Blog

Bluetooth kodekek

Barillo István
2021.03.31 13:30

Bluetooth technológia:

Mi a Bluetooth? Nos, ez nem más, mintegy rádiókapcsolat, amelyben képesek az eszközök egymással oly módon kommunikálni, hogy az interaktív legyen. Ezen keresztül „beszélgetnek” egymással. Az okostelefon a hangszóróval, a fülhallgatóval, az autó fejegységével, vagy éppen egy-egy apró egészségügyi elektronikai készülékkel. Mindez egyszeri összepárosítással, és aztán automatikus kapcsolódással. 

A Bluetoth adatkapcsolat ma már általánosságban nagyon jó minőségben képes adatokat átvinni, legyen szó tisztán adatkapcsolatról, vagy éppen olyan profilról, amely az audio tartalmak átvitelét és megszólaltatását célozza. 

Bluetooth kodekek:

A2DP

A Bluetooth alapú zenehallgatás fejlődése az A2DP szabvány megalkotásával indult, addig a Bluetooth kapcsolat csak adatok küldését és fogadását tette lehetővé akár beépített, akár külső adapteres megoldással.

Az A2DP (Advanced Audio Distribution Profile) protokoll tette lehetővé az audio tartalom sztereó streamelését egy másik kompatibilis eszközre, ami lehet fej-vagy fülhallgató vagy Hi-Fi rendszerhez csatlakoztatott vevő.

Ezzel a szabvánnyal lehetőségünk lett MP3 minőségben továbbítani kedvenc zenénket a fülhallgatónkra. A minőség, ami kb MP3 minőségnek felelt meg, akkoriban hízelgően hangzott, hisz az Apple által megalkotott iPod tette ezt a zenei formátumot népszerűvé, elhitetve az emberekkel, hogy ez a jövő, ez a minőségi zenehallgatás. Igaz a Hi-Fi rajongók értetlenül álltak a borzalmas hangminőség előtt, de mivel a lejátszók és az írható CD vagy DVD lemezeket olvasó eszközök is kezdték ezt a formátumot kezelni, a hagyományos CD lemez szép lassan elhalálozott.

SBC

Az SBC (Sub-Band Codec) a mindenki számára elérhető audiokodek.

Számos cikk foglalkozik azzal, hogy az évek során mennyit fejlődött a Bluetooth minősége. Ez valószínűleg helyes megfigyelés, de téves következtetés.
Az SBC 2003-tól a Bluetooth része, és nem változott, így itt nincs javulás.
Ma az SBC kodek maximum 328 kb/s sebességet tesz lehetővé, nagyjából hasonló az MP3-ban elérhető legnagyobb bitrátához.
Néhány fejhallgató még magasabb értékeket használ, de a legtöbb operációs rendszer nem támogatja ezt

Opcionális kodekek

AAC

Az AAC-t az MPEG csoport fejlesztette, amelynek tagja többek között a Dolby, a Frauenhifer (FhG), az AT&T, a Sony és a Nokia is - olyan cégek, amelyek részt vettek az MP3 és az AC3 kifejlesztésében is (utóbbi elterjedtebb nevét Dolby Digital). A QuickTime szoftverbe épített AAC kodek a Dolby Laboratories hangfeldolgozó technológiáját használja, és változtatható bitrátára (VBR) is lehetőséget kínál egy fájlon belül.

Az AAC az MP3 formátummal összehasonlítva több területen is jobb eredményekre képes, ezáltal annak utódjává válik például az internet alapú hanganyagok területén. Az AAC kisebb fájlméretek mellett jobb minőséget nyújt. Több sávos audió támogatása van, így akár 48 önálló hang csatornát képes magában foglalni. Akár 96 kHz mintavételezési rátát is támogat, amelynek a jövőben lehet nagy előnye. A fejlettebb kódolási mechanizmus révén kevesebb processzor erőforrásra van szükség a kódoláshoz, amely révén gyorsabban lehet a nyersanyagból kész műsort készíteni, amely az élő internetes műsorszórásnál komoly előny lehet.

A 96 kb/s tömörítésű AAC nagyjából a 128 kb/s tömörítésű MP3 fájlokkal hasonlatos hangázású. A 128 kb/s AAC ennél lényegesen jobb minőségű, a 192 kb/s-224 kb/s MP3 minőségi tartományba illeszkedik.

LC3

A Bluetooth SIG új hangrendszert fejleszt, az LE Audio-t, amint a neve is mutatja, a Bluetooth Low Energy hálózaton működik.
Az LE Audio tartalmaz egy kis fogyasztású audio kodeket, az alacsony komplexitású kommunikációs kodeket (LC3).
Elméletileg jobb minőség érhető el, mint az SBC.

Bluetooth szerint :

kiterjedt hallgatási tesztek azt mutatták, hogy az LC3 akár 50% -kal alacsonyabb bitsebesség mellett is javítja a hangminőséget a Classic Audio-hoz mellékelt SBC kodekhez képest.

2020-ban jelentek meg az első termékeket, amelyek ezt a kodeket használják.

aptX

A CSR szabadalmaztatott kodekje (Qualcomm)
Mivel ez nem kötelező része a Bluetooth szabványnak, szükségünk van egy küldőre és egy vevőre (a SouRCe és a SiNK a Bluetooth nyelven), amely támogatja ezt a protokollt.

Bár sokan gondolják, az aptX nem veszteségmentes. Ez egy alternatíva a standard SBC kodek számára.

Fix tömörítési aránya 4: 1, adatátviteli sebessége pedig 352 kbps

aptX HD

2016 januárjában a Qualcomm bejelentette az aptX HD alkalmazást, amely 24 bites / 48 kHz-es LPCM hangot támogat Bluetooth-on keresztül.

A tömörítés 4: 1 arányban marad, 576 kbps bitsebességgel.

Bár az adatsebesség lényegesen nagyobb az aptX-hez képest, mégis veszteséges kodek.

aptX Adaptive

A legújabb verzió, kompatibilis az aptX és az aptX HD fájlokkal.

A bitsebesség adaptív és 279 kbps - 420 kbps között változik.

A késleltetési ideje nem olyan alacsony, mint az aptX LL, de 80 ms-nál tipikus, lényegesen alacsonyabb az aptX-hez képest.

LDAC

Az LDAC a Sony saját protokollja.
Akár 990 kbps sebességet képes továbbítani Bluetooth-on keresztül.

Az Android 8 támogatja az aptX-et és az LDAC-ot is.

LHCD

HWA szabadalmaztatott kodekje (Hi-res Wireless Audio)
Csak a Huawei okostelefonokon és a FiiO médialejátszóin érhető el.

UAT

A HiBy saját tulajdonú kodekje.

Max. 192 kHz mintavételi frekvenciát követel meg.

1,2 Mbps (1200 kbs) bitsebességgel veszteséges kodek.

Zenehallgatáshoz a kodek használható médialejátszó és vezeték nélküli fülhallgató csatlakoztatásával.

Az S.M.S.L. asztali Bluetooth DAC-jai támogatják az UAT kodeket.

Veszteségmentes kodekek

Vannak veszteségmentes protokollok, mint a Kleernet és az SKAA .
Támogatják a veszteségmentes hangot, de az ilyen protokollokat támogató termékek eléggé ritkák.

A kodek kiválasztása

Android 8-tól kezdve lehetséges a Bluetooth beállítások vezérlése.

Fontos szempont, hogy a mobiltelefonon kiválasztott kodeket a fejhallgatónak is támogatnia kell.