Blog

MUSICIAN R2R DAC TECHNOLÓGIA

Barillo István
2021.12.17 15:41

MUSICIAN AUDIO R2R DAC TECHNOLÓGIA

A Musician Audio elkötelezett híve az R-2R technológiára épülő magas minőségű D/A konverterek építésének. A nagy népszerűségnek örvendő Pegasus DAC sikerét látva a Musician tovább bővítette az R-2R technológiás DAC-ok családját. Az új zászlóshajó AQUARIUS DAC mellett egy belépő szintű, DRACO DAC is elérhető immár a gyártó kínálatában.

Mi az az R-2R technológia?

Az R-2R Digital-to-Analogue Converter vagy DAC egy olyan adatátalakító, amely két precíziós ellenállást használ a digitális bináris számok analóg kimeneti jellé alakítására, amely arányos a digitális szám értékével. Az így megépített áramkört nevezzük ellenáláslétrának.

Az ellenálláslétra egy elektromos áramkör, amely ellenállások ismétlődő egységeiből készül. Két elterjedt konfiguráció használatos, az egyik a húrellenállásos létra, a másik az R-2R létra.

R-2R létrahálózat:

Ahogy a neve is sugallja, a „létra” leírása a hálózaton belül használt ellenállások létraszerű konfigurációjából származik. Az R-2R rezisztív létrahálózat egyszerű eszközt kínál a digitális feszültségjelek egyenértékű analóg kimenetté alakítására. A bemeneti feszültségek a létrahálózatra a hossza mentén különböző pontokon kapcsolódnak, és minél több bemeneti pont, annál jobb az R-2R létra felbontása. Az összes bemeneti feszültségpont eredményeként kapott kimeneti jel a létra végéről származik, amelyet egy műveleti erősítő invertáló bemenetének meghajtására használnak.

Az R-2R rezisztív létrahálózat csak két ellenállásértéket használ, az egyik az „R” alapérték, a másik pedig az első ellenállás „2R” értékének kétszerese, függetlenül attól, hogy hány bitet használnak fel a létra felépítéséhez. Így például használhatunk egy 1kΩ-os ellenállást az „R” alapellenálláshoz, és ezért egy 2kΩ-os ellenállást a „2R”-hez (vagy ennek többszörösét, mivel R alapértéke nem túl kritikus), így 2R mindig kétszerese R értéke, azaz 2R = 2*R. Ez azt jelenti, hogy a korábbi súlyozott DAC-ellenálláshoz képest sokkal könnyebb fenntartani az ellenállások szükséges pontosságát a létrahálózat mentén.

Musician Aquarius - Asztali R2R DAC

A Musician Aquarius egy nagyteljesítményű, csúcskategóriás DAC figyelemre méltó kialakítással, amely hihetetlenül tiszta és gazdag hangzást képes nyújtani. A szimmetrikus R2R architektúra előnyeit kihasználva minden csatorna független, nagy sebességű FPGA-val van felszerelve a dekódolás vezérlésére, négy 0,005%-os R2R hálózattal. Így a lineáris hibák nagyon alacsonyak, a dekódolási sebesség pedig nagy, rendkívül alacsony digitális zaj mellett. Nagyon alacsony torzítást és zajt is biztosít.

Az Aquarius a Musician speciálisan kifejlesztett digitális szűrőit használja, amelyek 16x Over Sampling módban működnek. Mindegyik szűrőszint 32 bites bemeneti felbontással rendelkezik, amely lehetővé teszi a dinamika jelentős növelését, miközben elősegíti a természetes és finom reprodukciót.

