabbb zenehallgatáshoz kifáradás nélkül. Három mikrofon minden fülhallgatóban cVc 8.0 visszhangszűréssel és zajszűréssel a jobb hívásminőség érdekében PurePower™, PureSpace™ és PureComfort™ szilikon- és habszivacs fülillesztékek széles választéka a tökéletes illeszkedés és a lehető legjobb hangélmény érdekében. Akár 7 óra teljes játékidő egy feltöltéssel + 28 óra a töltő dokkolóval. Nagy sebességű vezeték nélküli töltés és gyorstöltés (15 perc töltés = 2 óra játékidő). Az IPX4 vízálló kialakítás védelmet nyújt az eső és az izzadság ellen.

Bővebb információ: Lypertek Pureplay Z5


Teljes aktív zajszűrős fejhallgató kínálatunkat itt találja: Link

Teljes aktív zajszűrős fülhallgató kínálatunkat itt találja: Link