MŰSZAKI ADATOK

Terméktípus DAC R2R
Bemenetek 1x USB-B
2x I2S LVDS HDMI-n keresztül
1x AES/EBU
1x optikai Toslink
1x koaxiális
Kimenetek 1x hagyományos sztereó RCA
1x szimmetrikus sztereó XLR
USB interfész STM32F446
Támogatott mintavételi frekvencia USB / I2S: PCM 32 bites 1536 kHz-ig, DSD DSD1024-ig, DSD DoP DSD64-ig
Koaxiális / Optikai / AES : PCM 24 bites 192 kHz-ig, DSD DoP DSD64-ig
Mintavételi módok NOS (non OverSampling)
OS (OverSampling)

Termékoldal: LINK

Musician Pegasus - Asztali R2R DAC

A Pegasus DAC saját R2R + DSD felépítést használ, DAC Chip nélküli R2R technológiával. A Musician Pegasus 24-bites R2R átalakítót használ a PCM és 6-bitet a DSD átalakításhoz, így a PCM jel 24-bit/1536kHz, a DSD felbontás 1024 lehet USB és I2S bemeneten. Saját USB Audio megoldás az STM32F446 fejlett AMR alapú Thesycon USB illesztőprogrammal.

A Musician Pegasus biztosítja a legtöbb csatlakozást a mai HiFi készülékekhez. Így az USB-B, I2S HDMI LVDS, AES/EBU, Toslink optika és koaxiális bemenetén találjuk. Kimeneti oldalon a készülék hagyományos RCA-t és szimmetrikus XLR-t kínál, az utóbbi kimenet nyilvánvalóan az eszközben rejlő lehetőségek teljes kihasználásához ajánlott.

MŰSZAKI ADATOK

Terméktípus DAC R2R
Bemenetek 1x USB-B
1x koaxiális
1x optikai Toslink
1x AES/EBU
1x I2S HDMI LVDS-en keresztül
Kimenetek 1x hagyományos RCA
1x szimmetrikus XLR
Támogatott mintavételi frekvenciák I2S / USB: PCM 32 bites 1536 kHz-ig, DSD DSD1024-ig
Egyéb bemenetek: PCM 24 bit 192 kHz-ig, DSD DoP DSD64-ig
Frekvenciaválasz 10Hz - 60kHz
THD+Nők 0.002%
SNR 123 dB (A-súlyozott)
Dinamikus hatókör > 120 dB

Termékoldal: LINK

Musician Draco - Asztali R2R DAC

A Musician Draco egy teljesen szimmetrikus, minőségű alkatrészekből épített csúcskategóriás R2R DAC. Teljes csatlakoztathatóságának köszönhetően sokoldalú, NOS (Non Over Sampling) módban is működik, hogy elkerülje a túlmintavételezéssel előidézhető torzításokat.

A Musician Draco R2R architektúrája gyors, kiváló minőségű dekódolást biztosít, alacsony digitális zajjal kombinálva a maximális torzítás és a rendkívül alacsony zajszint érdekében. A speciálisan kifejlesztett Draco digitális szűrőkkel kombinálva a DAC dinamikus, gazdag és természetes hangvisszaadást képes biztosítani.

A Musician Draco csatlakozók széles választékával rendelkezik, hogy megfeleljen minden igénynek és minden típusú integrációnak. Így a digitális bemenetek oldalán találunk I2S-t HDMI-n keresztül, USB-B-t, szimmetrikus AES-t, koaxiális és optikai Toslinket. A kimenet igény szerint aszimmetrikus RCA-ban vagy szimmetrikus XLR-ben történik.

MŰSZAKI ADATOK

Terméktípus DAC R2R
Bemenetek 1x I2S LVDS HDMI-n keresztül
1x koaxiális
1x optikai Toslink
1x AES
1x USB-B
Kimenetek 1x szimmetrikus XLR
1x hagyományos RCA
PCM kimeneti feszültség (@ 0dB, 1kHz) XLR: 2,8 Vrms
RCA: 1,4 Vrms
DSD kimeneti feszültség (@ 0dB, 1kHz) XLR: 2 Vrms
RCA: 1 Vrms
THD XLR: 0,0016%
RCA: 0,007%
SNR @ A-súlyozás XLR: 126 dB
RCA: 111 dB
Frekvenciaválasz @ +1/-3dB XLR: 10Hz-85kHz
RCA: 10Hz-85kHz
Felbontás @ A-súlyozás XLR
: 110 dB RCA: 119 dB

Termékoldal: LINK